03 Mart 2020 00:53

Doç. Dr. Hakan Güneş: Ateşkes ilan edilmeli, herkes sınırına dönmeli

İdlib gerilimini yorumlayan Doç. Dr. Hakan Güneş, “Derhal ateşkes ilan edilmeli. Ve herkesin kendi sınırlarına dönmesi gerekiyor. Bu her durumda he zaman çaredir" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul 

İdlib’de hava saldırısında yaşanan asker kayıplarının ardından Moskova ve Ankara arasında gerilim sürüyor. Gerilimin seyri için gözler 5 Mart’ta yapılacak Putin-Erdoğan görüşmesine çevrildi. Siyaset Bilimci Hakan Güneş, Erdoğan’ın görüşme öncesinden Batı’nın desteğini almak için mülteciler olmak üzere elindeki argümanları kullandığına işarete etti. Suriye’de süren gerilimin halkların yararına çözümü için de Güneş, “Derhal ateşkes ilan edilmeli. Ve herkesin kendi sınırlarına dönmesi gerekiyor” önerisini getirdi. 

İdlib’de düzenlenen hava saldırısında asker kayıplarıyla birlikte bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümetinin yürüttüğü Suriye politikası tartışmaların odağı haline geldi. İdlib üzerinden yaşanan gerilimle ilgili İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Güneş’le konuştuk.

"MECLİSİN GEÇ TOPLANMASI KABUL EDİLEMEZ"

Meclisin bu kadar geç toplanmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını anlatan Güneş, “Meclis tabii kapalı oturum yapabilir. HDP'de, sosyalist milletvekilleri var. Muhalefet partileri var vs. Esas mesele bu kadar geç yapılması. Bu kadar kamuoyunun üzerinde durduğu ve önem verdiği bir konunun, Esad’dan, Putin’den başka ülkeden saklanacak bir bilgi mi olacak? Hayır. Bunlar politik kararlar. Savaş kararları alacağınız zaman onun arifesinde kapalı oturum yaparsanız, savaşın ortasındayken yapılan kapalı oturumda neyi saklayacaklar bilmiyorum. Kamuoyunun çok olumlu bulduğu bir davranış olmadı” ifadelerini kullandı. 

"BİLGİLER SÜREKLİ DEĞİŞİYOR"

İdlib’le ilgili sahadaki gelişmelere ilişkin Güneş şunları söyledi: “Türkiye ısrarlı olarak 2018’deki ateşkes sınırlarına geri dönmek için bütün gücünü kullanıyor. Rusya şu anda çok sert bir karşılık vermiyor. Suriye ordusunun elinden geldiğince karşılık verdiğini görüyoruz. Sahadaki gelişmeler her gün değişiyor. Farklı bilgiler alıyoruz. Örneğin Türk SİHA’ların etkili olduğunu sadece, Türkiye kaynakları propaganda etmiyor. Arap kaynakları da aynısını yapıyor.” 

"ERDOĞAN GÖRÜŞME ÖNCESİNDE SÜRPRİZ PEŞİNDE"

Sahada farklı kaynaklardan da teyit edilen bilgilerin de doğru olması için zaman geçmesi gerektiğini işaret eden Güneş, 5 Mart’ta Moskova’da yapılacak olan Putin-Erdoğan görüşmesini hatırlatarak şunları belirtti: “Çok büyük olasılıkla Putin ile görüşme sırasında askeri hareketlik durdurulacaktır, O ana kadar, ne yapılacaksa ona bakılıyor. Bu arada esasen Erdoğan hâlâ bir sürpriz peşinde. Bir Batı desteği sürprizi peşinde. Gerek mülteciler gerekse de Batı’nın jeopolitik çıkarları nedeniyle Batı’nın dönüp destek verebileceğini düşünüyor Erdoğan. Bu destek gelirse Putin’le olan görüşmede de ateşkes tam anlamıyla sağlanmayabilir.”

Suriye üzerinden yaşanan gerilimin halkların yararına çözümü için de Güneş, “Derhal ateşkes ilan edilmeli. Ve herkesin kendi sınırlarına dönmesi gerekiyor. Bu her durumda he zaman çaredir” önerisini getirdi. 

ÖNCEKİ HABER

Oğlu İdlib'de asker olan baba: Hükümete oy verdim ama ne işimiz var Suriye’de

SONRAKİ HABER

Hopa'da "savaşa hayır" eylemine polis ablukası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...