29 Şubat 2020 10:02

Barış Anneleri, kuruluşlarının 20. yılında bir araya geldi: Barış istiyoruz

Barış mücadelesinde 20 yılı geride bırakan Barış Anneleri, bir araya gelişlerinin 20. yıl dönümü dolayısıyla İstanbul’da buluşma gerçekleştirdi: Biz sözün gücüne inanıyoruz, ille de barış.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Barış Anneleri, 1999’da başlattıkları mücadelenin 20. yıl dönümü dolayısıyla İstanbul’da bir buluşma gerçekleştirdi. Anneler "Biz sözün gücüne inanıyoruz, ille de barış" dedi.

Barış Anneleri İnisiyatifi, mücadelelerinin 20’inci yılı dolayısıyla İstanbul Çağlayan’da bulunan Figaro Düğün Salonu’nda etkinlik gerçekleştirdi. Yapılan konuşmalarda "İlle de barış" vurgusu öne çıktı.

Etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK)  Eş Genel Başkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven, HDP milletvekilleri, Halkların Demokratik Kongresi Eş Başkanı (HDK) İdil Uğurlu, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Tevgera Jinen Azad (TJA) Aktivistleri, HDP Kadın Meclisi üyesi kadınlar, çok sayıda siyasi parti ve sendika temsilcisi, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları, Pınar Aydınlar ile Ekmek ve Gül de dahil çok sayıda kişi destek verdi.

“İstanbul’a değil, barışa kanal”, “Anneler barış istiyor”, “Müzakereler başlasın”, “Biz anneler savaş istemiyoruz” yazılı Türkçe, Kürtçe, Arapça, Ermenice pankartlar ile Barış Anneleri’nin mücadelesini yansıtan fotoğraflarının asıldığı etkinlikte katılanlar boyunlarına Barış Anneleri’ni simgeleyen beyaz tülbentler taktı.

"BARIŞ DEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Saygı duruşu ardından başlayan etkinlikte açılış konuşmasını Barış Anneleri İnisiyatifinden Güler Buğday ve Havva Kıran yaptı. Anneler açılış konuşmasında katılımcıları selamlayarak, barış mücadelesinde kararlı olduklarını vurguladı.

Kıran, “20 yıldır barış mücadelesi için büyük bedeller ödedik. Bu devlet anaların gözyaşlarını umursamadı. Coplandık, cezalandırıldık, gazlara maruz kaldık. Ama tüm bunlara rağmen barışı savunmaya devam ettik. Çünkü kendi çıkarları için Kürt ve Türk çocuklarını savaştırıyorlar. Orta Doğu kan gölüne dönmüş durumda. Ölümlere karşı durduk, durmaya da devam edeceğiz. Bizler barış, barış, barış demekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Anne Güler Buğday da “Deniz Gezmişlerden, Mahir Çayanlardan ve daha ismini sayamayacağımız nice kahramanların mücadele kararlılığını ve direnişini sürdüreceğiz. Barış olacak. İlle de barış ille de barış” diye konuştu.

Etkinlik Barış Anneleri’nin mücadelesini yansıtan sinevizyon gösterimiyle devam etti.

Ardından söz alan Barış Anneleri İnisiyatifinden Tülay Aydın, “Bir ana ne ister? Evlatlarıyla kendi dilinde, kendi kültürüyle yaşamak ister. Analar için evlatlarının her an ölüm haberini duymak kadar kötü bir şey yoktur. Barışa çok susadık. Biz barış isterken evlatlarımızı, toprağımızı, kültürlerimizi, doğamızı, derelerimizi geri istiyoruz. Yüreğimiz ve yüz yıllardan sürülüp gelen bilgilerimizle asla kini beslemedik. Biz anayız, barıştan yanayız diye yola çıktık. Kanın kanla temizlenmediğini biliyoruz. Biz savaşa karşıyız. Gücümüzü savaşın son bulması için biriktiriyoruz. Değerlere sarılarak yürüdük. Mücadelemizden bu yana çok zaman geçti. Cenazelerimize, evlatlarımızın bedenlerine çok eziyet edildi. Çatışmalara kalkan olmaya çalıştığımızda beyaz tülbentlerimize çamur bulaştı. Biz sözün gücüne inanıyoruz” dedi.

TEMENNİ VE TEŞEKKÜR MESAJLARI PAYLAŞILDI

Etkinlik temenni ve kutlama mesajlarının okunmasıyla devam etti. Annelere çok sayıda kurum ve kişilerce gönderilen temenni ve teşekkür mesajları okundu.

İngiltere İşçi Partisi Milletvekili, Cumartesi Anneleri, Arjantin’den Plaza de Mayo Anneleri’nin mesajları salondakilerle paylaşıldı.

Ardından cezaevinde bulunan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ’ın ve Selahattin Demirtaş’ın annelerin mücadelesini kutlayan mesajları okundu.

Türkiye’nin çeşitli illerinde bölge illerinde cezaevlerinde bulunan tutukluların gönderdiği mesajları anneler uzun süre boyunca alkışladı.

LEYLA GÜVEN: BARIŞTAN ÖTE BİR YOL YOK

Daha sonra söz alan DTK Eş Genel Başkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven “Neden bu topraklarda savaş var” diye sordu.

İdlib’de yaşanan son gelişmelere değinen Güven, “Dün 33 asker neden öldü? İktidarın Kürt düşmanlığında bu askerler öldü. Kürt düşmanlığından dolayı askerlerini Suriye topraklarına gönderdiler. Bu fakir insanların çocuklarına yazık değil mi? İdlib’de yaşamını yitiren 33 askerin ailelerine başsağlığı diliyorum. O tezkere Meclise geldiğinde bizim partimiz dışında bütün partiler tezkereye evet dedi. Şimdi çıkıp diyorlar Meclisi toplayalım. Bu saatten sonra Meclis toplansa ne toplamazsan ne… Onların yanlış politikalarının yüzünden gariban annelerin yüreğine ateş düşürüyorlar. Sen kendi ülkendeki Kürtlerle barıştın mı ki; başka ülkelerin topraklarına ‘Barış götüreceğim’ diyorsun. Ne içte ne de dışta bunların bir itibarı kalmadı” dedi.

“Dolmabahçe Mutabakatı bizler için değerli bir fırsattı. Bu mutabakat yok sayıldığından beri binlerce genç yaşamını yitirdi” diyen Güven, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Barıştan öteye bir yol yok. O yüzden bu annelerin direnişi çok önemlidir. Şimdi bile çok geç kalmış değiliz; gelin barış için bir araya gelelim. Acılarımızı güce dönüştürelim. Benim barışın geleceğine dair inancım var. Barış öncülüğünü de beyaz tülbentli anneler yapacaktır.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avusturya’da 35 saatlik iş haftası için grev ve yürüyüş

SONRAKİ HABER

TTB’den Muhabirimiz Özer Akdemir’e haber araştırma ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...