09 Mart 2020 10:04

Tariş işçilerinin hukuki mücadelesi kazanımla sonuçlandı

Sendikalaştıkları için işten atılan ve 150 gündür direnen TARİŞ işçileri işe iade davalarını ve sendikal tazminat haklarını kazandı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Dilek OMAKLILAR
İzmir

TARİŞ Zeytin ve Zeytin yağ fabrikasında Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atıldıktan sonra fabrika önünde yaklaşık 150 gün boyunca direnen işçiler hukuki mücadelesini sürdürüyordu. Direnen Tariş işçileri işe iade davalarını ve sendikal tazminat haklarını kazandı.

Geçtiğimiz yıl DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan TARİŞ işçileri, kapı önünde direniş başlatmış, hakları için 150 gün direniş göstermişti. TARİŞ işçilerinin Gıda-İş Sendikası ile birlikte yürüttükleri hukuki mücadele kazanımla sonuçlandı.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Gıda İş Sendikası Genel Merkez Yönetici Mazhar Uzbek konuya ilişkin açıklama yaparak gelinen süreci özetledi. Uzbek, “TARİŞ'te örgütlenmeye başladığımız günden bu yana işçi arkadaşlarımıza karşı her türlü hukuksuz baskılar sürmektedir. Sendikal örgütlenme sürecinde öncesinde 7 işçi arkadaşımız hukuksuzca, keyfi olarak ve baskı oluşturmak için işten çıkarılmıştı. Sonra bu haksızlığa ses çıkaran 90’a yakın işçi arkadaşımız hukuksuzca polis tarafından gözaltına alınmıştı. İzmir emniyet müdürlüğünün doğrudan baskısı ve TARİŞ için yaptığı şahitlik sonucu 5 işçi arkadaş ve sendikacılara mahkeme tarafından hukuksuzca ceza verilmişti. Bu süreç boyunca sendikamız Gıda-İş başlattığı hukuk mücadelelerini kazanmaya devam ediyor. Öncesinde verilen hukuksuz cezalarımızın iptali için verdiğimiz mücadele kazanımla sonuçlanmıştı. Şimdi de işten atılan işçi arkadaşlarımızın ise iade ve sendikal tazminat davalarını kazanmış bulunmaktayız” dedi.

TARİŞ yönetiminin baskılarına boyun eğmeden mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Uzbek, “TARİŞ yönetiminin sendika tanımaz tavrı yaklaşık 450 -500 bin TL köylünün kooperatifini zarara sokmuştur. Hükmetme sarhoşluğu için de olan TARİŞ yönetimini işçinin köylünün emeğine yakışmayan bu tavrından derhal vazgeçmesini ve işçilerin sendika hakkını tanıması gerektiğini tekrar hatırlatmalıyız. Hukuk mücadelemizi TARİŞ bu tavrından vazgeçene kadar sürdüreceğiz. TARİŞ yönetiminin bu keyfi ve hukuksuz hareketleri son bulup ceza alana kadar her alanda hukuk mücadelesi vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

"BU KAZANIM TÜM EMEKÇİLER AÇISINDAN ANLAMLI"

TARİŞ’te direnen işçilerden Cem Güdücü de “Bu zafer, direnen emekçinin zaferidir” dedi. İşçilerde Murat Yılmaz da "Hem beraat kararı ve arkasından işe iade davanın kabul edilmesi bizim haklılığımız ortaya koyuyor. Bu kazanım tüm emekçiler açısından bir anlam ifade ediyor. Ne kadar üzerimize gelirlerse gelsinler mücadelemiz kazanımla sonuçlandı” diye konuştu.

Reklam