26 Şubat 2020 12:57

Adıyaman’da iki dağ keçisi öldürüldü: Avcılık koruma altındaki türleri yok ediyor

Av için ABD’den Adıyaman'a gelen Harris çifti, koruma altındaki iki dağ keçisini öldürdü. Avukat Barış Yıldırım "Avcılık faaliyetleri popülasyonların yok olmasına sebep oluyor" diyerek tepki gösterdi.

Fotoğraf: Doğa Koruma ve Milli Parklar Adıyaman Şube Müdürlüğü

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünce, Adıyaman’ın Sincik ilçesi dağlarında av turizmi kapsamında izinli avcılık yapılıyor. 31 Mart’ta sona erecek 2019-2020 av sezonu için ABD’den kente gelen Harris çifti, boynuz uzunluğu 130 santimetre olan 11 yaşındaki dağ keçisi ile 118 santimetre boynuz uzunluğuna sahip bir diğer dağ keçisini öldürdü. İzin kapsamında 30 av kotası verildi. Evrensel’e konuşan Munzur Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım duruma tepki gösterdi. Yıldırım, avcılık faaliyetlerinin koruma altında olan türlerin yok olmasına sebebiyet verdiğini söyledi.

DAVA AÇILDI

Dersim’de de, "yasal avcılık" faaliyeti adı altında dağ keçilerinin avlandığına dikkat çeken Yıldırım, bu faaliyetlere karşı dava açtığını ve davanın şu an Danıştayda olduğunu söyledi. Davanın sonuçlanması halinde başka şehirler için de emsal teşkil edeceğini aktaran Yıldırım “Yapılan ihale yaban hayatına ve yaşam hakkına aykırıdır. Zira gerek yaban keçileri gerekse de çengel boynuzlu dağ keçileri Bern Sözleşmesine göre kesin koruma altında olan türlerdir. Bunları da hatırlatarak faaliyetlerin durdurulması için dava açtık. Dava şuan Danıştayda. Eğer o dosyada karar verilirse diğer yerler için de emsal teşkil edecektir” dedi.

KASITLI OLARAK VURULMASI YASAK

Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesine göre yaban keçilerinin ve çengel boynuzlu dağ keçilerinin mutlak suretle korunması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, “Dolayısıyla bu çerçeveden bakıldığında bu türlerin korunması yaban hayatının ortamlarına zarar verilmemesi özellikle gerekiyor. Hele hele kasıtlı olarak vurulması sözleşmeye göre zaten yasak. Vaşaklar gibi, su samurları gibi korunma altında olan türler bu keçiler. Bu türlerin yaban hayatı ortamları gün geçtikçe zarar görüyor, daralıyor. Bu avcılık faaliyetleri ve geniş anlamda insan baskısı bu popülasyonların yok olmasına sebebiyet veriyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TMMOB: Vanlı depremzelerin çadıra değil konteynere ihtiyacı var

SONRAKİ HABER

Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...