TÜÖBİK öğrencilere ‘nefes’ oldu: ‘Siz ne düşünüyorsunuz’ sorusunu duyduk

TÜÖBİK'e katılım gösteren öğrenciler, kongrede özgür tartışma platformu bulduklarını söyledi.

11 Mart 2020 20:02
Paylaş

Cumali KAYA
İstanbul

Türkiye Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi (TÜÖBİK) 5-6-7 Mart’ta gerçekleşti. Kongreye onlarca üniversiteden 200’den fazla öğrencinin katıldığı öğrenci katıldı. Ana başlığı “Küreselleşme ve Çıkış Arayışları” olan kongrede, çokça farklı konu tartışıldı. Kongreye katılan ve Evrensel’e konuşan öğrenciler, TÜÖBİK’in kendileri için tartışma zemini yarattığını belirterek, “Üniversite içinde yapamadığımız tartışmaları gerçekleştirdik. Üniversitede duymadığımız ‘Siz ne düşüyorsunuz’ sorusunu burada birbirimize sorduk” dedi.

Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi birinci sınıf öğrencisi Behlül Gündoğan, kongreye ilk defa katılmış. Kongrenin çok samimi bir ortama sahip olduğunu dile getiren Gündoğan, “Başka üniversitelerden arkadaşlarla sohbet etme, tartışma şansı buldum. Sorunlarımızın, taleplerimizin ortak olduğunu fark ettim” dedi. Üniversiteye gelirken hepimizin akademik beklentilerinin olduğunu dile getiren Gündoğan, “Fakat bugün üniversiteler bilimsellikten uzak, dogmatik, eleştirel bakış açısından uzak bir yapıya sahip. TÜÖBİK gibi kongreler hem kişisel gelişimimiz açısından hem de öğrencilerin birlik olabileceği, tartışabileceği ortam yaratma açısından çok değerli. Gelecek kaygısı taşıdığım için genç işsizliğe dair oturum da önemliydi. Çünkü sorunlardan bireysel kurtuluşun bir çözüm olmadığını biliyoruz; bir araya gelmenin, birlikte ortak taleplerimizi tartışmanın zeminini oluşturduğu için oldukça verimliydi” ifadelerini kullandı.

Kongreye Çukurova Üniversitesinden ikinci kez katılan Ekonometri öğrencisi Furkan ise kongreye dair gözlemlerini şöyle anlattı: “Sunumlarda ağırlıklı olarak kapitalizmi eleştiriyordu. Bu çok değerli bir şey. Çünkü okullarımızda bu tartışmaları yapamıyoruz. Ben 3. Sınıf öğrencisiyim, seneye mezun olacağım. Bu yüzden genç işsizlik sunumu bayağı ilgimi çekti. Şimdi kara kara düşünüyorum. ‘İş bulabilir miyim’ diye. Devlet ataması çok az. Özel sektörde de kendini geliştiremeyenler zorlanıyor.”

İstanbul Üniversitesinden İngilizce İktisat Bölümü Öğrencisi Talha, TÜÖBİK’ten, kongreye gelmeden bir gün önce haberdar olmuş. TÜÖBİK’e ilk kez katılan Talha kongreye dair deneyimini şöyle paylaştı: “Gelirken çekiniyordum. Kimseyi tanımıyorum, hiçbir fikrim yok, birinci sınıfım diye çok çekinmiştim gelirken, ama çok sıcak bir ortamla karşılaştım. Çok güzel arkadaşlıklar edindim. Düşünce yapımın gelişmesi, farklı perspektifler edinmek açısından bana çok şey kattı. Varsayalım ki öğrenciler bir iktisat kongresi düzenliyor şiarının kesinlikle amacına ulaştığını düşünüyorum. Okullarımızda, amfilerimizde dile getirilmeyen konular burada herkesin düşüncesiyle tartışılıyor ve değerlendiriliyor. Bu açıdan başarılı buldum kongreyi.”

Bir başka İstanbul Üniversitesi öğrencisi Lisan, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okuyor. “İlk kez katıldım. Çok farklı bir deneyimdi” diyen Lisan şöyle konuştu: “Henüz hazırlıkta ve konuların dışında olduğum için böyle bir işin içerisine girmek benim için çok değerliydi. Çok memnun kaldım. Farklı üniversiteden öğrencilerle sorunlarımızı tartışabileceğimiz bir ortam yaratıldı, onların üniversitelerinde durumların nasıl olduğunu konuştuk, bizde yolun başında olduğumuz için çok güzeldi.”

"KAYGILARIMIZ ORTAK"

Sinem, Yıldız Teknik Üniversitesi 4. Sınıf İktisat Bölümü Öğrencisi. TÜÖBİK’e ilk katılımı: “Ortak kaygılarımızın olduğunu gördük. Yalnız olmadığımızı fark ettik. ‘Bize yıllardır anlatılandan ayrı ne düşünüyoruz’u ortaya koyduk. Uzun zamandır sorulmayan ‘Siz ne düşünüyorsunuz’ sorusunu duyduk” dedi. 

Yıldız Teknik Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencisi Sema da ilk kez katıldığı kongreye ilişkin, “Öğrencilerin özne konumunda olduğu yani tüm işleri öğrencilerin organize ettiği, konuşmacıların ve dinleyicilerin sadece öğrencilerden oluştuğu, böyle bir etkinlik, böyle oluşuma ilk defa katıldım. Aslında bu da çok değerli. İhraçlarla, müfredatların içinin boşaltılmasıyla ve öğrencilerde bu konuda alternatif tartışma alanları arıyor” dedi.

"TÜÖBİK ADIM OLDU"

Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesinden ilk kez katılan birinci sınıf işletme öğrencisi Rabia, kongreye çok heyecanlı olduğunu söylüyor. “Birçok konuda eksik olduğumun farkına vardım. Ve bu benim aslında hoşuma gitti. Artık daha fazla geliştirmem gerektiğinin farkına vardım. Birçok konuda aydınlandım. Bu konuda TÜÖBİK bir adım oldu benim için.”

Kongreye ilk kez katılan bir başka öğrenci Zeynep Demir, Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü okuyor. Kongrede meslek hastalıkları ile ilgili sunumda yapan Zeynep, “Ben serbest oturumdan katıldım. Benim oturumumdaki diğer konuların hepsinde de benim konumla bağlantılı şeyler vardı. Bu çok hoşuma gitti. Çünkü onlar hakkında da soru sorabildim. Diğer oturumlarda da öyleydi. Genç işsizlik konusu vardı. Benim sunumumda da genç işsizliğe değindiğim kısımlar vardı. TÜÖBİK bu açıdan herhalde benim bu sene ki en büyük mutluluğum oldu” şeklinde konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Pazarkule Sınır Kapısında mültecilerin umutsuz bekleyişi sürüyor

SONRAKİ HABER

Varlık fonu denetimden kaçırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...