28 Şubat 2020 14:10

Adana'da Suriyeli mültecilerin dükkanları güvenlik gerekçesiyle açtırılmadı

Adana'da Suriyeli mültecilere "güvenlik" gerekçesiyle iş yerlerini açmalarına izin verilmedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana 

İdlib'ten 33 askerin ölüm haberinin gelmesi ile birlikte Adana'da Suriyeli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Seyhan İlçesine bağlı Mirza Çelebi ve Dumlupınar mahallelerinde Mirza Çelebi Caddesi boyunca esnafın iş yerlerini açmasına izin verilmedi. Geçtiğimiz yılın eylül ayında "Suriyeliler çocuğu istismar etti" dedikoduları üzerine Suriyeli mültecilerin işyerlerine yönelik saldırılar olmuş, failin Türkiyeli olduğu öğrenildikten sonra saldırılar kesilmişti. Saldırıların olduğu mahallelerde cadde başlarında zırhlı araçlar ve polislerle güvenlik önlemleri alınırken dükkanlarını açamayan esnaf ve vatandaşlar mağdur. Obalar Caddesi üzerinde bulunan mültecilere yönelik Aile Sağlık Merkezi de kapalı. 5 ay önceki saldırıları göz önüne alan mülteciler tedirgin. Görüşmek ve görüş istediğimiz mülteciler kaygıları nedeniyle konuşmak istemiyor. 

"SAVAŞIN BİZE FAYDASI YOK"

Mahalleden biraz uzaklaşınca konuşacak birilerini bulabiliyoruz. Atölyede çalışan mülteciler sabah dükkanların açılmasına izin verilmediğini, ancak ciddi bir sıkıntı olmadığını anlattı. Olanları nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz mültecilerden biri savaşın hayatlarını olumsuz etkilediğini anlattı. Suriye'de hiç kimsenin halkı düşünmediğini söyleyen bir mülteci, "Türk askeri olsa da senin çocuğun ölüyor, Suriye askeri olsa da, muhalif olsa da senin çocuğun ölüyor. Daha çok ölümün bize faydası olmuyor" dedi.  

"VATANDAŞLIK İSTİYORUZ, BİZİM İÇİN ÇÖZÜM BU OLUR"

Sınırda biriken mültecileri sorduğumuzda "Orada herkes okula gidiyor. Daha rahat. Bizim gibi çok çalışması gerekmiyor. Ben daha önce başvuru yaptım ama dönen olmadı. Sonra bir daha gitmedim" yanıtını aldık.

Suriye'dekilerin de Türkiye'dekilerin de savaştan etkilendiğini anlatan Muhammed, "Suriye'de savaş oluyor. Bizim dükkanları kapatıyorlar. Bizim günahımız ne? Biz de tedirgin oluyoruz" dedi. Ömer isimli işçi genç de güvenlik önlemlerininalınmasının iyi bir şey olduğunu ancak dükkanların kapatılması gerekmediğini söyledi. Muhammed, Türkiyeli bir vatandaşla evli. Çocukları da Türkiye vatandaşı. Ailede sadece kendisi mülteci. Kendisinin de vatandaşlık istediğini ifade eden Muhammed, "Avrupa'ya gitsem de Suriye'ye gitsem de çocuklarımdan ayrılacağım. Biz vatandaşlık istiyoruz. Bizim için bu çözüm olur" diye konuştu.

"ORADAKİLERİN HİÇBİRİ BİZİM İÇİN SAVAŞMIYOR"

Suriye'den henüz gelmiş olan bir başka genç sabah evden çıkarken sokak başlarında bekleyen tanımadığı gençler olduğunu dile getirdi ve "Bizi suçluyorlar ama bu saldırılarla ilgili bizim günahımız yok. Orada hiçbiri bizim için savaşmıyor. Şimdi biri dışarıdan biri benim dükkanıma gelip bana dükkandan çık diyecek. Bu da ona benziyor" dedi. 

 

ÖNCEKİ HABER

Sol Parti’den İdlib açıklaması: Çözüm barış ve kardeşlik siyasetinde

SONRAKİ HABER

İşçi mektubu: İntiharlar ülkesi olmamak için tek çare örgütlü mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...