05 Mart 2020 11:38

AB bakanlarından Yunanistan’a destek

Avrupa Birliği, “AB ve üyeleri, etkin biçimde Birliğin dış sınırlarını koruma konusunda kararlıdır. Yasa dışı geçişlere müsamaha edilmeyecektir” açıklaması yaptı. 

Fotoğraf: Dimitris Tosidis/AA

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) mülteci krizine ilişkin dış sınırlarını koruma konusunda kararlı olduğunu bildirdi. Belçika’nın başkenti Brüksel’de Yunanistan sınırında yaşanan göç krizi gündemiyle toplanan AB İçişleri ve Adalet Konseyi Olağanüstü Toplantısı’nın ardından sonuç bildirgesi yayımlandı.Bildirgede, “AB ve üyeleri, etkin biçimde Birliğin dış sınırlarını koruma konusunda kararlıdır. Yasa dışı geçişlere müsamaha edilmeyecektir” ifadesine yer verildi.

Türkiye ile AB arasında 2016’da imzalanan sığınmacı mutabakatına da değinilen bildirgede, “Türkiye’nin siyasi amaçlarla göç baskısını kullanmasını şiddetle reddediyoruz. AB’nin dış sınırlarındaki bu durum kabul edilemez” ifadelerine yer verildi. Anlaşmanın uygulanmasını beklediklerini dile getiren AB yetkilileri, “Söz konusu mutabakat, Türkiye’nin göçmen ve mültecilere ev sahipliği yapma konusundaki önemli çabalarını destekleyerek somut sonuçlar doğuruyor. Hem AB hem de Türkiye bu iş birliğinin ve taahhüdün devam etmesinden yararlanıyor” açıklamasında bulundu.

BULGARİSTAN GÖÇMENLERİ SINIRDA TUTMAK İÇİN AB’DEN PARA İSTEYECEK

Bulgaristan İçişleri Bakanı Mladen Marinov Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’nden (AB) "göçle mücadele" için kaynak isteyeceğini bildirdi. AB’nin Yunanistan’a sınırlarını koruması için 700 milyon avro kaynak aktarmasının gündeme gelmesinin ardından topraklarına göçmen almayacağını açıklayan Bulgaristan da AB’den para yardımı isteyecek.

“FRONTEX İSTEMİYORUZ, KAYNAK İSTİYORUZ”

AB İçişleri Bakanları toplantısı öncesi dün basına açıklamalarda bulunan Marinov, Türkiye’nin mültecilere Avrupa kapılarını açmasının ardından Bulgaristan yönetiminin AB’den ek mali kaynaklar talep edeceğini bildirdi. Marinov kaç para talep edileceğini belirtmezken, AB’nin teklif etmiş olduğu FRONTEX olarak bilinen Avrupa Sınır ve Sahil Güvenli Ajansı güçlerinden takviye sınır güçlerine gerek olmadığını söyledi: “Sınıra FRONEX ekiplerinden ek destek gerekmiyor, fakat sınıra polis takviyeleri ve onların görev masraflarını karşılamak üzere AB’den maddi destek isteyeceğiz.” 

Bakan Marinov, "Yunanistan- Türkiye sınırındaki gibi bir kriz burada olmasa da, durumun burada da patlak vermesini ihtimal dışı bırakmıyoruz. Her an burada da böyle kriz çıkabilir ve biz buna hazır olmalıyız” dedi.

GÖÇMEN KAMPLARINDA DOLULUK ORANI YÜZDE 7

Hali hazırda Bulgaristan’daki sığınmacı kamplarında 10 bin kişilik kapasite var.

'Devlet Göçmen Ajansı’na göre, ülkede kamplarda doluluk oranının yüzde 7 olduğu, yüzde 93’ünün boş olduğu açıklandı. Bakanlar Kuruluna bağlı Devlet Göçmen Ajansı yetkilileri Bulgaristan’daki kamplarda şu an 380 sığınmacı bulunduğunu bildirdi.

YUNAN ADALARINDAKİ MÜLTECİLER İÇİN DONANMA GEMİSİ

Yunanistan donanmasına ait “Rodos” isimli ulaştırma gemisi, Türkiye’den Midilli Ada’sına deniz yoluyla gelen yaklaşık 500 göçmen için “otel” olarak görev yapacak.

Euronews’un haberine göre, Yunan ordusuna ait askeri araçları taşımak için kullanılan gemiye sadece çocuklu aileler kabul edilecek. Türkiye’den deniz yoluyla gelip, 1 Mart tarihinden bu yana Mytilene Limanında sabahlayan göçmenlerin, ön kayıtlarının yapılmasının ardından gemiye kabulüne başlandı. Geminin bu göçmenleri başka bir yere mi götüreceği yoksa limanda otel veya konaklama merkezi olarak mı kullanacağı konusu ise netlik kazanmış değil.

Diğer kamplardan da gelenlerin bu gemiye binme girişiminde bulunduğu ancak limandaki güvenlik güçleri tarafından engellendikleri bildirildi. Bu arada Fransız Haber Ajansı AFP, Yunan polisinin, göçmenlerin gemiye kabulü sırasında görüntü almak isteyen yerli ve yabancı basın mensuplarını darbettiklerini duyurdu. AKP hükümetinin mülteci geçişini engellemeyeceğini açıklamasının ardından 2 bine yakın sığınmacının Ege’deki Yunanistan adalarına geldiği ve buradaki göçmen nüfusunun 40 bine çıktığı tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Menemen Belediyesinden çıkarılan işçiler 26 gündür direniyor

SONRAKİ HABER

Antalya’da Evrensel için 25. yıl etkinliği: Evrensel yılmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa