01 Mart 2020 10:25
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mart 2020 13:46

Pazarkule Sınır Kapısı’ndaki bekleyiş Meriç Nehri kıyısına yayıldı

Edirne sınırında mültecilerin bekleyişleri sürüyor. Sınır kapısındaki engellemelerin sürmesi üzerine bazı mülteci grupları Meriç Nehri kıyısına yayılarak alternatif güzergah aramaya başladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye’nin çeşitli illerinden Avrupa'ya gitmek için yola çıkan mültecilerin Edirne'ye göçü devam ediyor. Ancak göç yoğunluğunun önceki günlere oranla azaldığı gözlemlendi. Pazarkule Sınır Kapısında yığılmanın artması üzerine sınır kapısına çıkan yol sabah saatlerinde güvenlik güçleri tarafından araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Yol ilerleyen saatlerde yeniden açıldı. Sınır kapısında geçişine izin verilmeyen mültecilerin ise gruplar halinde sınır geçişini gerçekleştirmek üzere Meriç Kıyısındaki köylere doğru hareket ettiği gözlemlendi. Ancak gece saatlerinde sınırı geçen mültecilerin bir bölümü yine Yunanistan polisi tarafından Türkiye’ye geri gönderildi. Mültecilerin kalabalık olmayan gruplar halinde Meriç Nehri kıyısındaki bekleyişi de devam ediyor.

PAZARKULE SINIR KAPISI YOLU KAPATILDI

Edirne’de polis ekipleri, mülteci yoğunluğunu gerekçe göstererek Pazarkule Sınır Kapısı’na giden karayolunu bu sabah yaklaşık 1 kilometre mesafede araç ve yaya trafiğine kapattı. Karayolu kapatılmadan gelen son mülteci grup ise, ıslıklarla sınır kapısına doğru ilerledi.

YOL GÜN İÇERİSİNDE YENİDEN AÇILDI

Bu sabah geçişlere kapatılan yol, öğle saatlerinde yeniden trafiğe açıldı. Jandarma ekipleri, bariyerleri kaldırarak, yeniden gelen mültecilerin geçişlerine izin vermeye başladı. Yolun açılmasıyla birlikte bölgede bekleyen mülteciler Pazarkule Sınır Kapısı'na doğru hareket etti.

Yunanistan askerleri ise Kastanies Sınır Kapısı'nı yaya ve araç trafiğine kapattığı için yüzlerce mülteci tampon bölgede bekliyor.

YUNAN GÜVENLİK GÜÇLERİNDEN GAZLI MÜDAHALE 

Yunanistan'ın asker ve polisleri, geçişlere kapalı tutulan Pazarkule Sınır Kapısı çevresinde bulunan mültecilere gaz bombası ile müdahale etti. Tel örgülerin Türkiye tarafındaki arazide bekleyen mülteciler, atılan gaz bombası nedeniyle bulundukları bölgeden kaçtı. Özellikle kadın ve çocuklar, atılan gazlardan olumsuz etkilenirken, nefes almakta güçlük çekti.

Sınır hattını geçmeye çalışan mülteciler dün ve önceki gün de Yunan polisi tarafından gaz bombalarına boğulmuştu.

ERCÜMENT AKDENİZ AKTARDI: 'UMUDA YOLCULUK' DUYGUSU YERİNİ DÜŞ KIRIKLIĞINA BIRAKIYOR

Pazarkule Sınır Kapısındaki gözlemlerini aktaran Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Ercüment Akdeniz, 2016 yılında yaşan benzer durumla bugünü kıyaslayarak o zamanki uzun göç konvoylarının bugün oluşmadığını belirtti. daha sınırlı bir şey var. Akdeniz, Yunanistan tarafından alınan sert önlemler nedeniyle ilk iki günden sonra bölgede bekleyen mülteci sayısında azalma olduğunu ifade etti ve "Mülteciler burada tampon bölgeye sıkışmış durumda" dedi.

Akdeniz, mültecilerin bir bölümünün geri döndüğünü ya da Ege’ye yöneldiğini söylerek "Buraya yakın köylerden Meriç Nehri’ne geçişler de var. Bu köylerden biri olan Doyuran köyünden Meriç Nehri’ne akşam vakti geçenler, Yunanistan polisi tarafından durdurularak geri gönderilmiş. Netice itibarıyla mültecilerin geçiş umutları azalmış durumda. İnsanlardaki 'umuda yolculuk' duygusu giderek yerini umutsuzluğa bırakmış durumda. Düş kırıklığından, kandırılmış olma duygusundan söz etmek mümkün. Evindeki eşyaları satarak ailesiyle birlikte buraya gelen ama cebinde çok az parası olan insanlar gördük, duyduk. 'Ya burada ölürüz ya da dönmeyiz, nereye döneceğiz?' diyen insanlar var. Buraya gelen insanlar daha çok en alttakiler" ifadelerini kullandı.

AKDENİZ: İNSANLARIN ACİL YARDIMA İHTİYACI VAR

Sınırdan geçen mülteci sayısına dair resmi ağızlardan yapılan açıklamaların abartılı olduğunu belirten Akdeniz, "Mülteciler 2016 yılında yaşanan benzer durumdan deneyim kazanmış durumda. Özellikle çocuklu, bebekli kadınların çok acil yiyeceğe ihtiyacı var, gelen yiyecek yeterli değil. Çocuk bezi, kalın bebek montları, ateş düşürücü ilaçlar kadınların en çok talep ettiği şeyler. Ne yazık ki buranın en çok heder olanları ve en sessizleri kadınlar ve çocuklar. Hükümetin siyasi oyununa gelmemek için halkın buradaki mültecilere mesafeli bir duruşu var ama buradaki eziyet ve çileyi düşününce de insanların çok acil yardıma ihtiyacı olduğunu da görmekte fayda var" dedi.

SINIR KAPISINDAN GEÇEMEYENLER NEHRİ DENİYOR

Günlerdir Pazarkule Sınır Kapısından Avrupa’ya geçiş yapması engellenen bazı mülteciler ise gruplar halinde Edirne’nin sınır köylerine doğru yola çıktı. Meriç Nehri'ni lastik botla aşmaya çalışan bazı mülteciler sınırın sıfır noktasında bulunan Doyran köyüne geldi. Nehir kıyısı boyunca başka noktalardan da botlarla Yunanistan’a geçiş yapmaya çalışan mülteciler bulunuyor.

Bazı mültecilerin Doyran köyünden Yunanistan tarafına geçmeyi başardığı iddia edilirken; gece saatlerinde nehri geçen bazı mültecilerin ise Yunanistan polisleri tarafından yeniden botlarla Türkiye tarafına gönderildiği ifade edildi.

MÜLTECİLER GECEYİ DOYRAN TARLALARINDA GEÇİRDİ

Gaziantep ve İstanbul'dan gelen içlerinde 7 aylık bir bebekle çocukların olduğu bir aile de bota binemeyince geceyi Doyran yakınlarında bulunan tarlada geçirdi. Zor bir gece geçirdiklerini ifade eden mülteciler, Pazarkule Sınır Kapısı’na giderek oradan Yunanistan'a geçmeyi deneyeceklerini söyledi.

YÜRÜYEREK GİDİYORLAR

Pakistanlı bir grup mülteci ise Doyran köyü yakınlarında Meriç Nehri kenarında yürürken görüntülendi. Mülteci grup, Yunanistan'a nasıl geçeceklerini bilmediklerini ifade etti.

Öte yandan dünden bu yana Meriç üzerinden Yunanistan'a geçmek isteyen mültecilerin köy civarındaki bekleyişleri de sürüyor. Çocuk, yaşlı, kadınların da olduğu mülteciler ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.

EDİRNE’YE MÜLTECİ AKINI SÜRÜYOR

Öte yandan Türkiye'nin farklı illerinden gelen ve Avrupa'ya geçmek isteyen mültecilerin Edirne'ye yolculukları da devam ediyor. İstanbul'dan taksi, otobüs ve trenlerle Edirne'ye gelen göçmenlerin sayısı her geçen saat artıyor. Fatih Vatan Caddesi'nde toplanan göçmenler de otobüslerle Edirne'ye hareket etti. İstanbul’daki mültecilerin Edirne’ye hareketi öncesi buluştuğu bir diğer nokta ise Zeytinburnu 15 Temmuz Meydanı oldu. Aralarında çocukların da olduğu mülteci grupları, eşyalarıyla birlikte meydana gelerek kendilerini Edirne'ye götürecek araçları bekledi. (HABER MERKEZİ)

Pazarkule Sınır Kapısı'na yürüyen mülteciler

ÖNCEKİ HABER

HDP ve CHP'den Van çağrısı: Deprem bölgesine acilen konteyner götürülmeli

SONRAKİ HABER

Patron "işçi atmadım" dedi ama işçiler yalanlıyor: Sendikalaştık, işten atıldık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...