25 Şubat 2020 13:19

Gülistan Doku için incelemelerde bulunan heyet: Çaba önemli, takipçisi olacağız

Dersim’de 51 gündür haber alınamayan Gülistan Doku için oluşturulan heyet, incelemelerinin ardından basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: Serhat Ozan Yıldırım 

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Dersim’de 51 gündür haber alınamayan Gülistan Doku’yu arama çalışmaları devam ediyor. Önceki gün Dersim’e gelen Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey Erden, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı ve Evrensel yazarı Şebnem Korur Fincancı ile TİVH Yönetim Kurulu üyesi Ümit Biçer’in aralarında bulunduğu heyet, Dersim’de incelemelerde bulundu. İnceleme sonrası Dersim Barosunun binasında açıklama yapan heyet, sivil toplum örgütlerinin gösterdikleri çabaların önemli olduğunu ve bu işin takipçisi olacaklarını söyledi.

"SADECE BATIDAN BAKMAMALIYIZ"

Gülistan Doku bulununcaya kadar mücadele etmeye ve ailesinin yanında yer almaya devam edeceklerini belirten Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey, “Gülistan nerede, Gülistan’a ne oldu sorusunu soruyorduk aslında hepimiz. Dernek olarak bir karar aldık. Biz Gülistan’a ve ailesine dokunmalıyız dedik. Sadece batıdan bakmamalıyız. Bu yüzden buraya gelme kararı aldık. İki gündür buradayız. Gülistan’ın ailesi, dostları, öğretmeni, ilgili kurumlar ile Tunceli başsavcılığı ile görüştük. Gülistan’ın son iki gününü geçirdiği her yere her alana dokunduk. İncelemelerimizi yaptık. Dernek olarak bu sorumluluğu aldık. Bu işin takipçisi olacağız, Gülistan bizim de kızımız, Gülistan’ı bulmaya Dersim’e tekrar tekrar geleceğiz.”

"BU TOPRAKLARDA KAYIPLARIN NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLİYORUZ"

Bu süreçle ilgili yapılanları yerinde değerlendirmek, neler yapabileceklerini ve neler yapıldığını yerinde gözlemlemek içinde Dersim’e geldiklerini aktaran Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Yönetim Kurulu üyesi Ümit Biçer, “Bu topraklarda, kayıpların ne olduğunu zorla kaybettirmenin ne anlama geldiğini bu tür hadiseler olduğunda mekanizmaların bazen nasıl işletildiğini bazen nasıl işlenmediğini cezasızlık zırhına büründürüldüğünü görüyoruz” dedi. Bu süreçte hem Dersim Barosunun hem de sivil toplum örgütlerinin gösterdiği çabaların önemli olduğuna vurgu yapan Biçer, resmi kurumların da hassasiyetle hareket ettiğini gözlemlediklerini belirtti. Gülistan Doku dosyasına ilişkin bilgilerin paylaşıldığını belirten Biçer, “Biz, Türkiye’deki bütün yargılamalarda bu bilgilerin kamuoyuna açıklanmasını ve yargılamaların şeffaf bir şekilde sürdürülmesini ve insanların kafasındaki şüphelerin giderilmesini istiyoruz” diye konuştu. 

FİNCANCI: KURUMLAR BİR ÇABA İÇERİSİNDE

Temas etmenin çok önemli olduğuna değinen TİHV Genel Başkanı ve Evrensel yazarı Şebnem Korur Fincancı, “Elimizden gelen bir şeyler olabilir mi, ya da eksik kalan araştırılması gereken hususun belirlenmesinde bir desteğimiz olsun diye buraya geldik. İyi ki gelmişiz, tüm kurumların bütün kurumların çabasını gözlemleme imkanımız oldu. Başsavcılığın yürüttüğü soruşturma süreci, bir takım görüntülere dayanılarak yapılan arama çalışmaları ve bütün bu çalışmaları yöneten AFAD, JAK’ın başından beri sürecin takipçisi olduğunu ve üzerlerine düşen sorumluluğun yerine getirerek büyük bir çaba sarf ettiklerini gördük. Kurumların dışında örgütler ve basın emekçileri bir çaba içerisinde. Tabii ki birçok araştırmalar yapılmış birçok veri bir araya getirilmiş fakat tamamlanmış değil. Araştırmaların ilk günkü gibi kararlılıkla sürdüğünü ve süreceğini görüyoruz. Baromuzun oluşturduğu rapor çok kapsamlı ama bugün sonuç almaya yönelik bir veri maalesef elimizde yok” dedi.

Bu süreç içerisinde aile ile birlikte bir diyalog içerisinde olduklarını ve çalışmaların parçası olduklarını belirten Dersim Belediyesi Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da sonuna kadar bu durumun arkasında olacaklarını ve takipçisi olacaklarını söyledi.

"DEĞİL 51 GÜN 51 YIL GEÇSE DE BULMADAN AYRILMAM"

Doku ailesi adına konuşan abla Aygül Doku, su içerisinde yapılan aramaların dışında başka ihtimallerin de değerlendirileceğine dair yetkililerle konuştuklarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan da bu sözü aldıklarını söyleyerek, “Üniversite içerisinde denetimsizlik var, bunun için önümüzdeki haftalarda YÖK’e başvuru yapacağız” dedi. 51 gündür Dersim’de olduklarını söyleyen Doku, “Değil 51 gün 51 yıl geçse de Gülistan’ı bulmadan buradan ayrılmam. En son kimse ses vermezse Ankara’nın ortasında kendimi yakarım ama kardeşimin akıbetini bilmeden durmam” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Hamburg eyalet seçimleri: SPD, CDU ve FDP kaybetmeye devam etti

SONRAKİ HABER

Binali Yıldırım kimdir? Binali Yıldırım nereli? Binali Yıldırım'ın siyasi hayatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...