29 Şubat 2020 13:17

Mersin'de SGK’nin ödemediği ilaçları alamayan çocuklar yoğun bakımda

Mersin Şehir Hastanesinde ilaçları SGK tarafından ödenmediği için yoğum bakımda tutulan çocukların aileleri, yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mersin Şehir Hastanesinde yatmakta olan Kis Fibrozis hastası çocukların ilaçları SGK tarafından ödenmediği için yoğum bakımda tutuluyorlar. Aileler, çocukların yaşaması için yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bazı kalıtsal veya sonradan edinilen hastalığa sahip olan yurttaşların ilaçlarını “yüksek fiyat” gerekçesiyle finans desteğinde bulunmadığından kaynaklı çoğu yurttaş tedavi olmaktan kaçınıyor. Mersin Şehir Hastanesinde yatmakta olan ve durumları gittikçe kötüye giden Kistis Fibrozis (Fonksiyon bozukluğu) hastası kızları Leyla Toprak ve Aylin Ayyıldız için günlerdir hastanede bekleyen aileler, yetkililere seslenerek yardım talebinde bulundu. İlaçların yaklaşık 25 bin avro tutarında olduğunu ve yurtdışından sipariş edildiğini belirten aileler, çocukların yoğun bakıma alındığını kaydetti. Aileler, zamanın daraldığını ve çocuklarını kaybetmekten korktuklarını dile getirdi.

"KIZIM YAŞASIN"

Kistik fibrozis hastalığı yüzünden yıllarının hastane koridorlarında geçtiğini belirten Leyla Toprak’ın annesi Ümmü Toprak, kızının dünyaya gözünü açtığı günden bu yana hastalıkla mücadele ettiğini söyledi. Son olarak kızının yaklaşık 25 gün önce tekrar rahatsızlandığını ve o günden bu yana hastanede olduğunu aktaran anne Toprak, “Kızım normalde yılda iki defa hastaneye düşerdi. Ama bu sefer uzun sürdü ve şuanda yoğun bakıma alındı. Şuanda solunum cihazına bağlı. Doktorlar hayati riski var diyorlar. Kızımın iyileşmesi için bize söylenen 25 bin avro. Bizim durumumuz olmadığı için o parayı bulamayız. Bırakın parayı benim şuanda üç çocuğum var ve evde çalışan yok. Şuanda her şeyden vazgeçtik. Tek isteğimiz ilaçların bulunması. Kızımın durumundan dolayı birçok yere başvurduk ama sonuç alamadık. Cumhurbaşkanı’na, Sağlık Bakanlığı’na, Valiliğe her yere başvurduk ama sonuç alamadık. Kimi aradıysak telefonları yüzümüze kapattılar. Bizim gibi bu hastalığa sahip birçok insan var ve ilaçlarını alamıyorlar. Tek umudumuz var o da ilaçların bulunmasıdır. Tek talebim kızımın yaşamasıdır” dedi.

İLAÇLARIN MAVİ LİSTEYE ALINMASI GEREK

Yaklaşık bir aydır hastanede yattığını ve bir yere ayrılmadığını hatırlatan anne Toprak, ilaçların gelebilmesi için ilaçların mavi listeye alınması gerektiğini ifade ederek, yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Bu hastalığın genetik bir hastalık olduğunu, tedavisinin olmadığını bu yüzden de sadece ilaçlarla kişinin hayatta kaldığını dile getiren Aylin Ayyıldız’ın annesi Yıldız Ayyıldız da ilaçlar için yardım talebinde bulundu. Her ne kadar ekonomik olarak orta seviyede olsalar da yine de bu hastalığın masraflarını yetiştiremediklerini dile getiren anne Ayyıldız, “Biz bu ilaçların parasını hazırlamaya kalksak sadece değil kendi arabamız, evimiz akrabalarımızın da tüm mal varlıklarını satmamız gerekecek. Çünkü bu ilaçlar süreklilik istiyor. 20 bin ila 25 bin avro arasında olan bir ilaç parasından bahsediyoruz. Kızıma doğduğundan beri bu teşhis konuldu ve biz o gün bugündür hastanelerdeyiz. Ben iki buçuk aydır bu hastanedeyim. O kadar çok masraf oldu ki artık sefil bir durumda olduk. Psikolojimiz alt üst oldu. Diğer çocuklarımla ilgilenemiyorum bile. Bırakın hepsini çocuğumun bu kadar acı çekmesi insanı mahvediyor. Elimizden bir şey gelmiyor. Bir an önce bu ilaçların bulunması gerekiyor. Çocuklarımızın durumu iyi değil” ifadelerini kullandı. (Mersin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta şiddete karşı 15 Mart'taki beyaz mitinge çağrı

SONRAKİ HABER

Zara’ya üretim yapan fabrikada sendika düşmanlığı: İşçiler direnişe başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...