26 Şubat 2020 00:23

Deprem sonrası sağlam denilen okul için yıkım kararı verildi

Elazığ’daki 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası sağlam raporu verilen okul için yıkım kararı verildi. Veliler, çocuklarının nakledildiği okulla ilgili şüpheye düştü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Alişer ÇELİK
Elazığ

Elazığ’daki 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası sağlam raporu verilen Mehmet Akif Ersoy Lisesi için yıkım karar verildi. Öğrenciler, Atatürk Anadolu Lisesine nakledildi. Şüpheye düşen veliler, bu okulun ne kadar güvenli olduğu konusunda bilgi istiyor. 

Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 7 Şubat 2020 tarihinde Mehmet Akif Ersoy Lisesine gönderilen yazıda okulun hasarsız olduğu, eğitim ve öğretime hazırlanması istendi. Ancak, sonradan Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, okuldan karot (basınç dayanımı tespiti) alındığını ancak oranın yüzde 40’ı geçtiği için yıkım kararı alındığını söyledi. Bunun üzerine okulda bulunan 769 öğrenci Atatürk Anadolu Lisesine nakledildi. Bu durum üzerine veliler okul önünde toplanarak eylem yaptı. Yaşananları Okul Aile Birliği Başkanı Necati Yavuz ile konuştuk. 

MAĞDURİYET SÖZ KONUSU

Deprem öncesinde yapılan 3 analizde hasar olmadığını belirten Yavuz, okulun 10 gün süreyle depremzedelere açıldığını söyleyerek, ancak sonradan okuldan alınan karot örneğiyle yıkılmasına karar verildiğini öğrendiklerini dile getirdi. Burada bulunan 769 öğrencinin depremden olumsuz etkilendiğini belirten Yavuz, “Özellikle 12. sınıfa giden öğrencilerimizin dershane programları burada sabah eğitim gördükleri için öğleden sonraydı, fakat Atatürk Anadolu Lisesinde öğleden sonra okulda ders görecekler. Ayrıca şimdi şunu soruyoruz, Atatürk Anadolu Lisesinin bu okuldan daha güvenli olduğuna deliliniz nedir? Bu konuda gerekli analizler, incelemeler yapıldı mı? Burada bir mağduriyet söz konusudur” dedi.  

GERÇEKTEN AĞIR HASARLIYSA YIKIN

Kendilerine yıkılan okulun yerine tekrardan okul yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama yapılmadığını söyleyen Yavuz, “Bundan sonra nasıl bir süreç izleyecekler, yıkılan bu okulu nerede tahsis edecekler, nerede yapacaklar hiçbir bilgimiz yok, bu bir muamma. Bize kimse bir resmi açıklama yapmadı. Burada asıl yapılan depremin yıkmadığı, yıkamadığı okulu, veremediği tahribatı icraat yapmıştır. Burada ağır hasar olmadığına dair bizim net bilgimiz de var. Bu konuda biz kendilerini de davet ettik; bağımsız bir yapı denetim firması ile okul aile birliği olarak bir analiz yaptıralım, eğer bu okul gerçekten ağır hasarlı ise yıkın dedik. Çünkü hiçbir anne baba çocuğunu riskli bölgeye, okula sokmak istemez” dedi. 

GİDİLECEK OKULDAN ŞÜPHELİLER

Öğrenci Velisi Süleyman Çelik ise, “Bu okul ile ilgili burnumuza kötü kokular geliyor. En önemli çelişki şu: Bu okulla ilgili İstanbul Teknik Üniversitesinden Alper İlgin adında deprem konusunda uzman, kariyeri konusunda başarılı bir bilim adamı bu binaya sağlam raporu veriyor. Ama ne hikmetse sonradan birtakım eller devreye giriyor ve buraya çürük raporu veriyor. Biz veliler olarak buna tepkiliyiz. Ayrıca çocuklarımızın gideceği okul ile şüpheliyiz. Okulla ilgili performans analizi istiyoruz. Okulda yaşanacak bir artçı sarsıntı sonrası eğer çocuklarımız zarar görürse Milli Eğitim Müdürü Fevzi Gürtuna olmak üzere bu kararı alan herkes sorumludur” dedi. 

Okulla ilgili ulaştığımız müdür yardımcısı ise sorularımızı cevapsız bıraktı.

ÖNCEKİ HABER

Lima Grubu toplantısında bir kez daha Venezuela’ya müdahale üzerinde duruldu

SONRAKİ HABER

Zülal Tütüncü davasında savcı müebbet hapis istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...