02 Mart 2020 13:47

Gürbulak'ta karantina skandalı: Hasta değilsek bile bu koşullar hasta edecek

Koronavirüs şüphesiyle Gürbulak Sınır Kapısı’nda karantinaya alınan yurttaşlar anlattı: 170 kişi tek lavaboyu kullanıyor. Ne bir kan tahlili ne bir tetkik. Hiçbir şey yok.

Fotoğraf: Karantinaya alınan yurttaşların gönderdiği videodan ekran alıntısı alınmıştır.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İran'dan Türkiye’ye gelenler koronavirüs şüphesi nedeniyle Gürbulak Sınır Kapısı’nda çadırlarda karantinaya alındı. Evrensel'e ulaşan karantinaya alınan yurttaşlar, asgari sağlık koşullarının bile yerine getirilmediği çadırlarda günlerdir tutulduklarına dikkat çekerek, “Hasta değilsek bile bizi bu karantina koşulları hasta edecek” dedi.

"SOĞUKTA SAATLERCE BEKLEDİK"

Üç-dört gün önce İran’dan Türkiye’ye gelmeye çalıştıklarını ancak Türk tarafının koridoru açmadığını İran tarafının ise kendilerini dışarı attığını anlatan yurttaşlar “Soğuk bir yerde saatlerce bekledik. Rica minnet bizi Türkiye tarafına aldılar” dedi. 40 saat bir koridorda tutulduktan sonra, steril olmayan, hasta olmayanların bile hasta olabileceği çadırlara alındıklarını aktaran yurttaşlar “Pislik içinde bir yerde İran’ın Kum kentinden gelen öğrencilerle birlikte bekledik. Hasta değilsek bile bu saatten sonra hasta olduk” diye konuştu. Kendileriyle gelenlerin 20 saat çadırda tutulduktan sonra gönderildiğini ama onlarla aynı yerde olan kendilerinin hâlâ tutulduğunu anlatan yurttaşlar “Bir çadırda 30-40 kişi kalıyor. 170 kişi tek lavaboyu kullanıyor. 4 gün oldu. Hiçbir şey yapmıyorlar. Biz bir açıklama bekliyoruz. Hiçbir açıklama yok. Sabah ve akşam olmak üzere iki sefer gelip ateş ölçüyorlar. Bütün yapılan uygulama bu. Ne bir kan tahlili ne bir tetkik. Hiçbir şey yok. Bu mu korona ile mücadele?​” diye sordu.   

TTB: KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

TTB Koronavirüs İzleme Heyeti üyesi Dr. Ayfer Horasan, videoları yeni gördüğünü belirterek, “Sıkıntılı bir durum söz konusu. Videoda paylaşılan görüntü kabul edilebilir bir şey değil. Şimdi karantina merkezlerinin fiziki koşullarının nasıl olması gerektiği çok önemli. Bu merkezlerde görev yapan sağlık çalışanlarının uygun, korunaklı ekipmanlarla donanımlı olması gerekiyor. Ayrıca buradaki kişilerin sağlığı açısından ve gerekse bu merkezlerin yeni bir salgın alanına dönüşmemesi için uygun koşulların sağlanması gerekiyor. Hijyen koşullarının sağlanması gerekiyor. Biz TTB olarak izleme heyeti oluşturduk, önümüzdeki günlerde bu duruma ilişkinde kaygılarımızı kamuoyu ile paylaşarak duruma dikkat çekeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

“Doğal gazdan vazgeçtik odunu bile borçla alıyoruz”

SONRAKİ HABER

Tartuffeler hâlâ aramızda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...