10 Mart 2020 07:48

HDP Milletvekili Kenanoğlu iş cinayetlerini Meclis gündemine taşıdı

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlanması istemiyle iş cinayetlerine dair Meclise soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Artan iş cinayetlerini Meclis gündemine taşıyan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre 2019 yılı içerisinde en az 1736 emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirten Kenanoğlu, “6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası tek başına iş kazaları ve cinayetlerini önlemek için yeterli bir yasa değildir. Keza iş güvenliği uzmanlığı, işyeri hekimliği ve diğer sağlık personeli ile ilgili yönetmelikler de defalarca değiştirilmesine rağmen iş kazaları ve iş cinayetleri artarak devam etmektedir” dedi.

Sermayenin talepleri doğrultusunda ortaya çıkan serbestleştirme-özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, esnek/güvencesiz istihdam biçimleri, çalışma koşullarının ağırlığı, kadın, genç, çocuk emeği sömürüsü ile kayıt dışı istihdam, iş kazaları ve meslek hastalıklarının arttığını vurgulayan Kenanoğlu, “İş güvenliği mühendisliği ile teknisyenlik, iş güvenliği uzmanlığı altında bir tutulmaktadır. Bu alanda özel kurumlara yetki tanınmasıyla mühendislik meslek örgütleri devre dışı bırakılmıştır. Tam zamanlı iş güvenliği mühendisliği de dışlanarak, uzmanlar işverene bağımlı kılınmış yüzlerce eğitim kurumu ve binlerce ortak sağlık ve güvenlik birimi (OSGB) kurulmasıyla işçi sağlığı ve iş güvenliği tamamen ticarileştirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Bütün bunların sonucunda iş kazaları ve ölümlerde sürekli bir artış yandığını dile getiren Kenanoğlu şu soruları yöneltti:

  • 2019 yılı içerisinde toplam kaç iş kazası meydana gelmiştir?
  • 2019 verilerine göre meslek hastalığına yakalananların sayısı kaçtır ve bunların kaçı yaşamını yitirmiştir?
  • Asıl sorumluluğun işverende olduğu dikkate alınarak kamusal denetim mekanizmalarının içinde olduğu insan odaklı yeni bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun çıkarılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?
  • Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi iktidar ve işveren ağırlıklı yapısından çıkarılarak sendikalar, üniversiteler, TMMOB, TTB'nin içerisinde olduğu bir yapı haline getirilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?
  • Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki 100`den fazla çalışanın bulunduğu sanayi işletmelerinde tam zamanlı iş güvenliği mühendisi çalıştırılmasının zorunlu hale getirilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan tutuklanan gazetecilere: Sizler bu ülkenin onurusunuz

SONRAKİ HABER

Biz sendikanın "milli"sini severiz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...