01 Mart 2020 04:19

Erdoğan, Macron ile görüştü, NATO'dan somut destek görmek istediklerini söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefonda görüştü. Görüşmede Erdoğan'ın NATO'da ittifak dayanışmasını açık ve somut şekilde görmek istediklerini söylediği aktarıldı.

(Solda sağa) Vladimir Putin, Angela Merkel, Recep Tayyip Erdoğan ve Emmanuel Macron | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, İdlib başta olmak üzere, Suriye krizi, mülteci meselesi, Türkiye-Fransa ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı.

Açıklamaya göre Erdoğan, İdlib'deki saldırıya yanıt verildiğini belirtti ve NATO'da ittifak dayanışmasını sadece söylemde değil eylem düzeyinde de açık ve somut bir şekilde görmek istediklerini dile getirdi.

Suriye rejimini, saldırıları durdurulmadığı sürece insani krizin derinleşeceğini savunan Erdoğan, Türkiye'nin Suriye sınırındaki mülteci baskısının Avrupa ile olan sınırlarını da zorlamaya başladığını söyledi.

Erdoğan, mülteciler konusunda Avrupa Birliği ve üye ülkeler başta olmak üzere uluslararası toplumun yükümlülüklerine riayet etmesi, adil yük ve sorumluluk paylaşımıyla Türkiye'ye destek vermesi gerektiğini söyledi.

"Türkiye'nin 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını, 1,5 milyon mültecinin de şu anda sınırlara dayandığını" belirten Erdoğan, bütün bölgenin ortak sorunu olan yerlerinden edilmiş Suriyeliler için Fransa'dan ve Avrupa'dan somut çözüm önerileri ve destekler beklediklerini ifade etti.

"MACRON, KALICI ATEŞKESİN SAĞLANMASI ÇAĞRISI YAPTI"

Anadolu Ajansının aktardığına göre Elysee Sarayı'ndan da yazılı açıklama yapıldı ve Macron'un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda İdlib'deki son durumu görüştüğü bildirildi.

Macron, görüşmelerde bölgede devam eden insani durumdan endişe ettiğini kaydetti.

İdlib'de Türk askerlerine yönelik saldırıların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı dileklerini ilettiğini ve Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu ifade eden Macron, 2018'de İstanbul'da yapılan toplantıda alınan kararlar kapsamında bölgede "düşmanlıkların derhal sona ermesi ve kalıcı ateşkesin sağlanması" konusunda Rusya ve Türkiye'ye çağrı yaptı.

Macron, Rusya'nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi olarak sorumluluklarını alması gerektiğini belirterek, "Suriye'nin kuzeybatısında derhal saldırılara son vermesi, uluslararası insani hukuka ve sivil halkın korunmasına saygı göstermesi" çağrısında bulundu.

Fransa'nın bölgede siyasi sürecin tekrar başlaması için gerilimin azalması konusunda katkıda bulunmaya hazır bulunduğunu dile getiren Macron, Avrupalı ortaklarıyla bölgede sivil halkın ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçeceklerini belirtti.

Suriyeli mültecilere konusunda Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunun altını çizen Macron, Türkiye'yi göç akışının yönetimi konusunda Fransa ve Avrupa Birliği (AB) ile iş birliği yapmaya davet etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sputnik'e saldırı girişimi: 5 gazeteciye gözaltı, İstanbul ofisinde polis araması

SONRAKİ HABER

Donald Trump: Erdoğan ile Patriotları konuşuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...