01 Mart 2020 06:41

10 Ekim Anıtı'nın jüri değerlendirmesi başladı

10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler anısına Ankara Garı önünde yapılması planlanan anıtın jüri değerlendirmesi başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB, DİSK, KESK, TTB ve 10 Ekim-Der tarafından 10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenleri anmak için Ankara Garı önünde yapılması planlanan anıtın jüri değerlendirmesi başladı.

"Emek, Barış ve Demokrasi Anıt Meydan ve Anma Yeri Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması" kapsamında başlatılan projenin jüri değerlendirmesinde 4'ü yurt dışından olmak üzere 11 akademisyen ve uzman yer alıyor.

Mülkiyeliler Birliğinde basına kapalı olarak düzenlenen jüri değerlendirmesine TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, 10 Ekim-Der Başkanı Mejtap Sakinci Coşgun ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aguş da katıldı.

Toplantıya ilişkin konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz “Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bu emanete sahip çıkacağız” dedi.

5 Mart tarihinde ödüle hak kazanan projeler Mimarlar Odası Toplantı Salonunda düzenlenecek basın toplantısı ile duyurulacak.

"AMACIMIZ İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN BU SUÇU UNUTTURMAMAK"

Koramaz şöyle devam etti:

"10 Ekim Katliamı sonrası Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan kararla, Ankara Garı önündeki alana, 'Demokrasi Meydanı' adı verildi. Bu alanın ortasına da üç ayrı yüzünde katliamda kaybettiğimiz arkadaşlarımızın fotoğraflarının olduğu geçici bir anıt yerleştirildi. Bugüne kadar anmalarımızı gerçekleştirdiğimiz bu geçici sembolik anıt, katliamın neden olduğu derin acının temsili için yeterli olmadığı gibi, faşist saldırılar nedeniyle sıklıkla tahribata uğruyordu. Yerel seçimler sonrasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yürüttüğümüz görüşmelerde, katliamın yaşandığı meydanda kalıcı bir mekânsal düzenleme yapılması konusunda fikir birliğine vardık. Bu doğrultuda hazırlanacak projenin belirlenmesi için de ‘Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması’ gerçekleştirdik. Amacımız insanlığa karşı işlenen bu korkunç suçu unutturmamak.”

"BIRAKTIKLARI MÜCADELEYE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Gar önü ve çevresinin bir bütün olarak yeniden ele alınmasıyla alanın anıtsal biçimde yeniden dönüştürülmesini öngören bu yarışma için yurt içinden ve dışından toplam 39 projenin katıldığını söyleyen Koramaz, şöyle devam etti:

“Bu projeler arkadaşlarımız tarafından incelemeye jüriye sunulmaya hazır hale getirildi. Yurt içinden ve dışından çok sayıda değerli akademisyen ve uzmanın aralarında bulunduğu jürimiz bu eserleri inceleyecekler. ‘Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış’ mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bu emanete sahip çıkacağız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

ÖDÜLE HAK KAZANAN PROJELER 5 MART’TA AÇIKLANACAK

TMMOB tarafından yapılan yazılı açıklamada da yarışmaya katılan tüm projelerin 3 Mart 2020 Salı günü saat 18.00'da Mimarlar Odası'nda yapılacak Değerlendirme Konferansı'nda sergileneceğini bildirildi.

Ayrıca 5 Mart 2020 Perşembe günü de yarışmaya katılan projelerden ödüle hak kazananların Mimarlar Odası toplantı salonunda yapılacak olan basın toplantısı ile ilan edileceği duyuruldu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD ile Taliban "Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" imzaladı

SONRAKİ HABER

Sultangazi Bilim Atölyesi’nde “Eğitim nedir?” sorusu yanıtlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...