06 Mart 2020 17:00

Çiğli'de çocuk istismarı faili "sarkıntılık"tan yargılandı, cezası ertelendi

Çiğli’de 14 yaşındaki kız çocuğu M.M’nin cinsel istismar davasında mahkeme, sanık V.A.'nın cezasını yaşından dolayı ertelerken, sanığa yardım eden arkadaşına da beraat kararı verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Çiğli'de 13 Aralık 2019’da 14 yaşındaki kız çocuğu M.M’nin 18 yaşındaki V.A tarafından cinsel istismara maruz bırakılması üzerine açılan davasının üçüncü duruşması Karşıyaka Adliyesi 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada çocuk, ailesi ve avukatları, tutuklu sanık V.A, tutuksuz sanık U.Ç ve sanık avukatları hazır bulunurken, Çiğli Kadın Platformu ve Kadın Meclisleri ile çok sayıda kadın takip etti.

Davanın bundan önceki duruşmasında, savcı verdiği mütalaada, sanık U.Ç için eyleme aktif olarak katılmadığı gerekçesiyle beraat verilmesini, tutuklu sanık V.A için ise fiziksel temasta bulunduğu ve cinsel saldırı gerçekleştirmediği gerekçesiyle olayın sarkıntılık olarak değerlendirilmesini ve cezanın da sarkıntılıktan verilesini talep emişti.

FAİLİN CEZASI ERTELENDİ, ARKADAŞI BERAAT ETTİ

Bugün görülen duruşmada mahkeme heyeti savcının mütalaasını kabul ederek, sanığın 2 yıl 2 ay ceza almasına ve tutuklu sanığın yaşının küçük olduğuna kanaat getirerek cezanın ertelenmesine ve sanığın serbest bırakılmasına karar verdi. Duruşmada sanığa yardım eden U.Ç. de beraat etti.

Kararın açıklanmasının ardından çocuğun ailesi karara tepki gösterdi. "Adaletiniz batsın" diyerek bağıran aile, bu davanın peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Müdahil avukatlar ve İzmir Barosu Çocuk Hakları Komisyonu karara itiraz edeceklerini ve daha önce istismara maruz bırakılan çocuğu tehdit ettikleri için aile ve fail hakkında uzaklaştırma kararı alınmasını isteyeceklerini açıkladı.

"ÇOCUK İSTİSMARCILARINI VE ONLARI AKLAYANLARI AFFETMEYECEĞİZ"

Duruşma öncesi Çiğli Kadın Platformu basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına basın açıklamasını okuyan Melek Yurdakul, “Suç konusu fiil sarkıntılıktan öte cinsel istismar olduğu bilinmektedir. İstismara uğrayan çocuk 15 yaşın altındadır. Yasalara göre 15 yaşın altındaki çocuklara yapılan her türlü cinsel davranış istismar olarak görülmekte ve cezası 8 yıldan aşağı olamaz. Kararın 'sarkıntılık' olarak verilmesi istismarcıları cesaretlendireceği şimdiye kadar edindiğimiz deneyimlerden anlıyoruz, biliyoruz. Aynı şekilde dosyanın diğer sanığı için beraat istenmesi de aynı sonucu doğuracağı kanısındayız” dedi.

Çocuk istismarının evlilik yoluyla af getirilmesi istismarcıların iyi hal ve tahrik indiriminden yararlanmasının kabul etmediklerini belirten Yurdakul, çocuk istismarcılarını ve onları aklayanları affetmeyeceklerini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

 

Reklam