25 Şubat 2020 11:00

Kılıçdaroğlu: Ağır bir faşizm dönemindeyiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki konuşmasında iktidarın Suriye ve Libya politikası ve yargının Osman Kavala hakkında verdiği yeniden tutuklama kararı öne çıktı.

Kemal Kılıçdaroğlu | Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

CHP grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi davasında beraat ettikten sonra yeniden tutuklanan Osman Kavala kararı ile ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi, beraat veren hakimler hakkında inceleme başlatan HSK için "Hakimler ve Savcılar Alçak Kurulu" dedi. Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesinin Kanal İstanbul haberine getirilen yayın yasağını "Bir Damat İstanbul olayı var. Kanal İstanbul güzergahında yer kapatmış. Kimse yalanlayamıyor. Bu kararı verenler hakim değil sarayın köleleridir!" diyerek eleştirdi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın dış politikasına ise "Kahramanlık edebiyatı yapıyor. Sen kim kahramanlık kim? Süleyman Şah Türbesi’ni kaçıran adama kahraman mı denir?" ifadeleri ile tepki gösterdi. 

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"TARİHİN EN AĞIR YARGI KRİZİ YAŞANMAKTADIR'

"Adalet Bakanı, '2019 yargıya güven yılı olacak' dedi. Demek ki, önceki yıllar yargıya güven duyulmuyordu. 2019 yargıya güven duyulan bir yıl oldu mu? Hayır. Türkiye Cumhuriyeti, tarihinin en ağır yargı krizini yaşamaktadır. Egemen güçlerin siyasal yandaşların telkiniyle uyuşturucu kaçakçıları, 'FETÖ'nün en önemli adamları serbest bırakılırken gariban harp okulu öğrencileri hapiste, neden? Bunu sormak zorundayız."

"ERDOĞAN, KAVALA KARARIYLA YARGIYA GÖZDAĞI VERİYOR

"Osman Kavala için mahkeme beraat kararı veriyor. Odasındaki bütün eşyaları dağıtıyor nasıl olsa beraat ediyorum diye. Cezaevi aracındayken Erdoğan konuşuyor, 'Dün onu beraat ettirmeye kalkıştılar' diyor. Yargıya gözdağı veriyor. Kimsin sen ya sen kimsin! Bu lafı eden insanda adalet duygusu yoktur. Hemen harekete geçirdi, Kavala, cezaevi aracının içinden tekrar cezaevine götürüldü. Bu mudur hak hukuk, Buna aklı başında olan kişinin itiraz etmesi lazım. Bu insani, ahlaki, vicdani bir meseledir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu hemen toplanıyor. Pardon Hakimler ve Savcılar Alçak Kurulu diyelim artık. Hemen beraat veren o yargıç hakkında soruşturma açılıyor. Biz de kalkıp bu ülkede adalet var diyeceğiz!"

"Gezi Davası'nda da MASAK raporlarında da 'Osman Kavala'nın Gezi olaylarının finansörü olduğuna yönelik bir delil bulunamadı' deniyor. Ama Osman Kavala hala içeride."

"Bunu sadece siyasetin terazisine koyarsınız yanlış yaparsınız. Anayasa da askıda. Darbe dönemlerinden çok daha ağır bir faşizm dönemindeyiz. Kimsenin nefes almasını istemiyorlar."

"BU KARARI VERENLER HAKİM DEĞİL SARAYIN KÖLELERİDİR!”

"Bir damat olayı var. Damat Kanal İstanbul projesinin olduğu yerden 13 dönüm arazi kapatmış. Kimse yalanlayamıyor. Yayınlıyor Cumhuriyet gazetesi, sonra hemen yayın yasağı getiriyorlar. Neden? Kimse bilmesin. Bunun üzerine gazete erişim yasağı getirildi diye haber yapılıyor. Onu da yasaklıyorlar. Bunlar hâkim mi sarayın köleleri mi? Bu kararı verenler hakim değil sarayın köleleridir!”

