26 Şubat 2020 17:46

Halfeti'deki işkenceye "Sıyrıklar var ama ölümcül değil" raporu

Halfeti ve Bozova'da gözaltına alınan 54 kişiye işkence yapıldığı gerekçesiyle başlatılan soruşturmada hazırlanan bilirkişi raporunda "İşkence yok" denildi: “Sıyrıklar var ama ölümcül değil."

Fotoğraf: MA

Paylaş

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili (Dêrto) Mahallesi’nde, 18 Mayıs 2019 tarihinde yaşanan çatışma sonrası Halfeti ve Bozova ilçelerinde gözaltına alınan 54 kişiye işkence yapıldığı belirtilmesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında hastane ve kamera görüntülerine ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı.

3 jandarma personeli tarafından hazırlanan raporda, 12 güne ait olan 6 TB’lık TEM Şube, Urfa Adliyesi, hastane ve Yaylak Karakolundaki görüntü incelendi. Ancak, raporda “İşkence yok” denildi.

Adli tıp kurumu (ATK) ise hastane raporlarına ilişkin “Sıyrıklar var ama ölümcül değil” tespitinde bulundu.

İŞKENCENİN SIYRIĞI OLUR MU?

Mezopotamya Ajansından Barış Polat’a konuşan, soruşturmayı takip eden Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Gökhan Dayık, "İşkencenin sıyrığı olur mu" diye sordu.

Dayık'ın değerlendirmesi şöyle:

“Bu rapor tarafsız olarak sunulmamış. 8 sayfalık bir rapor ve görüntülerin kesintiye uğradığını gördük. Ciddiyetten uzak bir rapor hazırlanmış. TEM Şube ve hastanelerde toplanan görüntülerden ibaret. Elimize ulaşan raporda işkencenin yapılmadığı söyleniyor. İnsanın aklıyla dalga geçer gibi ‘İşkence ve kötü muamele olmamıştır’ tarzında bir rapor tanzim edilmiş. Yine, hastanelerden alınan raporlarda darp, cebre ilişkin dosyada raporlar var. Tabii bunlar yetersiz düzeyde. Özellikle bu dosyanın üzerini kapatmaya yönelik raporlar olarak değerlendiriyoruz. Adli tıp raporlarına baktığımız zaman herhangi bir hayati tehlikenin olmadığı yine kimi sıyrıkların olduğu raporlanmış. İşkencenin sıyrığı olur mu?​”

BAROLARA ÇAĞRI

İşkenceye gören kişilerin kendi mahallelerinde ve ilçelerinde büyük baskılara maruz kaldığını söyleyen Dayık, olaydan sonra gittikleri Halfeti’de bir kişinin kolluk tarafından tehdit edildiğini öğrendiklerini belirtti. Dayık, insanlara “Suç duyurusundan vazgeçin, biz istediğimiz zaman sizi gözaltına alıp işkence yaparız” denilmek istendiğine dikkat çekti.

Daha önce gözaltına alınan 13 kişiden 7’sinin 8 gün önce tekrar gözaltına alındığını hatırlatan Dayık, “Bu dosya takipsizliğe doğru gidiyor. Ciddi işkence iddiaları vardı ve bunun yargılamasının yapılması gerekiyordu. Bu olayın üzerinden 7 ay geçmesine rağmen kolluktakilerin ifadeleri daha alınmış değil. Savcılık bize ‘aksilikler, iş yoğunluğu’ gibi gerekçeler sunuyor. Bu süreç sürünceme de bırakılıyor” diyerek barolara dosyaya sahiplenme çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesinde yemekhane boykotu

SONRAKİ HABER

Kürt Dili ve Edebiyatı öğrencileri gelecekten kaygılı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...