26 Şubat 2020 18:04

Kürt Dili ve Edebiyatı öğrencileri gelecekten kaygılı

Devlet üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan öğrenciler, mezun olduktan sonra iş bulamama kaygısı taşıyor.

Soldan sağa: Halil Akgül, İhsan Arslan, İlyas Batu | Fotoğraflar: MA

Paylaş

Mardin, Muş ve Bingöl’deki üniversitelerde farklı tarihlerde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan öğrencilerin birçoğu, mezun olduktan sonra iş bulamama ve atanamama kaygısı taşıyor. Bingöl’de okuyan 100 civarında öğrencinin birçoğunda da benzer kaygılar hakim. Mezopotamya Ajansında (MA) yer alan habere göre öğrenciler, Kürtçe üzerinde özellikle kamusal alanda yaşanan baskıların son bulmasını ve endişelerinin giderilmesini talep ediyor.

KÜRTÇEYE KANUNLAR KEYFİ

Kürt Dili ve Edebiyatı 1’inci Sınıf Öğrencisi Halil Akgül, “Diğer bölümlere oranla tabii ki eksiklikleri var ama bilindiği üzere üniversite dışında hiçbir eğitim kurumunda resmi olarak Kürt dili eğitimi yok. Her nedense konu Kürt ve Kürtçeye geldiğinde, kanunlar egemenlerin keyfine göre işliyor” dedi.

"UMARIM BASKILAR SON BULUR"

2. Sınıf Öğrencisi İhsan Arslan da, Kürt dilinin okullarda eğitim dili olarak verilmemesi, günlük yaşamda giderek az konuşulması ve dilin kaybolma tehlikesinin bu bölümü seçmesinde etkili olduğunu aktardı. Bölüm mezunları önündeki engellerin kaldırılması ve yeteri sayıda atamanın yapılmasını isteyen Arslan, “Umarım bu baskılar bir an önce son bulur” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Halfeti'deki işkenceye "Sıyrıklar var ama ölümcül değil" raporu

SONRAKİ HABER

Emeklilerden eşit ve yeterli banka promosyonu talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa