27 Şubat 2020 11:41

Dersim'de 8 Mart etkinlikleri: Gülistan bulunmadan bu işin peşini bırakmayacağız

Dersim'de kadınlar, Gülistan Doku’nun kaybolduğu iddia edilen Dinar Köprüsü’nde yaptıkları basın açıklamasıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerini başlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri, Gülistan Doku’nun kaybolduğu iddia edilen Dinar Köprüsü’nde yapılan basın açıklaması ile başladı. Kadınlar, “Gülistan bulunmadan bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Dersim’de kadınlar Gülistan Doku’nun kaybolduğu iddia edilen Dinar Köprüsü’nde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklama ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yapılacak etkinliklere başlandığı duyuruldu. Açıklamaya HDP İstanbul milletvekilleri Dilşad Canbaz ve Züleyha Gülüm, HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ve Gülistan Doku'nun ailesi de katıldı. 

"163 YIL SONRA DA KADINLAR MAĞDUR EDİLİYOR"

Açıklamada konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Sekreteri Duygun Kurban, 163 yıl önce New York’ta tekstil işçisi kadınların 16 saatlik çalışma saatine, düşük ücretlere ve insanlık dışı çalışma koşullarına karşı greve çıkmalarının bir isyanın fitilini ateşlediğini ifade ederek 163 yıl sonra da kadınların hâlâ aynı çalışma koşullarına maruz kaldığını söyledi. Kurban, sınır ötesi operasyonların ve Kürt sorunundaki çözümsüzlük ısrarının yine başta kadınları mağdur ettiğini dile getirdi.

"NEFES ALACAĞIMIZ ÜLKEYİ YARATALIM"

“Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz için sürdürdüğümüz mücadelede her gün yeni bir engelle karşılaşıyoruz” diyen Kurban, “Gülistan Doku’nun kaybolması ise bizi sıkıştırmaya çalıştıkları bu cenderenin adeta sembolü oldu! Gülistan Doku soruşturmasında en başından beri deliller ciddiyetsizlikle toplandı. Baş şüpheli adeta kayırıldı. Gülistan’ın akıbetini sormak isteyen arkadaşları hem engellendi hem şiddete maruz kaldı; tehditler ve gözaltılar ardı ardına geldi. Ülkenin en tepesinden verilen büyük sözler anında unutuldu. Bugüne kadar makam koltuklarında oturanlardan tatmin edici tek bir açıklama duyamadık” dedi.

Dersim’de genç kadınların yaşadığı şiddetin bir kartopu gibi büyüdüğünü aktaran Kurban, “Bizler bugün burada bir araya gelmiş kadınlar olarak tekrar soruyoruz; Gülistan Doku nerede? Ve tekrar söz veriyoruz; Gülistan bulunmadan bu işin peşini bırakmayacağız! Hem Dersim’de hem de tüm Türkiye’de kadınlar, kız kardeşimiz Gülistan'ın akıbetini sormaktan vazgeçmesin! Bizler biliyoruz ki hak kazanılan bir şeydir ve hakkın kullanımı ancak mücadeleyle mümkündür. Bu yüzden diyoruz ki bizler gücümüzü birleşerek açığa çıkaralım ve Gülistan Doku isminde simgeleşmiş bu cendereyi parçalayalım, nefes alabileceğimiz bir ülkeyi kendimiz yaratalım!” diye konuştu.

"GÜLİSTAN DOKU’YU BULALIM"

Gülistan Doku’ya ilişkin konuşan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, “Burada intihar etmiş olsaydı en azından bir bulguya ulaşılırdı. Ancak yetkililer Dinar Köprüsü'nü işaret ediyor, biz buna inanmıyoruz” dedi.

Gülistan Doku olayının bir sonuç olduğunu söyleyen Koçyiğit, “Dersim gibi küçük bir kentte bir kadın öğrenci kayboluyorsa sorumluluk mülki amire, kolluğa aittir” diye konuştu. Dersim’in kimliksizleştrilmek istendiğini söyleyen Koçyiğit, “Üniversite kuruluyor, sahip çıkılmıyor. Öğrencilerin sorunlarına kör, sağır, dilsiz kalınıyor. Tüm bunları üst üste koyduğunda Gülistan Doku olayını bir sonuç olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Kadınların gücünü örgütlülükten aldığını söyleyen Koçyiğit, “Bu olayın, faili meçhul kalmasına asla razı olmayacağız, bulununcaya kadar mücadele edeceğiz” dedi. Tüm Türkiye’deki kadınlara çağrı yapan Koçyiğit, “Gelin yan yana duralım, Gülistan Doku’yu bulalım” dedi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 3'e yükseldi

SONRAKİ HABER

Erdoğan İdlib'de 3 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa