28 Şubat 2020 15:00

TTB: Koronavirüs için önlemi alınmalı, gelmesi an meselesi

TTB Koronavirüs İzleme Grubu: Tedbir alınmalı ve bilgilendirmede şeffaflık esas alınmalıdır. Virüsün Türkiye'ye gelmesi bilimsel öngörülerimiz çerçevesinde an meselesi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) İzleme Grubu, koronavirüs ile ilgili Türkiye'de var olan durumu, son gelişmeler eşliğinde değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenlendi. TTB Başkanı Sinan Adıyaman, "Tedbir alınmalı ve bilgilendirmede şeffaflık esas alınmalıdır. Virüsün Türkiye'ye gelmesi bilimsel öngörülerimiz çerçevesinde an meselesidir" dedi.

TTB Covid-19 İzleme Grubu, tarafından yapılan açıklamada konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, koronavirüs ile mücadele konusunda bilimin rehber alınması gerektiğini belirterek, süreci yakından takip ettiklerini dile getirdi. TTB olarak Covid-19 İzleme Grubu oluşturulduğunu açıklayan Adıyaman, Dünya Sağlık Örgütü'nün uluslararası acil durum ilan etme sebebinin bu virüsün yeni özelliklere sahip ve çok hızlı yayılan bir virüs olmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Adıyaman, "Halkın bütün kesimleri aklın ve bilimin ışığında aydınlatılmalıdır. Toplumda güven duygusu zedelenmemelidir. Panik önlenmeye çalışılmalıdır. Sağlık kurumları hazırlıklarını tamamlayarak sağlık çalışanlarına gerekli koruyucu ekipmanı sağlamalı, salgın yönetimi konusunda hazırlıklar tamamlanmalı ve tıbbi etik kurallarına uygun toplumsal sorumluluk bilinciyle açıklamalar yapılmalıdır" dedi.

"BİLGİLENDİRME ŞEFFAF OLMALI"

Dünden beri koronavirüsünün 9 yeni ülkede daha görüldüğü belirten Adıyaman, "Türkiye'de şu an test sonuçlarından pozitif çıkmış bir vaka görülmedi. Yunanistan, Gürcistan, Irak ve özellikle hem vaka hem de can kaybı rakamlarında artış yaşanan İran gibi sınır komşuları itibariyle şu an Türkiye, koronavirüsü ile çevrelenmiş durumda. Şu ana kadar görülmemesi görülmeyeceği anlamına gelmiyor. Tedbir alınmalı ve bilgilendirmede şeffaflık esas alınmalıdır. Virüsün Türkiye'ye gelmesi bilimsel öngörülerimiz çerçevesinde an meselesidir" dedi.

Halkta panik ortamının oluşmaması adına medyanın toplumsal sorumluluğu olduğuna değinen Adıyaman, karantina haberlerinin güven duygusunu zedelememesi için karantina ve izolasyon ayrımı yapması gerektiğini söyledi. Karantinanın hastalık taşımasından şüphelenen insanları izlemek için olduğunu belirten Adıyaman, izolasyonun ise tanısı konmuş hasta bireylere uygulandığı açıklandı.

"DİĞER ÖNLEMLER ALINMAZSA MASKE YARARSIZ"

Prof. Dr. Özlem Azap ise hastalığın virüs kapmış bireylerden öksürük, aksırık yoluyla saçılan damlaların diğer insanlara bulaşmasıyla yayıldığını söyledi. Kalabalık alanlardan mümkün olduğunca uzak durulmasını ve ellerin temiz bir şekilde 20 saniye boyunca yıkanmasını öneren Azap, "Maske kullanımı diğer önlemler alınmadığı sürece etkili olmuyor. Hasta olmayan bireylerin maske takmasının bir etkisi yoktur" dedi. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

İnşaat Mühendisleri Odası: Emperyalist güçler bölgemizi terk etsin

SONRAKİ HABER

Rusya'nın üç savaş gemisi İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...