03 Kasım 2012 13:41

Özelleştirmeye tepki

Bor madenlerinin işletmesinin devlet elinden çıkartılarak ihale yoluyla üçüncü şahislere verilebilmesinin önünü açan kanun tasarısına tepki geldi. Bandırma’da eylem yapan sendikalar ve meslek örgütleri, kanun tasarısının özelleştirme anlamına geldiğini ifade ettiler.Eyleme Petrol-İş, ESM, Jeoloji Mühe

Özelleştirmeye tepki
Paylaş

Eyleme Petrol-İş, ESM, Jeoloji Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası ve Metalurji Mühendisleri Odası üyeleri katıldı.  Burada konuşan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın,  kanun tasarısında “Bu madenlerin ruhsat sahaları ve rezervleri Devletin mülkiyetinde kalmak ve elde edilecek ürün ve atıkların satışı Devlet eliyle yapılmak kaydıyla; dekapaj, ürün çıkarma, kırma eleme, ayıklama ve yıkama, paketleme, tahmil - tahliye, nakliye ile temizlik ve diğer benzeri işler ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilir” denildiğini kaydetti.

ÖZELLEŞTİRMENİN ÖNÜ AÇILIYOR

İstenen yasa değişikliğiyle bor, toryum ve uranyum madenlerinin üretiminin özel sektörce yapılmasının önünde hiçbir engel kalmayacağını belirten Öztaşkın, özel sektörün üreteceği ürünlerin devletçe alımının da garantilendiğini ifade etti. Öztaşkın, “Bu tasarı kabul edildiğinde, madencilikte bir özelleştirme yöntemi olan ‘işletme hakkının devredilmesi’nin bor madenlerimiz için yolu açılacak ve yıllardır yapılamayan ‘borların özelleştirilmesi’ başarılacaktır. Hükümet yetkililerinden gelen tüm aksi iddialara karşın ve gerekçesi ne olursa olsun bu değişiklik, 2840 sayılı Kanunla Devlet eliyle işletilmesi gereken bor madeninin özelleştirilmesi demektir. Bor madenlerinin işletmesinin devredilmesi yoluyla gerçekleştirilecek böyle bir özelleştirme modeli, baştan beri bor madenlerini isteyen çevrelerin talebidir” diye konuştu.
Öztaşkın, ülkenin geleceği açısından önem arz eden bor, toryum ve uranyum madenlerinin uzun vadede çok uluslu şirketlerin eline geçeceğini ifade etti. (Bandırma/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Atanamayan öğretmenler eylem yaptı

SONRAKİ HABER

Buluşmaya “Hoşgeldin/B’xêr hatî”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa