25 Şubat 2020 16:12

KKTC seçimlerinde "Kıbrıs sorununun çözümü" planları öne çıkıyor

KKTC'de 26 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde kazananı belirleyecek konuların başında “Kıbrıs sorununun çözümü" planları geliyor.

Görsel: Wikimedia Commons

Paylaş

Kuzey Kıbrıs’ta (KKTC) 26 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşıyor. Adaylığını açıklayan 5 kişiden kimin seçileceği hususunda en belirleyici konuların başında “Kıbrıs sorununun çözümü” planları geliyor.

Cumhurbaşkanlığı için yarışacak isimler arasında mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar, bir önceki dönem başbakanlık yapan Tufan Erhürman, Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ve Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı bulunuyor. Her bir adayın adanın geleceğine ilişkin çeşitli önerileri mevcut.

Peki adaylar ne diyor?

"SON NOKTA ANCAK KIBRISLILAR TARAFINDAN KONABİLİR"

Seçimlerde halihazırda öne çıkan isimler arasında görülen mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda iki bölgeli federasyonun savunulması çizgisinde duruyor. Akıncı, bu doğrultuda da geçmişte (Ocak 2017’de Cenevre’de başlayan görüşmeler ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile) bir dizi müzakere gerçekleştirmiş, ancak herhangi bir somut sonuç elde edilememişti.

Akıncı, Kıbrıs konusunda federasyon modelinin en olası çözüm yolu olduğu görüşünde. Akıncı’nın The Guardian gazetesine verdiği bir röportajda, Kuzey Kıbrıs’ın "defacto olarak Türkiye’nin ili haline gelebileceği" sözleri AKP hükümeti tarafından tepkilerle karşılaşmıştı.

Yeni Düzen haber sitesinde 20 Şubat 2020’de çıkan bir habere göre, Akıncı, üç televizyon kanalının ortak canlı yayınında, Ankara’da Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından organize edilen “Kıbrıs’ta Son Nokta” paneline ilişkin yaptığı yorumda, “Ankara’da bir toplantı yapılıyor. Adı da ‘Kıbrıs’ta Son Nokta’. Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve hep tek taraflı görüşlerin olduğu ortamda, Kıbrıs’ta son nokta konacak! Kıbrıs’ta son nokta ancak Kıbrıs’ta yaşayanlar tarafından konabilir. Elbette Türkiye ile de diyalog içinde, diğer ilgili taraflarla da diyalog içinde ve umarım ki bu son nokta da iyi bir nokta olur, barışçı bir nokta olur, çözüm doğrultusunda olur, insanların mutlu olacağı, kaybedenin olmayacağı bir nokta olur” dedi.

TATAR, "KADİFE AYRILIK" MODELİNDEN YANA

Seçimlerde bir diğer öne çıkan isim de Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Başkanı Ersin Tatar. 2018 yılında kurulan UBP-HP koalisyonu hükümetinin başbakanı olarak görevini sürdüren Tatar, Kıbrıs meselesinde iki ayrı devlet modelinden yana. 19 Eylül 2019’da Amerika’nın Sesi haber sitesinde yer alan bir haberde, Tatar’ın, Kıbrıs Adası’nda Rum tarafıyla mutlaka “kadife ayrılık” modelini hayata geçirmek gerektiğini söylediği belirtilmişti. Tatar yine aynı habere göre, Türkiye’nin garantörlüğünden asla vazgeçilemeyeceğini savunmuştu.

24 Şubat’ta Kıbrıs Postası’nda çıkan bir haberde, Tatar’ın Sunday Express’e konuşarak, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a çağrıda bulunduğu ve ondan Kıbrıs’ta iki devletli çözüme destek vermesini istediği yer aldı. Tatar ayrıca, “Biz, iki devletli modelin bir çözüm için temel olmayacağını düşünüyoruz. Eğer bu yönde bir çözüme ulaşılırsa ve doğal gaz için ortak bir komite kurulursa biz de toplam toprak oranımızı yüzde 36’dan 30’a indirebiliriz” dedi.

"FEDERAL TEMELDE BİR KAPSAMLI ÇÖZÜM"

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve bir önceki dönemin başbakanı olan Erhürman da “federal bir Kıbrıs” diyor. Kıbrıs Postası haber sitesinde ekim 2019’da çıkan bir habere göre Erhürman, CTP’nin federal temelde bir siyaseti benimsediğini şu sözlerle açıklamıştı:

“CTP 1970’ten beridir Kıbrıs’ta federal temelde bir kapsamlı çözüm üzerinde politika yürüttü. Bu da aslında içinde bulunduğumuz koşullarda gerçekleşebilir politikanın bu olduğu tespitiyle belirlenen bir yaklaşımdı.”

ÖZERSAY’A GÖRE ÇÖZÜM "İŞ BİRLİĞİNE YÖNELİK ORTAKLIK"

Halkın Partisi Kurucu Genel Başkanı olan Özersay, Cumhurbaşkanlığı adaylığını “Parti başkanlığını bir kenara bıraktım, bağımsız adayım” sözleriyle ilan etmişti. Özersay, iş birliğine yönelik ortaklık modelinin görüşülmesinden yana. Yeni Düzen haber sitesinde 9 Ocak günü yer alan cumhurbaşkanlığı vizyonunda Özersay, “Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir bir çözümü destekliyorum” diyerek, “Çözüm için çözümden önce iş birliği’ vizyonu Kıbrıs’taki mevcut şartlara çok daha uygun yeni bir yaklaşımdır” görüşünü öne sürüyor. AA’ya göre, Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerle yönetimi ve zenginliği paylaşmak istemediğini savunan Özersay, 1 yıldır iki hükümette de Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevini yürütüyor.

"İKİ DEVLETLİ BİR ÇÖZÜM GÖRÜŞÜLMELİDİR"

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Arıklı, Kıbrıslı Rumlarla bir federasyon görüşülmesinin gerekli olmadığı, bunun yerine iki devletli bir çözüm üzerinde durulması gerektiği görüşünde. 23 Şubat 2020’de Yeni Düzen haber sitesine verdiği bir röportajda Arıklı, “Seçilirsem federasyon görüşmeyeceğim diyen tek aday benim çünkü bize göre artık federasyon müzakerelerinin sonu gelmiştir ve bundan sonra iki devletli bir çözüm görüşülmelidir” yorumunda bulundu.

GEZİCİ ANKETİ TATAR DEDİ

Seçimlere ilişkin bir anket çalışması yapan Gezici Araştırma Şirketine göre “Kime oy vereceksiniz” sorusuna katılımcılar yüzde 36,2 oranında Ersin Tatar derken, yüzde 29,3 oranında ise Mustafa Akıncı dedi.

“Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda kime oy vereceksiniz” sorusuna ise ankete katılanların cevabı yüzde 53,1 oranında Ersin Tatar, yüzde 49,9 oranında ise Mustafa Akıncı oldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İHD, ÖHD ve TUHAD-FED'den çağrı: Afyon T Tipi Cezaevinde işkenceye son verilsin

SONRAKİ HABER

Lima Grubu toplantısında bir kez daha Venezuela’ya müdahale üzerinde duruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...