27 Şubat 2020 15:55

ODTÜ'de 8 Mart hazırlığı: Bir araya geldikçe çoğalıyoruz

8 Mart’a yaşadığımız sıkışmışlığın karşısında daha büyük bir coşku ile hazırlanmamız gerektiğini düşünüyoruz. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Deniz VAROL - Hazal GÖÇMEN
Ankara

Hem baharın hem de 8 Mart’ın habercisi olan mart ayı yaklaşırken ODTÜ’de bölümlerde, fakültelerde 8 Mart hazırlıklarına tatlı bir telaş içinde başladık. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde de başlayan ufak koşturmalarımızda bir yandan diğer fakültelerden arkadaşlarımızın hazırlıklarını takip ederken bir yandan da kendi hazırlıklarımızı hızlandırıyoruz. Bir araya geldiğimizde yaşadığımız, gördüğümüz eşitsizlikler karşısında birbirimizi daha da güçlendirmemiz gerektiğini fark ediyoruz. Tam da bu nedenle 8 Mart’a giderken kendi fakültemizde yaşadığımız sorunları paylaşmak, bu sorunlar karşısında neler yapabileceğimizi konuşmak, nasıl bir dayanışma ağı örebileceğimizi tartışabilmek için bir araya geldiğimizde fark ettiğimiz sorunlardan bir tanesi cinsiyetçiliğin gerek dil gerek hareket gerek de davranış yoluyla akademide kendini büyük ölçüde göstermesi. Akademik yaşantımız boyunca hocalarımızdan da ne denli etkilendiğimizi düşünürsek ısrarlı bir biçimde karşısında durmamız gereken bir konu aslında akademik hayata yansıyan cinsiyetçilik.

Öte yandan fakültede yaşanan herhangi bir tacizde, aslında ODTÜ’nün tamamında önümüze çıkan, bürokratik engellemelerle karşılaşıyoruz. Cinsel Tacizi Önleme Birimi ile fakülte dekanlığı arasında sıkışmış bir halde sorunu nerede çözeceğimizi bilemezken “Bir daha olursa mutlaka ara” cümlesini duyduğumuzda aslında ismi ile asla örtüşemeyen bir birim olduğunu tüm açıklığıyla kavramak durumunda kalıyoruz.

Karşılaştığımız eşitsizlik karşısında en çok ne yapacağını bilememe, bazen bilsek de sonuç beklememe halindeyiz. Bu durumu bir araya geldiğimizde daha açık fark ettik. O nedenle bu sene fakültede 8 Mart’a yaşadığımız sıkışmışlığın karşısında daha büyük bir coşku ile hazırlanmamız gerektiğini düşünüyoruz. 

Hazırlıklarımıza 2 Mart Pazartesi, Dünyada Kadın Hareketi sergisiyle başlayarak 8 Mart’ın yankısını fakülte binamıza taşımak ve Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilgiyi arttırmak üzere harekete geçerek başlamayı planlıyoruz. Ardından 3 Mart günü taş amfide tüm fakülte kadınlarının katılımıyla bir pankart atölyesi düzenlemeyi ve pankartımızın 8 Mart sonuna kadar fakültede, emekçi kadınların mücadelelerine ve haksızlığa uğrayan tüm kadınlara saygı duruşu niteliğinde boy göstermesini arzuluyoruz. Son olarak 5 Mart akşamı geleneksel ODTÜ Gece Yürüyüşü’nde fakülte dışına da çıkarak tüm ODTÜ kadınlarını içine alan bir etkinlikle 8 Mart haftasını sonlandırmayı planlıyor ve katılımlarınızı bekliyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Türk ve Rus heyetlerin İdlib görüşmesi sona erdi

SONRAKİ HABER

"Türkiye'de Genç Kürt olmak" araştırması: Yüzde 72'si ayrımcılığa uğruyor ​​​​​​​

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...