27 Şubat 2020 14:09

Oya Aslan’ın davasında savunma engellendi, avukatlar salondan çıkarıldı

HHB avukatı Oya Aslan, “politik savunma” yaptığını söyleyen mahkeme başkanı tarafından susturuldu. İtiraz eden avukatlar da polis zoruyla salondan çıkarıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar ile aynı dosyadan yargılanan ancak ifade vermediği için dosyası tefrik edilerek İstanbul 37'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakkında ayrı bir dosya açılan Halkın Hukuk Bürosu (HHB) avukatı Oya Aslan’ın ilk duruşması görüldü.

Duruşmaya tutuklu yargılanan Aslan ile avukatları katıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, Aslan’ın ailesi ve çok sayıda kişi de duruşmayı izledi.

Kimlik tespitinin ardından söz alan Aslan, savunma yapmayacağını ancak mahkemenin usulü hakkında konuşacağını ifade etti. Aslan, konuşmaya başladıktan sonra mahkeme başkanı “Politik savunma yapıyorsun” diyerek sözüni kesti. Aslan’ın avukatları da mahkeme başkanına tepki gösterdi. Mahkemenin politik bir mahkeme olduğunu, buna karşı savunmaların da politik olacağını söyleyen avukat Berrak Çağlar’ı, mahkeme başkanı duruşmadan çıkarması salonda gerginliğe neden oldu.

Bunun üzerine içerde olan polislere talimat veren mahkeme başkanı, duruşma salonunun boşaltılmasını istedi. Gerginlik büyürken, diğer avukatlar salondan çıkmayacaklarını söyledi.

AVUKATLAR DIŞARI ÇIKARILDI

Duruşma salonuna giren polis, avukatların etrafını çembere aldı. Gerginliğin büyümesi üzerine mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından yeniden geçilen duruşmada, mahkeme başkanı içerde bulunan polislere, “Neden bu hâlâ içerde? Size atın dedim, neden atmadınız? Sizin işiniz ne” diyerek, Çağlar’ın duruşma salonundan çıkarılmasını istedi.

Bunun üzerine Oya Aslan, avukatının dışarı çıkarılması durumunda savunma yapmayacağını söyledi.

Karara tepki gösteren diğer avukatların da dışarı çıkarılmasını isteyen mahkeme başkanı, duruşma salonuna polisi çağırdı.

Polisin duruşma salonuna gelmesi ile itiş kakış yaşanırken, mahkeme başkanı ikinci kez duruşmaya ara verdi.

DURUŞMA AVUKATSIZ DEVAM ETTİ

Bir saatlik aranın ardından tekrar duruşmaya geçildi. Salona avukatlar alınmazken, duruşma salonunu sivil ve çevik kuvvet polisleri doldurdu.

Uygulamaya tepki gösteren avukatlar, salona girmekte diretince, bu kez mahkeme başkanı salona yalnızca 3 avukatın girebileceğini söyledi. Bunu kabul etmeyen avukatlar, alkışlarla protesto etti.

Duruşmaya avukatsız devam edildi.

Tutuklu yargılanan Oya Aslan, mahkemenin tutumunu protesto ederek, avukatları içeri alınmadığı için savunma yapmayacağını söyledi.

Mahkeme Aslan’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 17 Nisan’a erteledi. Duruşma salonu önünde bekleyen avukatlar kararı alkışlarla protesto etti.

"NE BİZİ DİNLEDİ NE DE MÜVEKKİLİMİ"

Adliye önünde açıklama yapan Aslan’ın avukatları, “Tutsak avukatlar açlık grevinde talepleri kabul edilsin” pankartı açtı. Mahkeme Başkanı Akın Gürlek’in hukuk kurallarını ayaklar altına aldığını söyleyen avukat Berrak Çağlar, duruşmanın formalite olduğunu söyledi.

Duruşma salonundan mahkeme başkanının davanın başından sonuna kadar uzlaşmaz bir tavır içinde olduğunu belirten Çağlar, duruşmada savunma yapabilmiş olsalardı, reddi hakim talebinde bulunacaklarını, ancak mahkeme başkanının ne kendilerini ne de müvekkilini dinlediğini dile getirdi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

İspanya'da tarım işçileri hükümetin yardım paketini yeterli bulmadı

SONRAKİ HABER

Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek: Biz yaşamak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...