25 Şubat 2020 17:06

Aile karara isyan etti: Zehra Demir'i intihara sürükleyen Süleyman Taruk'a beraat

Antalya'da 19 yaşındaki Zehra Demir'i tehdit eden ve intihara sürükleyen Süleyman Taruk'a yargılandığı davanın 5. duruşmasında beraat verildi. Aile karara isyan etti.

Duruşmayı Antalya Kadın Platformu üyeleri de takip etti | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat YAŞAR
Antalya

Antalya'da barışmaya zorladığı 19 yaşındaki Zehra Demir'i evinin kapısına bıçakla dayanıp tehdit eden ve intihara sürükleyen Süleyman Taruk hakkında, yargılandığı davanın 5. duruşmasında beraat kararı verildi. Karara isyan eden baba Hakim Demir, "Savcıya, hakime sesleniyorum; kendilerini benim yerime koysunlar. Bir baba olarak sen devletten ne isterdin, nasıl bir adalet beklerdin" dedi.

"BABA DEMİR: EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUM"

Antalya'da 28 Eylül 2019 tarihinde, Zehra Demir ve ailesinin yaşadığı evin önüne bıçak ile gelip tehditler savuran ve Zehra Demir'i intihara sürükleyen sanık Süleyman Taruk'un yargılandığı davanın 5. duruşması Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmayı Antalya Kadın Platformu üyeleri de takip etti.

Davaya Diyarbakır'da başka bir suçtan tutuklu bulunan Süleyman Taruk'un tahliye edildiği belirtilerek başlandı. Baba Hakim Demir, empati yapılması gerektiğini vurgulayarak "Kendinizi benim yerime koyun. Bir baba olarak bu sizin başınıza gelse ne yapardınız? İfadeler ortada. Sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

HAKİM "BERAAT" DEDİ

Ardından mahkemeye ara verildi ve aradan sonra basın mensupları, Demir ailesi ve avukatlar dışında hiç kimse duruşma salonuna alınmadı. Aradan sonra hakim beraat kararını açıkladı.

AİLENİN AVUKATI ÇİN: ZEHRA'YA KARŞI YAPTIĞI TÜM FİİLLER CEZASIZ KALMIŞ OLDU

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan Demir ailesinin avukatı Hadi Cin, mütalanın duruşmadan önce kendilerine tebliğ edilmesini beklediklerini ifade ederek, "Demek ki mütalaa sanığın beraati yönünde olduğu için bize gelmedi. Biz de duruşmada sanığın atılı suçtan beraatına yönelik mütalaasını öğrenmiş olduk. Bunu kabul etmedik. Daha önce detaylı biçimde yaptığımız açıklamaları tekrar yaptık" diye konuştu.

Zehra Demir'e karşı hiçbir suç işlenmediği sonucuna varıldığını belirten Cin "Bu kabul edilebilir bir şey değil. Kamu vicdanı bunu kabul etmez. Sanık bazı suçlardan ceza aldı ama bu geride kalan aile üyelerine yönelik işlenen suçlardandı. Zehra'ya karşı yaptığı tüm fiiller cezasız kalmış oldu" dedi.

"BU KARARI VİCDANEN DE HUKUKEN DE KABUL ETMİYORUZ"

Bu davanın sonuna kadar gidilmesi, asla vazgeçilmemesi gereken davalardan biri olduğunu vurgulayan Cin "Biz bir şekilde bu işten sonuç alacağımızı umuyoruz. Böyle bakıyoruz ki vicdanen bu duruma katlanalım. Sanık maalesef elini kolunu sallayarak geziyor. Gencecik bir kızın hayatına mal olan tabloyu mahkeme intihara mecbur etme suçu olarak görmedi" ifadelerini kullandı.

"Zehra'ya karşı hiç mi suç işlenmedi" sorusunu soran Cin, yaklaşık 10 tanığın ifadelerini hatırlatarak, "Düğün salonunda çağırıp darbetme, yolunu kesme, taksiyle takip etme, telefon hoparlöründen herkesin duyacağı şekilde her türlü tehditte bulunma ve eve bıçak ile dayanmada hiçbir suç yok öyle mi? Biz bu kararı vicdanen de hukuken de kabul etmiyoruz. Kötü ve yanlış bir karar verilmiş oldu o yüzden tepkiliyiz" dedi.

BABA HAKİM DEMİR: BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMIYORUZ

Adliye önünde açıklama yapan baba Hakim Demir de bu kararı kabul etmediklerini vurgulayarak "Zehra ile ilgili bir gün bile bu sanık içerde tutulmamış oldu. Ben buradan savcıya, hakime sesleniyorum; kendilerini benim yerime koysunlar. Bir baba olarak sen devletten ne isterdin, nasıl bir adalet beklerdin" dedi.

Adalet istediğini belirten baba Demir "Bu işin peşini bırakmıyoruz. Sonuna kadar takip edeceğiz. Benim canım yandı başkasının yanmasın. Zehra bir daha geri gelmez ama bu dava bir örnek olsun. Bir baba olarak üzerime düşen bütün görevi, yasalar içerinde yapmaya devam edeceğim" diye konuştu.

ANTALYA KADIN PLATFORMU: BİR KADINI SOKAĞA ÇÖP ATAMAZ HALE GETİRİYOR, BERAAT KARARI ÇIKIYOR

Antalya Kadın Platformu adına konuşan Songül Şarklı da davayı başından beri takip ettiklerini belirterek "Hem Zehra için hem de şiddete uğrayan bütün kadınlar için adalet talebimizi yinelemeye devam edeceğiz. Çok açık bir hukuksuzluk ve vicdansızlık var. 19 yaşında bir genç kadın tehdit ediliyor, darbediliyor, takip ediliyor, sokağa çöp atamaz hale geliyor. O kadar baskı altına alınıyor fakat buradan beraat çıkıyor. Bunu hiçbir yere sığdırmak mümkün değil" dedi.

Sanığın başka suçlar işlediğini hatırlatan Şarklı "Geçtiğimiz duruşmada uyuşturucudan tutukluydu, bu sefer o suçtan da tahliye edilmiş. Topluma zararı olan birisi. Bu karar ile benzerlerine de 'Kadına yönelik her türlü şiddeti buyurun yapın, ceza almayacaksın' cesareti veriliyor. Adalet mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Gerçek adaletin peşinde olmaya devam edeceğiz. Erkek adalet değil gerçek adalet" diyerek sözlerini noktaladı.

ÖNCEKİ HABER

Zülal Tütüncü davasında savcı müebbet hapis istedi

SONRAKİ HABER

İBB Daire Başkanı Kahraman: Kanal’a ayrılacak parayla riskli binalar yenilenebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...