07 Mart 2020 11:41
Son Güncellenme Tarihi: 07 Mart 2020 13:03

Tuzlalı işçiler 8 Mart’ta direnen işçi kadınlarla olacak

Tuzlalı işçiler, sendikalaştıkları için işten atılan ve 110 gündür direnişte olan VİP Tekstil işçilerini 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yalnız bırakmayacak.

VİP Tekstil işçilerinin direnişinin 100. günü | Fotoğraf. Evrensel

Paylaş

Tuzlalı işçiler, sendikalaştıkları için işten atılan ve 110 gündür direnişte olan VİP Tekstil işçilerini ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ziyaret edecek. Tuzla’da kurulu ve DERİTEKS’in örgütlü olduğu CPS’de işçilere çağrı yapan İşyeri Baştemsilcisi Mustafa Öztürk şu ifadeleri kullandı: “VİP Tekstil’de işten atılan kadın işçilerle dayanışma göstermek için 8 Mart günü saat 14.00’te VİP Tekstil önünde olacağız. Bu çağrıyı VIP’teki işçilerin direnişine sadece destek olmak için değil; tecavüze, katliamlara karşı bütüncül ele almak gerektiğini düşünüyorum. Kadına bakış açısını birlikte olmakla değiştirebiliriz. Hem dayanışma için, hem ülkemiz ve dünyada kadınların uğradığı sömürüye karşı bir arada olalım diyorum.”

GIDA-İŞ: EŞİT ÜCRET VE KREŞ İSTİYORUZ

DİSK Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Özak ise yaptığı yazılı açıklamayla, 2020 yılının 8 Mart’ına giderken ne kadın haklarına ne de çalışma yaşamına dair kadınların sorunlarına yönelik herhangi bir iyileştirme ve gelişmeden söz edebildiklerini belirtti. Derinleşen ekonomik krizin etkilerinin kadınları daha da derinden etkilediğine ve yaşam şartlarını zorlaştırdığına işaret eden Özak krizin kadınları daha fazla işsiz bıraktığı veya düşük ücretle çalışmaya zorladığını belirtti. Bütün bunlara bir de savaş ortamı eklendiğinde yaşamın kadınlar açısından çekilmez ve sürdürülemez hale geldiğine vurgu yapan Özak, her geçen gün artan kadın cinayetleri ve buna karşılık caydırıcı cezalar olmadığını belirtti. Özak, eşit işe eşit ücret taleplerinin güncelliğini koruduğunu ve kreş haklarını geri istediklerini belirterek kadınlara dayanışma çağrısı yaptı.

MMO: KADINLARIN YANINDAYIZ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener de ülkemizde kadınlara yönelik eşitsizlik ve şiddetin son yıllarda arttığına dikkat çekti. Kadınların her alanda eşit ve özgür yurttaşlık mücadelesinin aynı zamanda laiklik, demokratikleşme ve özgürleşme mücadelesi olduğuna vurgu yapan Yener “Odamız bu onurlu mücadelelerinde kadınlarla birlikte ve dayanışma içinde olacaktır” dedi.

EMO: BİR AN ÖNCE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

TMMOB’a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Dünyanın her yerine yayılan ve büyüyen kadın hareketinin bir tek Türkiye’de sert müdahalelerle karşılaştığı belirtilen açıklamada,  hiçbir nedenin kadın cinayetlerine sebep olamayacağı ifadelerine yer verildi ve biran önce İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması çağrısı yapıldı.

Kadına yönelik şiddetin ve baskının artarak devam ettiğine değinen EMO, kadınların bu 8 Mart’ta işsizliğe, şiddete, güvencesizliğe ve savaşa karşı çıkarak yaşam alanlarını koruyacağını ifade etti. Yapılan açıklamada  dünyanın her yerinde kadın hareketinin geliştiği ve barışcıl protestoların yaygınlaştığı ifade edilirken sadece Türkiye’de sert müdahalelerin yaşandığına dikkat çekildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2019 yılında erkekler tarafından 474 kadının, 2020’nin ilk iki ayında ise 49 kadının öldürüldüğünü belirten EMO, “Hiçbir neden kadını öldürmek için geçerli değildir. Hiçbir söz, tutum veya davranış kadın cinayetlerini meşrulaştıramaz, cezai indirime sebep olamaz. Bugün aramızda olmayan kadınların büyük bir kısmı devletten koruma tedbiri uygulanmasını istediği halde ya yeterli koruma tedbiri sağlanmadığı için ya da tümüyle kadınların bu istediği göz ardı edildiği için yaşamdan koparıldılar. Oysa Türkiye ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi-İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamış, onaylamış ve 6284 sayılı kanun ile de iç hukukta düzenlemeler yapmıştır. Bir an önce İstanbul Sözleşmesi hayata geçirilmelidir. 6284 sayılı kanun sadece kağıt üzerinde kalmamalı, fiili olarak da hayata geçirilmelidir” ifadelerine yer verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Saldırılara karşı birlikteliklerimizi büyütmeye!

SONRAKİ HABER

Ressam Hatice Erdoğan: Birbirimizden güç alarak tabuları yıkabiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...