25 Şubat 2020 14:11

Gezi direnişinde başından yaralanan Eda Ayşegül Kılıç'a tazminat

Ankara'daki Gezi eylemlerinde polisin başından yaraladığı Ada Ayşegül Kılıç'a 37 bin 500 lira manevi tazminat ödenecek.

Ankara'da 7-8 Haziran 2013'te düzenlenen Gezi eylemine yönelik biber gazlı polis müdahalesi | Fotoğraf: Mstyslav Chernov/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Ankara'da Gezi eylemlerindeki polis müdahalesinde başından yaralanan Eda Ayşegül Kılıç’ın Anayasa Mahkemesi başvurusunda gerekçeli karar açıklandı.

Mahkeme, hem Anayasa’nın 17/3. maddesinde düzenlenen eziyet yasağının maddi ve usul boyutları itibarıyla hem de Anayasa’nın 34.  maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

bianet’in haberine göre Kılıç’a 37 bin 500 lira manevi tazminat ödenecek.

Ayrıca eziyet yasağının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için dosya yeniden soruşturulmak üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecek.

Kılıç’ın şikayetçi olduğu polisler hakkında daha önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı “Amirlerinin ve yasanın verdiği yetkiyi kullandılar” diyerek takipsizlik kararı vermişti.

Gerekçeli kararda, şiddete karıştığı tespit edilemeyen ve toplanma özgürlüğünü barışçıl şekilde kullanmadığına dair herhangi bir bulgu olmayan Kılıç’ın polis tarafından özellikle baş ve yüz bölgesinden yaralanmasının açıklanamaz olduğu ifade edildi: “Uygulanan fiziksel gücün ölçülü olduğu söylenemez.”

Böylelikle, polisin uygulamasının “eziyet” olarak kabul edileceği belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Binali Yıldırım kimdir? Binali Yıldırım nereli? Binali Yıldırım'ın siyasi hayatı

SONRAKİ HABER

İBB işçileri: Bakanlık yetki belgesini niye vermiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...