04 Mart 2020 01:18

Evrenli Doğal Parkı’na, ‘Hastane yapılarsa orman yapılaşmaya açılır’

Emekli Öğretmen Zehra Kaya’ın geçtiğimiz günlerde Evrensel gazetesinde yayımlanan Evrenli Doğal Parkı’na hastane yapılacağına dair mektubu sonrası kendisine ulaştık.

Evrenli Doğa Parkı'nda Zehra Kaya bir ağaca sarılmış. | Fotoğraf: Şaban Aslan

Reklam

Şaban ASLAN
Uşak

Uşak’ın Sivaslı ilçesindeki Evrenli Doğa Parkı’nın yapılaşmaya açılması ilçede yaşayanların tepkisine neden oldu. Geçtiğimiz günlerde gazetemizde yayımlanan mektubuyla meşe ağaçlarıyla kaplı Evrenli Doğal Parkı’nın hastane yapılma bahanesiyle yapılaşmaya açılacağını duyuran Emekli Öğretmen Zehra Kaya ile görüştük. 

Kaya, Evrenli Doğa Parkı’nın hemen bitişiğinde bulunan, eskiden meşe ormanı olan, ’80 darbesinde hem belediye başkanlığı hem de ilçe kaymakamlığı yapmış şahsın, buradaki meşeleri kestirip, devlet dairelerinde yaktırmasıyla büyük zarar gören orman bölgesine şimdi de hastane yapılarak talana açılacağını söyledi. Hastane yapılmak istenen bölgenin şehrin dışında kaldığını belirten Kaya, ulaşımı zor bir bölgeye devlet hastanesi yapılmasına karşı sesini duyurmaya çalışıyor. 

ORMAN ALANI YAPILAŞMAYA AÇILACAK

O belediye başkanı meşeleri kestirdikten sonra insanları kahvelerden toplayıp toplayıp çam ağaçları diktirmiş alana. Bu yüzden adı da ağaççı kaymakama çıkmış. Meşe ormanının eskiden evine kadar ulaştığını anlatan Kaya’nın endişesiyse, orman arazisinin dibindeki alana devlet hastanesi yapılırsa ormanın yapılaşmaya açılacağı ve talan edileceği.

Kaya, Tolstoy’un, Savaş ve Barış romanında meşeyi insan ruhuna benzettiğinden bahsediyor ve meşe ağacının doğa ve insan için önemini anlatıyor uzun uzun.

Evrenli Doğa Parkı

‘YENİ YAPILMASI PLANLANAN HASTANE MERKEZE UZAK’

Daha sonra mahallenin çekim merkezi olan Kaya’nın evine beş altı kadar komşusu geliyor. Onlar da aynı konulardan yakınıyor. Bir kadın, “Şu anki hastanemize yürüyerek gidebiliyoruz. Toplu ulaşımın olmadığı ilçede şehir dışına yapılacak kasaphane olarak bilinen beş altı tane gazinonun bulunduğu bölgeye nasıl gidelim” diye soruyor.

Sivaslı’da görüştüğümüz pek çok insan özellikle kadınlar Sivaslı’ya yeni bir hastane yapılmasına karşı değiller, sadece yeni hastanenin ya eski yerine ya da şehir merkezinde bir yere yapılmasını istiyorlar. Evrenli Doğal Parkı’na yapılacak hastanenin hem merkeze uzak hem de bölgedeki ağaçların kesilecek olmasına tepkililer.

Görüşünü almak için gittiğimiz CHP Sivaslı Belediye Başkanıysa, “Bağı bozan bozmuş, ok yaydan çıkmış bize yapılacak bir şey kalmamış” diyerek şehir merkezinin de hastane yapılmak istenen bölgeye doğru genişlediğini ifade ediyor.

Reklam