27 Şubat 2020 03:46

Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti önderlerinden Necmiye Hoca hayatını kaybetti

Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti önderlerinden Necmiye Hoca 99 yaşında hayatını kaybetti.

Necmiye Hoca | Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti önderlerinden Necmiye Hoca 99 yaşında hayatını kaybetti.

Necmiye Hoca'nın oğlu İlir Hoca, yayımladığı mesajda "Derin bir acıyla size bildirmek isterim ki, 99 yaşında olan annemiz Necmiye Hoca, 26 Şubat 2020 tarihinde hayata veda etti. O, tüm hayatını ülkenin kurtuluşuna, yeni bir Arnavutluk’un inşasına, ilerlemesine ve toplumun özgürleşmesine adamıştır. Öyle ki, onun adı ve eserleri ile her zaman onur duyacağız. Ailemiz, Arnavutluk’taki ve tüm dünyadaki dostları ve sevenleri, onun anısını hiçbir zaman unutmayacaktır" ifadelerini kullandı.

İlir Hoca, cenaze töreninin bugün (27 Şubat Perşembe) saat 09.00 ile 12.00 arasında Arnavutluk'un başkenti Tiran'da yapılacağını da duyurdu.

EMEK PARTİSİ: ANISINI MÜCADELEMİZDE YAŞATACAĞIZ

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi de bir açıklama yayınlayarak “Necmiye Hoca’nın anısı mücadelemizde yaşayacak” dedi. 

EMEP’in açıklaması şöyle devam etti: “Necmiye Hoca 20. Yüzyılın en çalkantılı döneminde yaşadı. 2. Dünya savaşı sırasında sadece ülkesini işgal eden İtalyan ve Almanya faşizmine karşı değil, işbirlikçi iktidarla da savaştı. 13 sene hapisle cezalandırıldı.

Necmiye Hoca 21 yaşındayken Arnavutluk Komünist Partisi’nin kuruluşuna katılmış, gençlik örgütünde yer almıştı. Savaşın ardından gerçekleşen devrimden sonra da sosyalizmin inşa sürecine çeşitli görevler üstlenerek aktif olarak katıldı. Arnavutluk Emek Partisi Merkez Komitesi üyesi, Marksist-Leninist Araştırmalar Enstitüsü Müdürü’ydü. Arnavutluk’ta 1980’li yıllarda kapitalizmin restorasyonuna soyunan karşı devrimci güçlere karşı sosyalizmi kararlılıkla savundu ve mücadele etti. Bu yüzden de 5 yıl hapiste tutuldu. Necmiye Hoca sosyalist Arnavutluk lideri Enver Hoca’nın da eşiydi.

Necmiye Hoca işçi sınıfı ve emekçilerin kurulu düzenleri yıkarak sosyalist iktidarları kurmaya çalıştığı, büyük mücadelelerin verildiği olağanüstü bir dönemde yaşadı. Abluka altındaki küçük bir ülkede dirençle ve inançla ayakta durmaya çalışırken bu mücadeleyi küçümseyerek önemsizleştirmeye çalışan soğuk savaş liberalizminin ideologlarına rağmen onun ve diğer adanmış sosyalistlerin mücadelesinden dünya halkları çok şey öğrendi.

Necmiye Hoca ve idealleri bu düzenden bıkmış olanların yolunu aydınlatmaya devam edecek.

Dünya işçi sınıfı ve emekçilerinin başı sağ olsun!

Necmiye Hoca mücadelemizde yaşayacak!”

KOMÜNİST ÖRGÜTLERDEN MESAJLAR: SON GÜNÜNE KADAR YORULMAK BİLMEYEN BİR SAVAŞÇIYDI’

Necmiye Hoca’nın yaşamını yitirmesi nedeniyle dünyanın farklı ülkelerinden komünist parti ve örgütler de taziye mesajları yayımladı. 

İspanya Komünist Partisi (Marksist Leninist), Twitter hesabından yayımlanan mesajda, “Marksizm-Leninizmin yorulmak bilmeyen bir savaşçısı ve son güne kadar bir militan olan Necmiye Hoca’ya veda ediyoruz. Antifaşist bir partizan, Arnavutluk Komünist Partisi (PTA) lideri ve siyasi mahpus olarak başardıklarını asla unutmayacağız. Toprak seni incitmesin yoldaş!” ifadeleri kullanıldı. 

Ekvador Marksist Leninist Komünist Partisi’nin, Necmiye Hoca’nın yaşamı ve mücadelesinin anlatıldığı yazılı açıklamasında, “Arnavutluk’ta sosyalizmin çöküşünden sonra ve parti içinde ve o dönem dünyadaki tek sosyalist ülke olan Arnavutluk’ta gerçekleşen karşıdevrimci süreç sırasında Necmiye Hoca, revizyonizm ve oportünizme karşı Marksizm-Leninizmin savunulması mücadelesini en önde verdi” denilerek bu nedenle “1993 yılında, iktidara saldıran burjuvazi”nin Marksizm-Leninizm’in bu savunucusunun imajını karalamak için gerçek dışı iddialarla hapis cezası verdiği hatırlatıldı. Açıklamada, “Ekvador Marksist Leninist Komünist Partisi, örnek bir Marksist-Leninist olan Necmiye Hoca’nın yaşamını yitirmesi nedeniyle Arnavutluk işçileriyle ve halkıyla dayanışma duygularını ifade eder” denildi. 

İran Emek Partisi’nin resmi Facebook hesabından da, “Necmiye Hoca yoldaşım ölüm haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Necmiye yoldaş, Arnavutluk Emek Partisi’nin merkez komitesi üyesi, 1941 Arnavutluk Komünist Partisi kurucusu, 1942’deki Peza Konferansı katılımcısı, antifaşist bir savaşçı, Arnavutluk Marksist Leninist Araştırmalar Enstitüsü müdürüydü. Anısı her zaman yaşayacaktır!” denildi. 

Sırbistan Devrimci Emek İttifakı Uluslararası Komitesi, Arnavutluk işçileri ve halkına, Hoca’nın ailesine, Arnavutluk’taki ve dünyanın her yerindeki Marksist-Leninist komünistlere başsağlığı dileyerek, “Sırbistan işçi sınıfı da Arnavutluk’un kahramanlarının yasını tutmaktadır. Yaşasın Balkan işçi sınıfının emperyalizme ve şovenizme karşı kardeşliği ve devrimci birliği!” mesajını paylaştı.

Amerikan Emek Partisi’nin (APL) mesajında da şu ifadeler kullanıldı: “Necmiye Yoldaş hareketimizin en sert mücadelelerinin ön saflarında yer aldı. 2. Dünya Savaşı sırasında partizan bir savaşçıydı, Arnavut kadınlarının yüzyıllar süren feodal-ataerkil baskıdan kurtuluşu mücadelesine öncülük etti. Yoldaş Necmiye, Kruşçev revizyonizminin maskesinin düşürülmesinde ve Marksizm-Leninizmin savunulmasındaki kilit isimlerden biriydi. Savaşçı, eğitimci, devrimci Necmiye Hoca, hareketimizde en iyilerindendi. Amerikan Emek Partisi başını kederle eğerken bu örnek komünisti selamlamak üzere yumruğunu kaldırıyor.

NECMİYE HOCA KİMDİR?

8 Şubat 2020’de 99’uncu yaşını kutlayan Necmiye Hoca, 19 yaşında İşkodra’daki Komünist Gruba katıldı ve 20 yaşındayken, 1941’de, (daha sonra Arnavutluk Emek Partisi olacak olan) Arnavutluk Komünist Partisi’nin kurtuluşunda yer aldı.

II. Dünya Savaşı sırasında cesur bir antifaşist savaşçı ve Arnavutluk Komünist Gençlik Örgütü’nün inşası sırasında, kurucu toplantının tek kadın delegesiydi. Ayrıca, Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin temellerini atan ve Peza Konferansı (1942) olarak bilinen Arnavutluk Ulusal Kurtuluş Konferansı’na katılan tek kadındı.

Arnavut halkını özgürleştiren kurtuluş savaşı sırasında, 1942’de faşizme karşı gençlik gösterilerine katıldığı için 13 yıl hapis cezasına çaptırıldı ve süreç boyunca yeraltına geçti.

2. Dünya Savaşı sırasında Ulusal Kurtuluş Ordusu’nda yer aldı, Arnavutluk Komünist Kadınlar Birliği başkanlığına seçildi.

Arnavutluk Emek Partisi Merkez Komitesinin bir üyesi olarak, gençleri örgütleme çalışmalarından sorumluydu. Merkez Komite Sekreterliği üyesiydi. Ulusal Meclis temsilcisi seçilmişti. Partideki diğer görevlerinin yanı sıra Arnavutluk’un Marksist Leninist Araştırmalar Enstitüsü müdürüydü. Komünist eğitim için büyük önem arz eden sayısız makale ve teorik çalışmaya imza attı.

Arnavutluk’taki karşıdevrimci süreç sırasında Necmiye Hoca, revizyonizm ve oportünizme karşı Marksizmin-Leninizmin savunulması mücadelesini en önde verenler arasındaydı.

Necmiye Hoca, Arnavutluk’ta halk devriminin önderi ve İtalya ile Almanya işgallerine karşı direnişin lideri olan Enver Hoca ile evliydi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İdlib| Erhan Keleşoğlu: Rusya-Türkiye ilişkilerinde ciddi bir krizle karşı karşıyayız

SONRAKİ HABER

Ankara Üniversitesinde dans eden 7 öğrencinin KYK bursu kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa