Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Şu ana dek ülkede koronavirüs vakasına rastlanmadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Anadolu Ajansı'nın Editör Masası adlı programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koca, İran'da da hızla yayılan koronavirüs ile ilgili açıklamalarda bulundu.

26 Şubat 2020 06:27
Paylaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Anadolu Ajansı'nın Editör Masası adlı programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koca, komşu ülke İran'da da hızla yayılan koronavirüs ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

''Dün Ankara'da gerçekleşen olayda bahsettiğimiz uçağın gelişi Ankara'ya planlanmamıştı normalde İstanbul seferiydi. Çin'de enfeksiyonun kaynağı Wuhan kentiydi. İran'da ise Kum ve Meşhed bölgesi."

''İRANLI HİÇ KİMSEYİ ALMIYORUZ''

"İranlı hiç kimseyi almıyoruz bu süreçte. Şu an Çin'den Wuhan dışından gelebilecek olanlarla ilgili 14 günlük gözlem uyguluyoruz. Sınırdaki geçişler sırasında biz cuma gününden itibaren Kum ve Meşhed geçmişi olanları özel karantinaya aldık. Şimdiye dek 23 kişi karantinaya alınmış oldu, 28 kişiye sınırdan geri çevirdik. Dünkü uçağı neden Ankara'ya çevirdik? Çünkü hastanemiz hazırdı. Daha önce de personelimizin deneyiminin varlığı sebebiyle Ankara'yı daha uygun gördük.

Şu ana kadar Türkiye'de herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadı. Bu, rastlanmayacağı anlamına gelmez. Virüsün Türkiye'ye girme ihtimali olmadığını söyleyemeyiz. Türkiye'ye girişi ne kadar geciktirebilirsek, bu süreçte ne kadar az etkilenebilir ülke olursak bizim için başarı olur. Yeni kaynaklar İran ve benzeri ülkeler."

''ÇİN VE İRAN'A UĞRAYANLARI 14 GÜN GÖZETİM ALTINA ALIYORUZ''

"Risk kapıya geldi, bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan geçişi önlememiz gerek. Yapılması gereken ne ise her noktada hazırız. İlk günden itibaren bütün illerde referans hastaneleri oluşturduk. Wuhan'dan gelen uçuşlar durduruldu. Başka ülkeler üzerinden gelip Çin'e uğrayan herkesi 14 gün gözetim altına alıyoruz. Bundan sonraki süreçte İran ile benzer durumu yaşayacağız. Son 14 gün içinde İran'a uğramış kişiler oldu. İran ile ilgili pazar günü kapattık. Sınırdan içeri girenleri önlememiz gerekiyor."

''SINIR BÖLGESİNDE SAHRA HASTANELERİ OLUŞTURULDU''

"Dün geceden itibaren 00.00 itibariyle tamamen yasak kondu hiç kimse alınmadı. Sınır bölgesinde sahra hastaneleri de oluşturup burada 14 günlerini tamamlama noktası içindeyiz. Kum kenti veya İran'dan Türk vatandaşımızın gelme durumu söz konusu olursa Elazığ Van gibi hastanelerde karantinaya almayı planlıyoruz."

''YOLCULARIMIZIN SONUÇLARI NEGATİF''

"İran'dan gelen hiçbir yolcumuzun sonuçlarının pozitif olmadığını, hepsinin negatif olduğunu, şu an itibariyle koronavirüs hastası olmadığını çok rahat söylebiliriz. Kuluçka döneminde yapılan testler negatif çıkabilir ancak yaş durumu dahil olmak üzere her hasta için risk analizi yapılıyor olacak ve buna göre gerekirse 14 güne kadar gözlem altında bulundurma yaklaşımı sergilenecek."

''BİZE DE GELME DURUMU HER AN OLABİLİR''

Karantina hizmeti sırasında özellikle sağlık personelinin teması sebebiyle ciddi korumaya alınması gerekiyor. Eninde sonunda bize de gelebilir demiyorum, bize de gelme durumu her an olabilir. Çünkü komşumuz İran'da ciddi salgının olduğunu biliyoruz. Irak'ta görüldü Suriye'de yarın görülebilir. Ülke risk altında. Yaptığımız şey ülkeye girişi önlemek. Olduğunda da tedavi ile ilgili tedbirlerimizi almış durumdayız.

''VİRÜSÜN SICAK ORTAMLARDA ÖMRÜNÜN KISA OLDUĞUNU BİLİYORUZ''

Virüsün bilinmezlikleri var. Virüsün sıcak ortamlarda ömrünün kısa olduğunu biliyoruz. Hava sıcaklığının artmasıyla bu salgının azalacağı yönünde dünyada, Dünya Sağlık Örgütünde'de ve bizim Bilim Kurulunda bir kanaat söz konusu. Ülkeye girişi ne kadar geciktirilirse o kadar iyi."

(HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

AKOM'dan İstanbullulara fırtına uyarısı (26 Şubat 2020)

SONRAKİ HABER

Is a government to promise “martyrdom” to its citizens?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...