26 Şubat 2020 10:44
Son Güncellenme Tarihi: 26 Şubat 2020 11:16

Muzaffer İlhan Erdost dizelerindeki gibi uğurlandı

Sol Yayınlarının kurucusu, yayıncı, gazeteci, yazar ve şair Muzaffer İlhan Erdost, Ankara'da son yolculuğuna uğurlandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sol Yayınları’nın Kurucusu, Yayıncı, Gazeteci, Yazar ve Şair Muzaffer İlhan Erdost, son yolculuğuna uğurlandı. Muzaffer İlhan Erdost için bugün Ankara Karşıyaka Mezarlığında cenaze töreni düzenlendi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Mehmet Rüştü Tiryaki, Oya Ersoy, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Prof. Korkut Boratav ve Şair Mahmut Temizyürek’in arasında olduğu birçok isim törene katıldı. Siyasi cinayetlerde hayatını kaybedenlerin kurduğu Tolumsal Bellek Platformu ve Sivas Madımak Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin aileleri Erdost’u son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

"BİZİ SÖZCÜK SÖZCÜK SEVERDİ"

Mezarı başında Mustafa Balbay, Remzi inanç, Mustafa Gazalcı va ailesi adına konuşmalar yapıldı, saygı duruşunda bulunuldu.

Muzaffer İlhan Erdost'un kardeşi İlhan Erdost'un kızı Alaz Erdost, "Hiç böyle olacağını tahmin etmemiştim. Bir anda gideceğini. Doktorlar amcamı kaybettiğimizi söyledi. Suları (Muzaffer Erdost'un kızı), ablam ve ben yalnızız. Bir süre sonra 'Peki şimdi ne yapacağız?' diye sordum. 'Aile büyüğünüz kimse onu arayın' dediler. Bizim aile büyüğümüz içeride yatıyor. Bizim büyüğümüz o. Başımız sıkıştığında yanına koştuğumuz, bir sorunumuz olduğunda cevap bulduğumuz babamız. Bizi sözcük sözcük seven, satır satır düşünen, kıyamayan, kardeşim diye diye giden amcamızı, bugün oğlunun ve eşinin yanına yatırdık. Eğer varsa böyle bir ihtimal kardeşine de kavuştun, çok sevdiğin arkadaşlarına da." dedi.

Alaz Erdost, amcasının babasına yazdığı şiire atfen konuşmasına şöyle devam etti:

"Ve biz duruyoruz bugün tabutun önünde. Biz ikimiz iki kardeş, ablam ve ben. Yan yana ve omuz omuza. Bize bıraktığınız onurlu soyadıyla başımız dik. Babamızı yatırdığımız Karşıyaka'da tam da istediğin gibi. Gözlerinden öpüyorum amcacığım."

"KÜÇÜK BİR HATA OLSA SAYFAYI ÇÖPE ATARDI"

Alkışlar ve şiirler eşliğinde uğurlanan Muzaffer Erdost'un mezarı başında yeğeni Zeynep Erdost konuştu. Muzaffer Erdost'un onurlu, sosyalizm mücadelesinden tüm baskı ve engellere rağmen geri durmadığını, boyun eğmediğini belirten Erdost sözlerini “yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganı ile tamamladı.  

CHP eski milletvekili ve gazeteci Mustafa Balbay da Erdost'un her anın, her örgütlenmenin içinde yer aldığını, gidişata karşı müthiş öfkeli, bir o kadar da sabırlı olduğunu; Erdost ile bir kütüphanenin kapandığını, üretten bir insanın aralarından ayrıldığını söyledi.

Yayıncı, yazar Remzi İnanç 1963'den beri Erdost'u tanıdığını, aynı avluda yayıncılık yaptıklarını ifade ederek, Muzaffer İlhan Erdost'un innaçlı, usta bir yazar olduğunun da altını çizdi.

Eğitim emekçisi, eski parlamenter Mustafa Gazalcı ise Erdost'un titiz çalışmasına vurgu yaparak, “Ne zaman yayınevine gitsem kalın kitapların üzerinde bir büyüteç, kuyumcu titizliği ile çalıştığını görürdüm. Küçük bir hata olsa bile o sayfayı çöpe atar, yeniden yazardı. 7 Kasım'lara aylar öncesinden hazırlanırdı. O gerçek bir dosttu. Bir bilge gitti, ama düşünceleriyle yolumuzu aydınlatacak” dedi.

DİZELERİNDEKİ GİBİ TAŞINDI

Tabutu karanfillerle süslenen Muzaffer İlhan Erdost’un cenazesi törenin ardından, 2013 yılında kaybettiği oğlu Barışta Erdost’un yanında bulunan eşi Rana Erdost’un mezarına defnedildi. Tabutu başında kardeşi İlhan Erdost ile fotoğrafı bulunan Erdost’tan geriye “Biz ikimiz iki kardeş” şiirindeki şu dizeler kaldı:

"Ve biz/ Gene duracağız bir gün/ (Böyle istiyorum öldüğüm zaman/ Eğer bir cesedim olursa taşınacak)/ Tabutumun önünde/ Biz ikimiz/ İki kardeş/ Yan yana ve omuz omuza/ Fotoğraflarımızın ardında ben/ Sen önde/ Yüzümüzden eksilmemiş olan gülüşümüzle"

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan (solda), EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan (ortada) ve CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm

Kemal Kılıçdaroğlu (ortada)

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hindu milliyetçi gruplar, hükümeti protesto edenlerle saldırıyor

SONRAKİ HABER

İdlib’de, Suriye Ordusunun saldırısında 17 sivilin hayatını kaybettiği iddia edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...