07 Mart 2020 13:15

DİB’den 8 Mart açıklaması: Ne hayatımızdan vazgeçeceğiz, ne haklarımızdan!

Demokrasi İçin Birlik, 8 Mart açıklaması yaparak İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın uygulanması için mücadelenin süreceğini açıkladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Demokrasi İçin Birlik (DİB), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Kadınların ev, iş yeri ve sokaklarda yaşadığı sorunlara dikkat çekilen açıklamada “Ne hayatımızdan vazgeçeceğiz, ne haklarımızdan” denilerek mücadele çağrısı yapıldı.

Kadınların emeklerinin sömürülmesine, yoksullaşmaya, esnek-güvencesiz çalışma koşullarına, kadınları eve kapatan, eşitsizliği meşrulaştıran cinsiyetçi, din temelli, gerici eğitim politikalarına, savaşa, çocuk istismarının meşrulaştırılmasına, nafaka hakkının gasbedilmek istenmesine karşı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların erkeklerle eşit hak ve olanaklara sahip olabilmesi için sokağa çıkacağı ifade edilen açıklamada, “Kadın cinayetlerinin engellenmesi için İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın derhal hayata geçirilmesi gerekiyor. İstanbul Sözleşmesine göre şiddeti gerçekleştiren ister kadının sevgilisi, ister kocası, ister babası, ister patronu olsun, şiddetin önlenmesi, soruşturulması, zararın tazmin edilmesi yükümlülüğü devlete ait” denildi.

Ekonomik şiddetin kadını eve ve şiddete mahkûm ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Kadınların eve ve şiddete ve yoksulluğa mahkûm olmasının en önemli nedeni cinsiyetçilik ve kendilerine yüklenen toplumsal roller nedeniyle çalışma hayatına girememeleri. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 verilerine göre 15 yaş üstü her on kadından yalnızca üçü işgücüne dahil oluyor. Demokrasi için Birlik olarak, kadınlara güvenceli, sürekli ve eşitlikçi istihdam sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi, ev içi hizmetler ve çocuk-yaşlı bakımının kamu kurumları ve belediyeler tarafından üstlenilmesi, her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlanması,  İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı koruma yasasının derhal uygulanması için mücadeleye devam edeceğimizi duyuruyoruz” ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gülistan Doku'nun ablası, Abakarov'un ailesinin taşınmak istemesine tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Bu savaş kimin?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...