25 Şubat 2020 13:55

Hamburg eyalet seçimleri: SPD, CDU ve FDP kaybetmeye devam etti

Almanya'nın Hamburg şehrindeki seçimlerde SPD, CDU, FDP ve AfD’nin oy kaybı dikkat çekti. Sonuçlar, Yeşiller’in yükselişini bir kez daha teyit etmiş oldu.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Hamburg’da yaklaşık 1 milyon 400 bin seçmenden yüzde 63,8’i sandık başına giderek tercihini yaptı. 2015 eyalet seçimine göre katılım oranı 6,8 arttı. Hanau’daki ırkçı saldırı, Thüringen’deki hükümet krizi, bankalardaki yolsuzluk gibi konuların öne çıktığı Hamburg seçimlerinde SPD, CDU, FDP ve AfD’nin oy kaybı dikkat çekti.

Hamburg’da 2011’de yapılan Hamburg eyalet seçimlerinde yüzde 48,4 oy alarak tek başına iktidar olan SPD, 2015’te yapılan eyalet seçimlerinde 1,4 oy kaybederek oyların yüzde 47’sini aldı. Eyalet 2015 yılında beri SPD – Yeşiller koalisyonu ile yönetiliyordu. Ancak SPD bu sefer yüzde 6,6 oy kaybına uğradı.

Partilerin aldığı oy oranları şöyle oldu:

  • SPD: 39 (- 6,6)
  • CDU: 11,2 (- 4,7)
  • Grüne: 24,2 (+ 11,9)
  • Linke: 9,1 (+ 0,6)
  • FDP: 4.9 (- 2,4)
  • AfD: 5,3 (- 0,8)

Seçim sonuçları, ülke genelinde SPD ve CDU’daki oy kaybı ve Yeşiller’in de yükseliş trendini bir kez daha teyit etmiş oldu. Yeşiller Hamburg’da yüzde 11,9 ile oylarını bariz biçimde arttırırken, Sol Parti’deki artış ise yüzde 0,6 düzeyinde oldu.

Hamburg seçimlerinin kaybedenleri arasındaki FDP baraj altında kaldı. Thüringen’de ırkçı AfD ile işbirliği yaptığı için yoğun eleştiri alan FDP’ye, Hamburg’lu seçmeler vize vermedi. Langenhorn bölgesinde Yeşiller’in aldığı yüzde 22,4’ün FDP yazıldığı ortaya çıkması üzerine yapılan maddi hatanın düzeltilmesi sonucunda, FDP’nin yüzde 5 olan oyu yüzde 4,9’u düştü ve parlamento dışı kaldı.

Seçim sonuçlarına göre, 122 sandalyeli Hamburg eyalet parlamentosunda partilerin sandalye dağılımı şöyle şekillendi:

  • SPD: 54
  • Yeşiller: 33
  • CDU: 15
  • Die Linke: 13
  • AfD: 7

Daha önce 4 seçim bölgesinden doğrudan milletvekili çıkaran Sol Parti bu seçimlerde 7 seçim bölgesinden doğrudan milletvekili çıkarma başarısı gösterdi.

13 TÜRKİYE KÖKENLİ MİLLETVEKİLİ OLDU

Hamburg seçimlerinde dikkat çeken bir başka konu da değişik partilerden Türkiye kökenli 13 adayın milletvekili olarak parlamentoya girmesi oldu.

SPD’den, Barış Öneş, Kazım Abacı, Güngör Yılmaz, Ali Şimşek, Cem Berk; Yeşiller’den Sina Demirhan, Yusuf Uzundağ, Filiz Demirel; Die Linke’den Cansu Özdemir, Deniz Çelik, Mehmet Yıldız , Metin Kaya; CDU’dan David Erkalp.

Sol Parti‘den seçime giren Hamburg DİDF yönetim kurulu üyesi Deniz Çelik, eyalet listesinde 8 bin 503 oy alırken, kendi seçim bölgesinde ise 20 bin 393 tercihli oy alarak seçildi. Evrensel'e kısa bir açıklama yapan Deniz Çelik destek veren herkese teşekkür etti.

Önümüzdeki günlerde başta SPD ve Yeşiller arasında olmak üzere koalisyon görüşmeleri başlayacak. (Hamburg/EVRENSEL).

ÖNCEKİ HABER

Sağlık işçisi mektubu: Bir koyundan bir post çıkar

SONRAKİ HABER

Gülistan Doku için incelemelerde bulunan heyet: Çaba önemli, takipçisi olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...