10 Mart 2020 09:05

Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Taşucu Tersanesinin yapılmak istenmesini protesto etti

Mersin Çevre ve Doğa Derneği üyeleri, Taşucu Tersanesinin mahkeme ve Danıştayın onayı olmadan aynı yerde yapılmak istenmesini protesto etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mersin Çevre ve Doğa Derneği üyeleri, mahkeme ve Danıştay tarafından onay verilmemesine rağmen Taşucu Tersanesinin aynı yerde yapılmak istenmesini protesto etti.

Mersin’de yapımı planlanan Taşucu Tersanesi, Karaduvar Polipropilen Tesisi, Akkuyu Nükleer Santrali, Tarsus Biyokütle Enerji Santrali, Balık Çiftlikleri, Hidroelektirik Santraller ve Maden Ocakları ile birlikte çevrenin ve insan sağlığının bozulmasına neden olacağı vurgulanan açıklamada bu projelerin aynı zamanda kentin geçim kaynağı olan turizm, tarım ve balıkçılığa ciddi zararlar vereceği ifade edildi.

"SAĞLIĞIMIZA ZARARLI BİRTAKIM PROJELER"

Taşucu Tersanesinin mahkemece ve Danıştayca iptal edilmesine rağmen yine aynı yerde tekrar yapılmak istendiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: Tersane kuruluğu takdirde yaratacağı olumsuzluklar aynı etkiyi yaratacaktır. Tersanenin yapılacağı bölge Özel Çevre koruma alanı olup Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle koruma alanıdır ve 1. Derece Doğal Sit alanıdır. Taşucu Tersanesinin yapım yeri ekolojik olarak korunması gereken ve dünya mirası listesinde olan Göksu Deltası’na 500 metre uzaklıkta, kaplumbağa üreme alanına bitişik ve yaşam alanı olan Kum Mahallesi’ne de 60 metre uzaklıktadır. Taşucu Tersane bölgesinin alanı 1. Derece tarımsal alandır.

Karaduvar ve çevresinde halen çalışmakta olan Kromsan, Sodasan, Petrol Dolum Tesisleri, Akgübre vb. sanayi tesislerinin zehir saçarak havayı, suyu ve toprağı kirletip Mersin’i yaşanmaz hale getirdiğinin altı çizilen açıklamada; “Karaduvar’da kurulması planlanan Polipropilen fabrikasından çıkacak olan ağır metaller ve zehirli gazlar tarım alanlarımızı kirletecek ve çoraklaştıracaktır. Polipropilen tesisi yer altı sularımızın tuzlanmasına, denizin kirlenmesine, sağlığımızın bozulmasına ve yarıca sağlıksız ve engelli çocukların doğmasına neden olacaktır. Balık çiftliklerinin yaratacağı kirlilikle tuzim ve doğal balıkçılık çok ciddi etkilenecektir. Tarsus’ta yapımı planlanan Tarsus Biyokütle Enerji Santrali hava ve koku kirliliği yaratacak ve insan sağlığını bozacaktır” denildi.

Mersin halkına bütün çevreye zararlı projelere karşı çıkmaya çağıran Mersin Çevre ve Doğa Derneği üyeleri bu projelerin iptali için imza kampanyası başlattı. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı Koca: Koronavirüsün şu anda Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek

SONRAKİ HABER

Sur Belediyesi Eş Başkanı Cemal Özdemir hakkında 22 yıla kadar hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...