06 Mart 2020 10:51

Çakırözer’den Odatv’deki karartma ve tutuklamalar ile Evrensel’e ilan cezasına tepki

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, şubat ayı basın özgürlüğü raporunu yayınladı. Raporda, Odatv yönetici ve muhabirinin tutuklanması ile sitenin karartılmasına dikkat çekildi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer | Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Odatv’nin Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabir Hülya Kılınç’ın tutuklanması ile Odatv’ye yönelik erişim engeli kararına tepki gösterdi. Bundan 9 yıl önce Odatv'ye yapılan operasyonu hatırlatan Çakırözer, “Sanki bir dejavu yaşıyoruz” dedi. Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılara ilişkin şubat ayı raporunu hazırlayan Çakırözer, Evrensel’e yönelik keyfi ilan cezasının bir an önce kaldırılmasını istedi.

Odatv’ye erişim engelinin net bir sansür ve anayasaya aykırı olduğunu belirten Çakırözer, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) erişim engellemelerin ihlal teşkil ettiğine ilişkin kararını hatırlattı. AYM'nin Wikipedia, Birgün ve diğer haber sitelerine erişim engeli kararlarında, “internet sitelerine veya internet sitelerinde yer alan haberlere erişimin engellenmesi biçiminde getirilen her türlü kısıtlama, bilgi alma ve verme özgürlüğüne müdahale niteliğindedir” dediğini aktaran Çakırözer, sansürün önemli toplumsal meselelerde kamusal tartışma zemininin oluşmasını imkansız hale getirdiği dile getirdi. Bundan 9 yıl önce Odatv'ye yapılan operasyonu hatırlatan Çakırözer, “Sanki bir dejavu yaşıyoruz. ‘Biz bunu yaşamıştık’ hissi içindeyiz. Türkiye’nin ayıbı oldu. O gazeteciler beraat etti ama onların özgürlüğünü çalanlar şimdi firari. O gazeteciler o gün olduğu gibi bugün de halkın gerçekleri öğrenmesi için mesleklerini yapmaya devam ediyor ve edecekler” dedi.

ŞUBAT AYINDA 32 GAZETECİNİN DAVASI GÖRÜLDÜ

Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin karnesini hazırladığı raporu da açıklayan Çakırözer, bu ay 32 gazetecinin yargılandığı davaların, haber ve eleştiriyi suç olmaktan çıkaran Yargı Reformu’nun göstermelik olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. Rusya merkezli Sputnik’in Londra’da yayımladığı bir haber üzerine haberle ilgisi dahi olmayan Türkiye’deki dört gazetecinin gözaltına alındığını belirten Çakırözer, İstanbul'da da cinsel taciz iddiası nedeniyle velilerin eylemini takip eden Kanal D Muhabiri Şevval Şirin'in, okul müdürüyle söyleşi yapmak isteyince gözaltına alındığını kaydetti.

EVRENSEL’E BASKI SONLANDIRILMALI

Basın İlan Kurumunun (BİK) BirGün’e verilen resmi ilan cezasını kaldırıldığını belirten Çakırözer, “BirGün, 11 Aralık 2019’da gazetelerine yönelik BİK tarafından üç ayı aşkın süredir reklam ve ilan akışının durdurulduğunu açıklamıştı. Evrensel’e yönelik BİK tarafından keyfi olarak sürdürülen ilan yasağı baskısı da bir an önce kaldırılmalıdır” dedi.

BASINDA “DAMAT” YASAKLARI

BirGün Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı’ya, Panama Belgeleri haberleri nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a “hakaret”ten verilen 7 bin 100 TL’lik para cezasının bozularak beraat kararı verildiğini belirten Çakırözer, “Cumhuriyet Gazetesi’nde 20 Ocak'ta “Damat işi biliyor” başlığıyla yayımlanan Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergahında arazi aldığına yönelik habere ve bu konuyu gündeme taşıyan onlarca internet sitesinin haberine erişim engeli getirildi. Leman Dergisi’nin, aynı haberi konu alan karikatürüne erişim yasağı getirildi. Mahkemeler erişim yasaklarına ilişkin haberlere de erişim yasağı kararı verdi” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

{{397245}}

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: İdlib'de karşımızda Rusya yok, rejim var

SONRAKİ HABER

İSİG: Şubat ayında en az 131 işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...