28 Şubat 2020 17:52

Yenice’de madenciler, aydınlık yeryüzü için üç gündür yeraltının karanlığındalar

Çanakkale'de Nesko madencilik işçileri, işten atılan arkadaşlarının işe dönmesi ve daha iyi haklar için üç gündür madenden çıkmadı.

Fotoğraf: Çanakkale NESKO Maden işçileri

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Yaşları 30 ile 60 arasında değişen 40 maden işçisi tam üç gündür yerin altında! Daha sağlıklı koşullarda çalışabilmek, maaşlarını zamanında alabilmek, zamanında çizme, eldivene sahip olmak, iş güvenliğine, işçi sağlığına ve sendika özgürlüğünü kazanmak için… Biriken borçlarını ödemek, çocuğun okula gönderirken cebine para koyabilmek, oğlunu, kızını evlendirebilmek için… Yani yerin üstündeki hayalleri, umutları için yerin altında, karanlıkta direniyorlar. Yeryüzünü aydınlatabilmek için, yerin altındaki karanlığı yırtabilmeyi düşlüyorlar…

Onlar, Çanakkale’nin Yenice ilçesinde NESKO Madencilik işçileri… Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Dev Maden Sen’e üye oldukları gerekçesi ile, patronun “Sendikadan istifa edin” baskılarına ve tehditlerine rağmen geri adım atmadıkları için, sendikalarını ve haklarını savundukları için, işten atılan arkadaşlarının tekrar işe dönebilmesi ve ekonomik, sosyal haklarına sahip olabilmek için 26 Şubat’tan bu yana yerin 140 metre altında direnişteler. Kendilerini madene kapatarak, madenin karanlığını direnişle aydınlatan NESKO Bakır Madeni işçileri, taleplerinin karşılanmasını, karşılanmadığı sürece dışarıya çıkmayacaklarını ifade ediyor.

MADEN ŞİRKETİ DİAFONU KAPATTI, YEMEKLERİ ENGELLEDİ

Direnen işçilere geri adım attıramayan NESKO Madencilik yetkilileri, önce maden ile olan iletişimi sağlayan diafonu hattını kapatarak suç işledi, ardından yer altındaki işçilere arkadaşlarının yemek göndermesini yasakladı. Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgülü’nün girişimleri ile geri adım atan, hem iletişimi hattını tekrar açan hem de yemek ulaşımının sağlanmasına izin veren maden şirketi, işçilerin taleplerini karşılamamakta ısrarcı.

AİLELER DE KARARLI

Yeraltındaki işçilerin eşleri, çocukları, anneleri ve köylüler, bugün işçilere destek vermek için madenin önündeydiler. Yeraltındaki işçilere erzak, yemek, su ve sigara getiren aileler, önce maden yolunda jandarma tarafından durduruldu. Ardından işverenin, “Ben işçilerle görüşmeyeceğim, madencilerin aileleri ile görüşeyim” demesinin ardından ailelerden 5 kişilik bir heyet işverenle görüşme yaptı. Çoluk çocuk, genci yaşlısı içeriden gelecek habere odaklanırken, şirket yetkilileri, “Kocalarınıza söyleyin dışarıya çıksınlar. İki maaşlarını yatıralım eylemi sonlandırsınlar” dedi. Aileleri ile görüşürken bir maaşlarının hesaplarına yattığını ifade eden şirket yetkilileri eylemin bitmesini istedi. Aileler de “Eşlerimiz bütün haklarını alıncaya kadar orada kalacaklar, biz de buradan onlara destek olacağız” diyerek kararlılıklarını ifade edip görüşmeyi sonlandırdı. İşveren uzlaşmak yerine eylemi bitirin çağrısı yapması dışarıda ailelerin de kararlılığını artırırken, aileler yeraltında direnenlere evlerinde yaptıkları yemekleri ulaştırdılar.

DİRENİŞE DESTEĞİN BEDELİ 2000 LİRA!

Yenice’den üç otobüs olarak desteğe gelmek isteyenlere jandarma tarafından izin verilmediği öğrenilirken, madene en yakın köy olan Çakır ve Karaköy’den gelen madencilerin aileleri ve köylülerden oluşan 150 kişilik grup, jandarmanın izin verdiği kadar madene yaklaşabildi. 150 kişilik grubu taşıyan otobüslerden birine 2000 liralık ceza kesildiği öğrenilirken, tüm baskı ve zor koşullara rağmen işçiler yerin altında, aileleri ve arkadaşları ise madenin önünde direnişi sürdürüyorlar. Çakır ve Karaköy başta olmak üzere Yenice ve köylerindeki emekçiler, insanca yaşamak için direnişi büyütmeye, güçlendirmeye kararlı.

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de EMEP yöneticileri, İdlib paylaşımları nedeniyle ifadeye çağrıldı

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de düzenlenecek etkinliklerde deprem gerçeği konuşulacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...