29 Şubat 2020 16:57

CHP Grup Başkan Vekili Özel: Ateşkes için gerekli diplomatik adımlar atılmalı

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, kapalı gerçekleştirilen CHP TBMM Grup Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İdlib'de ateşkesin sağlanması için gerekli diplomatik adımların bir an önce atılması ve muhataplarla görüşmelerin doğrudan yapılması gerektiğini ifade ederek "Gözlem misyonunun gerekleri dışında Suriye ve Rusya'nın hedef olarak görebileceği, Suriye'de bir savaş yığınağı yapıldığı izlenimi yaratacak olan bir askeri varlığa yer verilmemelidir." dedi.

Özel, kapalı gerçekleştirilen CHP TBMM Grup Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

İdlib'de yaşamını yitiren askerler için büyük acı duyduklarını belirten Özel, bu kayıpların son olması

ÖZEL, 2019 TEZKERESİNİN SAVAŞ TEZKERESİ OLMADIĞINI SAVUNDU

Özel, "Ülkeyi yönetenin dilinde bir savaş var. Anayasada kendisine verilen yetkileri aştığı aşikar. Elinde tuttuğu tezkereyi, yetki aşımıyla yorumladığı aşikar. Kendisine verilen 4 Ekim 2019 tezkeresi bir savaş tezkeresi değildir" görüşünü savundu.

CHP'nin Suriye'ye müdahaleyi içeren bir tezkereye 2015 yılında "hayır" oyu kullandığını hatırlatan Özel, CHP'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da terörle mücadele için tezkerelere destek verebileceğini, Suriye ile savaş tezkeresini ise desteklemediğini vurguladı. Özel, "Recep Tayyip Erdoğan'ın elinde bulundurduğu 4 Ekim 2019 tarihli tezkere, şu anda kendisinde var olduğunu iddia ettiği yetkileri kendisine devretmemiştir." dedi.

ÇAVUŞOĞLU’NU KINADI

Özgür Özel, TBMM'nin başkomutanlık yetkisini uhdesinde bulundurduğunu, Cumhurbaşkanı tarafından bu yetkinin temsil seviyesinde kullanıldığını söyledi. Türkiye'nin bir savaş hali içerisinde göründüğünü savunan Özel, bu durumda yürütmenin başı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclisi bilgilendirmesi gerektiğini söyledi. Özel, bakanların programlarına atıfla Meclisin itibarsızlaştırıldığını ileri sürerek bu durumu kınadıklarını dile getirdi. Özel, “Türk dış politikası konusunda bilgi vermesi gereken Dışişleri Bakanı bugün müsait değildir, zira Katar Emiri'nin karşısındadır. Katar'da imzalanacak bir anlaşma için toplantıya katılmak üzere gitmiştir. Çavuşoğlu veya onu atayan yürütmenin başı, bu toplantıyı Meclisi bilgilendirmekten daha önemli görüyorlarsa söylenecek söz bitmiştir" dedi.

“ATEŞKES BİR AN ÖNCE SAĞLANMALI”

Özel, "Ateşkesin sağlanması için gerekli diplomatik adımlar bir an önce atılmalı, muhataplarla görüşmeler doğrudan yapılmalıdır. Yeni bir ateşkes hattının yeniden belirlenmesi ve ordumuzun bu çerçevede yeniden konumlandırılması gerekir. Gözlem misyonunun gerekleri dışında, Suriye ve Rusya'nın hedef olarak görebileceği, Suriye'de bir savaş yığınağı yapıldığı izlenimi yaratacak olan bir askeri varlığa yer verilmemelidir. Güvenli bölge Rusya ile görüşülerek kurulmalı, bölgeden gelen göç akınının önüne mutlaka geçilmelidir" önerilerini sıraladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şubesi olağan kurulunu gerçekleştirdi

SONRAKİ HABER

SES Adana Şube Genel Kurulu’nda savaşa ve şiddete karşı birlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...