06 Mart 2020 11:56

Aydın Barosu: Cinsiyetçi politikalardan vazgeçilmelidir

Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu 8 Mart kapsamında yaptığı açıklamada, devletin cinsiyetçi politikalardan vazgeçmesi gerektiğini ifade edilerek, mücadele ve dayanışma vurgusu yaptı.

Fotoğraf: Aydın Barosu 

Reklam

Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile baro başkanlık odasında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 8 Mart’ın tarihsel önemini vurgulayan komisyon üyeleri, 8 Mart’ın bir mücadele ve dayanışma günü olduğunu vurguladı.

Dünyada eşitsizliğin, yoksulluğun, şiddetin ve savaşların giderek arttığı ifade edilen açıklamada, "Bizler savaşı, yoksulluğu, eşitsizliği, şiddeti arttıran sistemi sorgulamadan ve değiştirmeden kadının insan haklarının ihlalinin ortadan kaldırılamayacağının bilinciyle, insanları yoksulluğa iten, eşitsizliğe, şiddete ve savaşa yol açan bu sömürü düzenin değişmesi gerektiğinin bilincindeyiz" denildi. 

Kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal hayata karar alma süreçlerine etkin ve eşit biçimde katılmaları gerektiği belirtilen açıklamada, kadınların ev içinde harcadıkları ücretsiz emeğin yok sayılmasının engellenmesi, ücretsiz bakım evlerinin açılması ve istihdam alanında kadınların önündeki engellerin kaldırılması için devlet politikalarının değiştirilmesi gerektiği ifade edildi.  

"KADIN HAKLARININ İHLALİNE YOL AÇAN YASALAR ORTADAN KALDIRILMALIDIR"

Son olarak İstanbul Sözleşmesinin ve 6284 sayılı yasanın uygulanmasının önemine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Kadınları toplumsal hayatın dışına iten ayrımcı ve cinsiyetçi politikalardan vazgeçilerek, kadını sadece ailenin bir parçası olarak gören, özgür birey olduğunu kabul etmeyen politik ve kültürel anlayış değiştirilmeli, kadınlara siyasal, sosyal ve ekonomik alanda yer açacak toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları samimiyetle uygulanmaya geçilmelidir. Kamu Kurum ve Kuruluşları cinsiyet temelinde ayrımcılık yapmama ve eşitliği uygulamak için mekanizmalar oluşturmalı ve düzenlemeler yapmalıdır. Kadınlara karşı her türlü ayrımcılık sonlandırmalı, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanarak, kadının toplumsal konumu güçlendirilmelidir. Kadının insan haklarının ihlaline yol açan yasa ve uygulamalar ortadan kaldırılmalı, yasal değişikliklerin istenilen faydayı sağlaması için uygulayıcıların bakış açıları değiştirilmeli ve uygulamadaki eksiklikler, ihtiyaçlar giderilmelidir. Uzun mücadeleler sonucunda elde edilmiş kadın hakları kazanımlarından vazgeçme çalışmalarına karşı sessiz kalmamız beklenmemelidir. Hak savunucu olarak bizler kadının insan hakları mücadelemizi dünden daha büyük bir inançla ve dayanışmayla sürdürmeye kararlıyız" (Aydın/EVRENSEL)

Reklam