05 Mart 2020 10:36

5 Haziran davasına katılan müşteki: Polis 'ölümünüz gelmiş' dedi

5 Haziran davasına katılan müşteki Gulizar Kurul, o gün miting alanına girdikleri zaman bazı polislerin kendilerine "Gidin ölümünüz gelmiş" dediklerini söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

HDP’nin Diyarbakır’daki mitingine yönelik bombalı saldırıda "görevi kötüye kullanmak"tan yargılanan polislerin davasına katılan müşteki Gülizar Kurul, güvenlik zafiyetine dikkati çekerek, o gün miting alanına girdikleri zaman bazı polislerin kendilerine "Gidin ölümünüz gelmiş" dediklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisinin (HDP) 5 Haziran 2015'te Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge yönelik IŞİD'in kullanıldığı iki ayrı bombalı saldırıya ilişkin 19 polis hakkında "görevi kötüye kullanmak"tan açılan davanın 9’uncu duruşması Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanık polislerin katılmadığı duruşmaya, sanık avukatları ile müştekiler ve avukatları Ferhat Kılınç, Nadide Kurul ile Gizem Miran katıldı. Duruşmayı HDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Hülya Alökmen ve Zeyat Ceylan ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri izledi.

POLİSLER DURUŞMA SALONUNDA

Duruşma öncesi adliye önünde alınan yoğun güvenlik önlemleri göze çarparken, sanık polislerin katılmadığı duruşmayı 5 polisin salonda izlemesi dikkati çekti.

"GİDİN ÖLÜMÜNÜZ GELMİŞ"

Duruşmaya katılan müştekilerden Gülizar Kurul, miting günü herhangi bir güvenlik önleminin alınmadığını vurguladı. Kurul, miting alanına girdikleri sırada bazı polislerin kendilerine, “Gidin ölümünüz gelmiş” dediklerini söyledi. Yaşanan patlamada ağabeyini kaybettiğini ifade eden Kurul, “Şikayetçiyim davaya katılmak istiyorum” dedi.

AVUKATLAR İHMALLERE DİKKAT ÇEKTİ

Avukatlardan Nadide Kurul ve Gizem Miran, mitingde alınmayan güvenlik önlemlerinin saldırıya davetiye çıkardığına dikkati çekerek, şikayetçi sayısının çok olması nedeniyle bir sonraki duruşmanın daha geniş bir salonda yapılması talebinde bulundu. Avukat Ferhat Kılınç ise olay üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen sanıklar hakkında herhangi bir kararın uygulanmamasına tepki gösterdi. Kılınç, “Olayı gerçekleştiren şahsın aranıyor olmasına rağmen, Kaçakçılık, İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Sistemi (KİHBİ) sisteminde kayıtlı olmasına rağmen Suriye’den çıkarak Diyarbakır’da bir otelde kalıyor. Şahsın bilgisini alan polisler yanına gitse de GBT yapmakla yetinerek KİHBİ sorgulanmasını yapmayarak ilk ihmale neden oluyorlar. İkinci ihmal ise miting esnasında güvenlik önlemlerinin alınmamış olmasıdır. Büyük bir güvenlik zafiyeti vardır. Yargılanan sanıkların bir an önce en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz” diye belirtti.

Sanıkların avukatı da eksik hususların giderilmesini, bir sonraki duruşmaların daha büyük bir salonda yapılmasını talep etti.

Verilen aranın ardından mahkeme, avukatların büyük salon talebini kabul ederek, duruşmayı 10 Temmuz’a erteledi.

NE OLMUŞTU?

HDP, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinden iki gün önce Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği ve yüzbinlerce kişinin katıldı “Büyük İnsanlık” mitingine yönelik IŞİD Üyesi Orhan Gönder, 2 bin 360 polisin görevli olduğu alanına 2 bomba yerleştirerek saldırı gerçekleştirdi. Bombalı saldırılarda Ramazan Yıldız, Necati Kurul, Şehmuz Kaçan, Civan Arslan ve Ali Türkmen hayatını kaybetti, 400’ü aşkın kişi de yaralandı. Katliamın sorumlusu Orhan Gönder ile birlikte İsmail Korkmaz, Mustafa Kılınç ve Burhan Gök hakkında açılan dava güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya nakledildi. Aralık 2019’da karara bağlanan davada sanıklar Orhan Gönder, Mustafa Kılınç ve İsmail Korkmaz'a, 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Sanıklardan tutuksuz yargılanan Burhan Gök, beraat ederken, firari sanık İlhami Balı'nın dosyası ise ayrıldı. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Karısı ve çocuklarını rehin aldı, şiddet uygulamayacağına söz verdi, tahliye oldu

SONRAKİ HABER

İstanbul'un ardından 6 ilde daha "savaşa hayır" etkinlikleri yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...