05 Mart 2020 18:32
Son Güncellenme Tarihi: 06 Mart 2020 07:10

Fatih Yaşlı, Erdoğan-Putin görüşmesini yorumladı: Bu kadar asker neden öldü?

Erdoğan Putin görüşmesini yorumlayan Dr. Fatih Yaşlı, Erdoğan’ın “Soçi anlaşmasına geri dönme” meydan okumasından geri adım attığına dikkat çekerek sahadaki mevcut durumun korunduğunun altını çizdi.

Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesini yorumlayan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Fatih Yaşlı, Erdoğan’ın “Soçi anlaşmasına geri dönme” meydan okumasından geri adım attığına dikkat çekerek sahadaki mevcut durumun korunduğunun altını çizdi. Yaşlı, “Neden bu kadar asker öldü?​” diye sordu.

"SOÇİ’YE GERİ DÖNME YOK, MEVCUT SINIRLARDA KALINACAK"

Yaşlı’nın değerlendirmeleri şöyle:

 “Soçi’nin devamı görünüyor. Soçi’ye göre M4 ve M5 açılacak, buralar cihatçılardan alınacak, radikal cihatçıların elinden ağır silahlar alınacak, bir tür çatışmasızlık bölgesi ilan edilecekti. Bunlar yerine getirilmemişti. Bu getirilmeyince Suriye ordusu İdlib operasyonunu başlatmıştı.

Bu anlaşma ayrıca, ‘Türkiye neden İdlib’de?​’ sorusunun haklılığını gösteriyor. Türkiye 50’ye yakın askerini kaybetti. Eğer şubat sonuna kadar rejim Soçi sınırlarına dönmezse operasyon başlayacak dendi. Bugünkü anlaşmaya bakıldığında mevcut sınırlar bağlamında ateşkes yapıldığını görüyoruz. Ancak cihatçı militanların anlaşmaya uyup uymayacakları bir soru işareti.

‘Soçi’ye dönülmezse’ şeklindeki meydan okuma vardı ancak Rusya’nın çekilmeyeceği, gözlem noktalarının kuşatılmaya devam edeceği, Suriye ordusunun çekilmeyeceği aksine mevcut durumunda kalacağı görülüyor.”

"MADEM ÖYLE NEDEN BU KADAR ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ?"

“Neden bu kadar asker öldü, neden bunlar yaşandı? Askerler siyasi koz olarak; askeri yığınağın bir sonucu olarak hayatlarını kaybetti. Bu anlaşma daha önce de yapılabilirdi, ama 40 günde değişen insanların hayatlarını kaybetmesi oldu.

En başından beri Rusya’nın teklifi buydu. Kazanılan bir şey yok. Bir önceki harekatta olduğu gibi iddia edilen, önümüze konulan hedeflerle bir süre sonra hayata geçirilen hedefler arasında açı farkı var. Bu da iktidarın nasıl bir anlayışa sahip olduğunu gösteriyor."

ÖNCEKİ HABER

MSB: İdlib'de 2 asker yaşamını yitirdi, 3 asker yaralandı

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da pek çok kentte binlerce kişi mültecilerle dayanışma eylemleri düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...