25 Şubat 2020 13:31

"Sanayinin Sorunları" raporu yayımlandı: Türkiye ekonomisine güven yok

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, yayımladığı "Sanayinin Sorunları" bülteninde üretici ve tüketici kesimlerin Türkiye ekonomisine olan güvensizliğinin sürdüğünü belirtti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) "Sanayinin Sorunları" bülteninde yer alan analize göre Türkiye ekonomisine üretici ve tüketici kesimlerin güvensizliği TL’den uzak durma ile sürüyor. AKP’nin yükseliş yıllarında yabancı parada tutulan mevduat, toplamın yüzde 30’u dolayında seyrederken Şubat 2020’de yabancı paradaki mevduat, toplam mevduatın yüzde 52’sini buldu.

TÜİK, Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı, IMF verileri kullanılarak ve her ay İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırlanan TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Sanayinin Sorunları bülteninin 56'ncısı yayımlandı.

HÜKÜMET MUSLUKLARI AÇTI, RİSK DOĞDU

“Güvensizlik aşılamıyor, döviz pusuda” başlıklı raporda, hükümetin düşük faizli kredi musluklarını açarak "Ekonomide bir ısınma başlattığı" tespiti yer aldı. Döviz kurunun Merkez Bankası rezervlerinin kamu bankaları üstünden piyasaya sürülmesiyle kontrol altında tutulması çabasının da görüldüğü belirtilen raporda şu riske dikkat çekildi: Ne var ki bu ekonomiyi zorla ısıtma çabaları güveni geri getirmeye yetmediği gibi, kısa sürede enflasyonu tırmandırma, cari açığı büyütme ve döviz fiyatlarını yukarı çekme riskini içinde barındırıyor.

2019 BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 0.5

Raporda AKP’nin ekonomik küçülmeyi durdursa da arkasından gelen cılız bir büyüme ile henüz gerilemiş güveni geri getirmeyi başaramadığına dikkat çekildi. "2019 yılının tamamı için yüzde 0.5 dolayında büyüme” tahmininin yapıldığı raporda şu ifadeler yer aldı:

“Düşürülen faizler ve kontrole alınan döviz kuru ile birlikte, sanayi üretimi 2019’un son çeyreğinde kısmen toparlandı. Bu toparlanışta, görece artan iç talep ve fiyat kırarak hızlandırılan ihracat etkili oldu denilebilir. Yine de yılın tamamında sanayi üretimi yüzde 0.6 düşüş gösterdi. Otoriter siyasi yapılanmanın hem içeride tüketici ve girişimciye hem de dışarıda özellikle finansörlere güven vermemesi, 2020’ye girerken de en önemli sorun olarak varlığını koruyor.”

KRİZİN BEDELİ İŞSİZLİK OLDU

Ekonomik küçülme sınırlandırılmış olsa da işsizlik düşük tutulmadı. Raporda şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye ekonomisi, 2018’in son çeyreği ve 2019’un ilk yarısında daralma gösterdikten sonra 2019’un ikinci yarısında küçülmeyi durdurup toparlanmaya yüz tutmuş görünüyor. 2019’da daralma, küresel krizle patlayan 2009 kriziyle kıyaslandığında neredeyse üçte bir oranında kaldı. Yatırımlarda ve tüketimde yüksek düşüş görünmekle beraber, ihracatın bu dönemde hiç düşmemiş olması hatta iç talep daralması nedeniyle pek çok imalatçının dış pazarlarda fiyat kırarak üretime devam etme çabası, ihracatı yüksek tuttu. Avrupa bölgesine olan ihracat, küresel yavaşlama nedeniyle düşerken diğer bölgelere olan ihracat arttı. Kamu harcamalarının da büyümeyi desteklemesiyle 2009’a kıyasla büyüme açısından çok daha sınırlı bir etki yaşandı. Ekonomik küçülme sınırlandırılmış olsa da aynı şey işsizliği düşük tutmada başarılamadı. Çünkü bu krizde daralma kısa süreli ve üçte bir şiddetinde olmasına rağmen işsizlik 2009 seviyelerini de aşarak mevsimsel etkiden arındırılmış ölçüte göre yüzde 14.2’ye çıktı. Tarım dışı işsizlik Temmuz 2019’da yüzde 16.6’ya kadar çıktı, ekonominin toparlanma eğilimi gösterdiği Kasım 2019’da ise ancak yüzde 15.5’e indi."

İNŞAAT VE TARIM KAYBETTİ

"İşsizliğin direngen olması ise sektörel dağılımla yakından ilgili oldu. İnşaat istihdamı 2.2 milyon kişiden yaklaşık 1.5 milyon kişiye düşerek yüzde 30 daraldı. Böyle büyük bir düşüş daha önceki dönemlerde yaşanmadı. İstihdamı önemli ölçüde etkilenen bir diğer değişken ise tarım sektörü oldu. Krizde tarım istihdamında 500 bin kişilik bir düşüş gerçekleşti. Toplamda inşaat ve tarım sektöründe kaybolan istihdam yaklaşık 1.2 milyon kişi oldu."

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İdlib’e ilişkin dörtlü zirve konusunda henüz anlaşma yok

SONRAKİ HABER

Muzaffer İlhan Erdost’un ardından: Kalbimizin en kardeş yerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...