27 Şubat 2020 21:05
Son Güncellenme Tarihi: 28 Şubat 2020 03:15

İdlib'de 33 askerin yaşamını yitirdiği saldırıya Türkiye ve dünyadan tepkiler

İdlib'de Suriye ordusunun düzenlediği ve TSK mensubu 33 askerin yaşamını yitirdiği saldırı sonrası Türkiye ve dünyadan açıklamalar geldi.

İdlib’de gerilim sürerken, TSK’nin Hatay'daki sınır birliklerine fırtına obüsü ve zırhlı araç sevkiyatı devam ediyor. | Fotoğraf: TSK/AA

Paylaş

Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu 33 askerin yaşamını yitirdiği saldırı sonrası Türkiye ve dünyadan açıklamalar geldi.

Açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES: İDLİB'DE DERHAL ATEŞKES İLAN EDİLMELİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'nin kuzeybatısında artan gerginlik ve Türk askerlerinin hayatını kaybetmesinden ''derin endişe'' duyduğunu belirterek, İdlib'de ateşkes çağrısını yineledi. Guterres, ''Acil harekete geçilmezse gerginliğin her saat başı daha fazla artma riski var.'' değerlendirmesinde bulundu.

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG: TÜM TARAFLAR GERGİNLİĞİ AZALTMALI

NATO Sözcüsü Oana Lungescu'nun Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamaya göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Suriye rejimi ve Rusya'nın İdlib'de ayrım yapmaksızın süren hava saldırılarını kınayarak, saldırılara son vermelerini istedi.

Suriye rejimi ve Rusya'ya, uluslararası hukuka uyma ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen barış çabalarına destek verme çağrısı yapan Stoltenberg, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

Stoltenberg, "Tüm taraflar, gerginliği azaltarak bu çok tehlikeli durumun ve bölgedeki korkunç insancıl koşulların daha da kötüleşmesini engellemeli" vurgusunu yaptı.

ABD DIŞIŞLERİ BAKANLIĞI: NATO MÜTTEFİKİ TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

ABD Dışişleri Bakanlığı, İdlib'de Türkiye askerine yönelik Suriye ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınayarak, “NATO müttefiki Türkiye'nin yanındayız ve Esad rejimi, Rusya ve İran destekli güçlerini bu alçak saldırılara derhal son vermeye çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.

ABD'NİN NATO BÜYÜKELÇİSİ: TÜRKLER KİMİN GÜVENİLİR ORTAK OLDUĞUNU GÖRMELİ

ABD’nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada “Türklerin, kimin güvenilir ortak olduğunu; kimin güvenilir olmadığını görmesi gerektiğini” savundu.

Amerikalı Büyükelçi “Umarım Cumhurbaşkanı Erdoğan bizim onların geçmişte ve gelecekte ortakları olduğumuzu görür. S-400’den vazgeçmeleri gerekiyor” dedi.

AP RAPORTÖRÜ: AB, TÜRKİYE'NİN YENİ DOSTLARINDAN DAHA GÜVENİLİR

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada askerlerin hayatını kaybetmesinden dolayı çok üzgün olduğunu söyledi. Türkiye, İdlib ve mülteciler konusundaki son gelişmelerden oldukça endişeli olduğunu belirten Amor, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin yeni dostlarından çok daha güvenilir olduğunu savundu.

FAHRETTİN ALTUN'DAN ASTANA SÜRECİ TARAFLARINA ÇAĞRI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, açıklamasında "Kahraman askerlerimizin kanı yerde bırakılmayacak, Suriye sahasında devam eden faaliyetlerimiz, bayrağımıza uzatılan eller kırılana dek sürecek" dedi. Altun ayrıca "Astana Süreci tarafları başta olmak üzere tüm uluslararası toplumu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.

Altun'un açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Namlusunu, askerlerimize doğrultan gayrı meşru rejime misliyle mukabele edilmesi kararlaştırılmıştır. Hava ve kara ateş destek unsurlarımızla rejimin bilinen tüm hedefleri ateş altına alınmıştır, alınmaya devam etmektedir. Geçmişte Ruanda'da, Bosna Hersek'te yaşananların bugün İdlib'de tekrarlanmasına seyirci kalınamaz, kalınmayacaktır. Astana Süreci tarafları başta olmak üzere tüm uluslararası toplumu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz."

EMEP GENEL BAŞKANI GÜRKAN: HÜKÜMET ACİLEN TÜM ASKERLERİ GERİ ÇEKMELİ

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hükümet acilen tüm askerleri geri çekmeli, ABD, Rusya başta olmak üzere tüm yabancı devletlerin askeri güçlerinin Suriye ve bölgeden çekilmesi, İran gibi bölge devletlerinin kendi sınırına çekilmesi gerekir. Hükümetin yanlış politikada ısrarı savaş bataklığına sürüklemektedir" dedi.

TKP: SURİYE POLİTİKASI DERHAL TERK EDİLMELİ

Hükümetin Suriye politikasına tepki gösteren TKP ise "Biliyoruz ki tarih boyunca savaşlar siyasi iktidarlar tarafından içerideki hoşnutsuzluğu örtmek ve hatta bastırmak için de kullanılmıştır. Başka bir ülkenin topraklarında sürdürülen bu anlamsız savaş halkımız için hem ölüm hem daha fazla yoksulluktan başka bir sonuç vermeyecektir. Halkımızın büyük çoğunluğunun onaylamadığı Suriye politikası derhal terk edilmeli, Türk birlikleri Suriye’den geri çağrılmalıdır" dedi.

KILIÇDAROĞLU: MİLLETİMİZE BAŞSAĞLIĞI VE SABIR DİLİYORUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından "Hatay Valimizden gelen acı haberle yüreğimiz dağlandı. Şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum. Allah Mehmetçiğimizi korusun" açıklamasında bulundu, herhangi bir çağrı yapmadı.

AKŞENER'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türk milletinin başı sağolsun. Rusya destekli rejim güçlerinin Suriye, İdlib'deki vatan evlatlarımıza saldırısında şehitlerimiz var. Vatan için şehadete eren kahramanlarımıza Cenabıhak'tan rahmet diliyorum. Allah, ruhlarını şad, mekanlarını cennet eylesin" ifadelerine yer verdi.

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK: ARTIK MÜLTECİLERİ TUTABİLECEK DURUMDA DEĞİLİZ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, açıklamasında "Katil rejim ve onu cesaretlendirenler bu kalleşliğin hesabını en ağır şekilde vereceklerdir" dedi.

Çelik, ayrıca "Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, Avrupa'ya geçmek isteyen mültecileri durdurmuyor

SONRAKİ HABER

CHP, İdlib'deki saldırı nedeniyle, TBMM'yi kapalı oturumla toplantıya çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...