26 Şubat 2020 12:42

CHP'li Müzeyyen Şevkin: 5 bin 200 anemi hastası ilaca ulaşamıyor

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, orak hücre ve akdeniz anemisi hastaların ilaca erişimin sekteye uğradığını söyledi.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, 4 bin talasemi ve bin 200 orak hücre anemi hastasının ilaç sorununa çözüm bulunmasını istedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda gündem dışı söz alan Şevkin, kendisine ulaşan hasta ve hasta yakınlarının ilaca ulaşmada yaşadığı zorlukları anlattı.

Günümüzde bu hastalıkların kesin bir çözümünün olmadığına dikkat çeken ve hastaların tek şansının demiri bağlayan ilaçlar olduğunu söyleyen Şevkin, “Bu ilaçlarla demirin organlarda birikip hasar yapması önlenebilmektedir” dedi.

Türkiye’de başta Adana, Hatay ve Mersin olmak üzere güney illerinde de oldukça sık görülen talasemiyle 4 bin, orak hücre anemisiyle de bin 200 hastanın mücadele ettiğini anımsatan Şevkin, şunları söyledi:

“Uluslararası tıp otoritelerince önerilen ve ülkemizde de var olan ilaçların temininde sorun yaşanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumunun 12 Eylül 2019 tarihiyle uygulamaya geçirdiği Sağlık Uygulamaları Tebliği ile bu ilaçların geri ödemesi zorlaşmış ve hatta sekteye uğramıştır. Hastaların Desferol, Ferriprox ve Exjade ilaçlarına kolay ulaşımının önü açılmalı, bu hastalık nedeniyle daha fazla insanın ölümüne seyirci kalınmamalıdır. Vatandaşlarımız adına yüce Meclis aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’nın konuya duyarlılık göstermesini bekliyoruz.” (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li İlgezdi: Türkiye'nin yüzde 15'ini fişleyecekler

SONRAKİ HABER

TTB Başkanı Sinan Adıyaman: Koronavirüs için çabuk teşhis şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa