26 Şubat 2020 13:35

İsveç’te 11 bin 800 sığınmacı çocuğun kalacak evi yok

İsveç’e gelerek sığınma talebinde bulunan çocuklardan 11 bin 800’ünün kalacak yerlerinin olmadığı açıklandı.

Fotoğraf: Murat Kuseyri / Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Kızılhaç kurumu, tek başlarına İsveç’e gelerek sığınma talebinde bulunan çocuklardan 11 bin 800’ünün kalacak yerlerinin olmadığını açıkladı.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller’in oluşturduğu azınlık hükümet, 24 Kasım 2015 gününden önce iltica başvurusunda bulunan çocuklara lise eğitimi görmeleri koşuluyla ülkede kalmalarına izin vermişti.

Kızılhaç’ın yayımladığı rapora göre, kalacak yerleri olmayan çocuklar arasında “kağıtsızlar” ve iltica talebi karara bağlanmayanların yanı sıra oturum hakkı verilen çocuklar da bulunuyor. Bu çocuklardan çoğunun gıda, giysi ve barınma ihtiyaçları karşılanmıyor.

İsveç Devlet Televizyonuna (SVT) konuşan Kızılhaç Ulusal Şefi Johann Knige, lise eğitiminden dolayı ülkede kalmalarına izin verilenlerin en fazla zarar gören grup olduklarını belirterek “Onlar birçok kez cinsel sömürü ve suça maruz bırakılıyor” dedi.

DEVLET VE BELEDİYELER SORUMLULUK ÜSTLENMELİ

Sivil toplumun çocuklara yardım etmeleri gerektiğini söyleyen Knigge, ancak bunun yetmeyeceğini belirtti. Devlet ve belediyelerden çocuklara olan sorumluluklarını üstlenmelerini istedi.

Raporda sığınmacı çocukların durumlarının belediyelere göre farklılıklar gösterdiği, Göteborg’daki Kızılhaç görevlilerinin her hafta sokakta uyuyan çocuklarla karşılaştıkları belirtiliyor. Tek başlarına İsveç’e gelen sığınmacı çocukların toplumun koruma ağının dışında olduğuna, kalacak yerleri olmadığına ve hiçbir kurumdan maddi yardım almadıklarına dikkat çekiliyor.

14 YAŞINDA TREN İSTASYONLARINDA YAŞADI

Bu arada SVT, bundan 5 yıl önce 14 yaşındayken İsveç’e tek başına gelerek iltica eden Vahid Shirzad adlı gencin yaşamını ele alan bir program yayınladı. Üç kez iltica talebi reddedilen Shirzad’a geçtiğimiz yılın mart ayında oturma izni verildi.

Konut talebi karşılanmayan Shirzad, hiçbir kurumdan ekonomik yardım alamadığını, bir süre arkadaşlarının evlerinde kaldığını, 3 ay ise tren garında yatmak zorunda kaldığını söyledi.

Göçmen Bürosu, Shirzad’a kaldığı Töreboda yerleşim birimindeki belediyenin yardım etmesi gerektiğini söylüyor. Sosyal Hizmet Bürosu Şefi Per-Ola Anrling Hedberg, “Bu durumdaki bir gence yardım edemeyiz. Var olan yasaları uygulamak zorundayız. Göçmen Bürosu sorumluluğunu üstlenmeli, burada bir boşluk var” diyor.

Avrupa’ya yönelik sığınmacı akımının zirve yaptığı 2015’te çoğunluğu Afganistan’dan 35 bini aşkın çocuk İsveç’e gelerek sığınma talebinde bulunmuştu.

Afgan gençler, parlamentonun önündeki meydan ve Stockholm’un değişik yerlerinde iltica taleplerinin kabul edilmesi için aylar süren oturma eylemleri gerçekleştirmişti.

ÖNCEKİ HABER

Yukarı akan şelale Ruhi Su

SONRAKİ HABER

Arzu Ceylan ve bebeği AYM kararına rağmen cezaevinde: Bu nasıl adalet?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa