10 Mart 2020 06:20

Kadın avukatlardan yargıda cinsiyetçiliğe ve ayrımcılığa karşı eylem

Yargıda cinsiyetçiliğe ve ayrımcılığa karşı Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde eylem yapan kadın avukatlar, HSK'ye, Adalet Bakanlığına ve barolara seslendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kadın avukatlar, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yargıda cinsiyetçiliğe ve ayrımcılığa karşı eylem yaptı; HSK’ye, Adalet Bakanlığına ve barolara seslendi.

Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Diren Cevahir Şen, kadın avukatların kendilerine yönelen erkek şiddeti karşısında yalnız bırakıldığını söyleyerek, "Artık yargıda, avukat camiasında cinsiyetçi şiddeti olağanlaştıran tolerans, erkek dayanışması görmek istemiyoruz" dedi.

Birden fazla kadın meslektaşlarının Avukat M.K.’nin cinsel saldırılarına maruz kaldıklarını kamuoyuna açıklaması üzerine dayanışma için bir araya geldiklerini söyleyen Şen, ücretli çalışan, stajyer ve genel olarak kadın avukatların meslek hayatlarının bir döneminde erkek müvekkil, hakim-savcı-kalem personeli veya erkek meslektaşların çeşitli düzeylerde cinsiyet temelli şiddetine maruz kaldıklarını belirtti.

KADINLARIN ŞİKAYETLERİNİ 2 YIL RAFLARDA BEKLETEN BAROLAR İSTEMİYORUZ

Kadın avukatların, erkek şiddeti karşısında yalnız bırakıldığını ifade eden Şen, adli soruşturmalar ile disiplin soruşturmaları sürüncemede bırakılarak erkek avukatların pratikte korunduğunun altını çizdi.

Şen, "Artık etek boyu ölçen hakim, kadın tutukluya tasallut eden gardiyan, müvekkiline-stajyerine-ücretli çalışan kadın meslektaşına cinsel saldırıyı kendine hak gören avukat görmek istemiyoruz. Artık yargıda, avukat camiasında cinsiyetçi şiddeti olağanlaştıran tolerans, erkek dayanışması görmek istemiyoruz. Kadına yönelik cinsel şiddet, işkence düzeyine varan sistematik fiziki şiddetle ilgili şikayetleri dahi ceza soruşturmasını bekleme bahanesiyle 2 yıl boyunca raflarda bekleten, faili cesaretlendiren Baro yönetimleri, baro disiplin kurulları görmek istemiyoruz" diye konuştu.

"BENİM ÇEVREN GENİŞ, İSPATLAYAMAZSIN" DÖNEMİ BİTTİ

"Kadın avukatlar olarak ilan ediyoruz ki artık 'Ispatlayamazsın, benim çevrem geniş, sen zararlı çıkarsın' devri, şikayetlerin tozlu raflarda bekletilmesi devri kapanmıştır. Şikayetlerin takipçisi olacak, üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz" diyen Şen,  HSK'ye, Adalet Bakanlığına ve Barolara seslendi:

  • Yargı organlarının, HSK ve Adalet Bakanlığının sivil kişiler, adliye görevlileri, yargı mensuplarının kadın avukatlara karşı cinsel saldırı ve cinsiyete dayalı her türlü şiddetinin etkili şekilde soruşturulmasını ve cezalandırılmasını,
  • Baroların avukatların mesleğini icrası sırasında her türlü ayrımcılığı yasaklayan ve erkek avukat şiddetini önleyici meslek etik ilkeleri oluşturmasını,  cinsel saldırı ve kadına yönelik şiddet fiillerini özenle soruşturan, önleyici tedbirler alan, hızlı ve etkili yaptırımlara bağlayan bir disiplin hukuku oluşturulmasını, mevcut disiplin soruşturmalarının hızla sonuca bağlanmasını,
  • Adli, idari ve disiplin soruşturmasının başlamasında "kadının beyanı esastır" ilkesinin esas alınmasını; cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığına karşı koruyucu ilkeler belirlenmesini
  • Hakim savcıların staj eğitimlerinde, Baroların Staj Eğitimi ve CMK eğitimlerinde görev alanların en az yarısının kadın olmasını,
  • Hakim-savcı avukatların staj ve CMK eğitimlerinde "toplumsal cinsiyet eşitliği" ve "kadına yönelik şiddet" hakkında uluslararası sözleşmeler başta olmak üzere eşitlikçi eğitim konularının temel eğitim konuları olarak belirlenmesini, bu eğitimlerin kadın hareketinden hukukçular tarafından verilmesini istiyoruz.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

15 Mart'ta gerçekleşecek Beyaz Miting öncesi açıklama: Artık Yeter!

SONRAKİ HABER

İMO Denizli Şubesinden 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü söyleşisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...