"Man adasını açıkladık. Yönettiği devlete bakın. Yönettiği devlete vergi vermemek için dolarları Man Adası üzerinden kaçırıp beş kuruş vergi vermediler. (Mali Suçları Araştırma Kurulu) MASAK, bankalar dekontlar bana ait diyor, para hareketlerin tamamı doğu. Slip kayıtlarının tamamı doğru. Bir belgesel yaptık bununla ilgili. Yayın yasağı getirildi. O yasağı veren hakimin vicdanı, hakimlik ahlakı var mı? Sonra eleştirdim diye tazminat davaları açıldı. Önce benim davamın düştüğü hâkimler değiştirildi. Sandılar ki ben geri adım atacağım. Feriştahınız gelse geri adım atmayacağım."

"SEN KİM KAHRAMAN KİM?"

"Dış politika konusunda konuşurken boğazınızda dokuz düğüm olmalı. İyi düşünüp konuşmalı. Dış politika ülkelerin çıkarları üzerine inşa edilir. İktidar muhalefet olmaz dış politikada."

"Suriye’deki kavganın niye parçası oldun? 'İdlib’te, Libya’da ne işin var?' diye sorduk. Herkesle kavga ettiler. Kahramanlık edebiyatı yapıyor. Sen kim kahramanlık kim? Süleyman Şah Türbesi’ni kaçıran adama kahraman mı denir? Egemen güçlerinin gösterdiği havucun peşinden koşmayacaksınız. Kahraman Trump, bir süre geçiyor hain Trump. Sen kimsin ya! Dışişleri Bakanlığı'nın sağlıklı bir politikası yok mu ya! Saray'da oturup dış politika belirliyorlar. Defalarca söyledim; Tek bir Mehmetçiğimiz tırnağı bütün bir Suriye'den daha değerlidir. Sadece Suriye değil, tek bir mehmetçiğimizin tırnağı Libya'dan daha değerlidir."

"Türkiye'nin çıkarları olunca bizim evlatlarımız eyvallah ama Türkiye Cumhuriyeti’nin ordusu Saray'ın ordusu değildir. Egemen güçler maşa kullanırlar. Türkiye Cumhuriyeti devletini egemen güçlerin maşası haline getirmek kadar bu ülkeye yapılabilecek daha büyük bir hıyanet yoktur."

"Beyefendi diyor ki 'Şehitler tepesi boş kalmayacak.' Şehitler Tepesi boş kalmayacaksa senin çocukların var, kefenle karşılayan gençler vardı onları neden göndermiyorsun?"

"İDLİB'DE LİBYA'DA NE OLUYOR?"

"İdlib için gazeteciler soruyor, 'Savaş diyebilirim' diyor. Niye Meclis'e kapalı oturumda bilgi vermiyorlar? Ne oluyor bu İdlib'de? Ne oluyor bu Libya'da? Biz bunları öğrenmek zorundayız."

"MAL VARLIĞINI ARAŞTIRIRLAR DİYE Mİ MAHKUMSUN?"

"Fox muhabirinin sorusuyla Erdoğan’ın ezberi bozuldu, kendi söylediğine kendisi ‘Siz yalan söylüyorsunuz’ diyor. 'Fox önce ciddi bir medya unsuru olsun, yalan haber üretmeyi bırakın' diyor Fox TV muhabirine. Kendi söylediği ifadeler; 'Rusya rejim güçlerine en üst düzeyde destek veriyor. Bu mücadelenin içinde olmaya mecbur değiliz mahkumuz' diyor. Niye mahkumuz? Amerikalılar mal varlığını araştırırlar diye mi mahkumsun? Ayakkabı kutusunda rüşvet alan adamı büyükelçi yaparsanız namus ve şereften bahsedemezsiniz."

RÜŞVET ALAN BÜYÜKELÇİLER

"Ayakkabı kutusunda rüşvet alan adam nasıl büyükelçi tayin edilir? Ya o adam daha büyük bir rüşvetle devletin sırlarını satarsa ne diyeceğiz! Devletin kozmik odasını bunlar açmadı mı? Üzüm üzüme baka baka kararır derler." 

"Bir büyükelçimiz daha var. Şaban Dişli. Bir milyon dolar rüşvet alan adam. Belgesini ortaya koyduk. O da şimdi büyükelçi. Ama iki kişi var. Onlarında hakkı. Muammer Güler. O büyük götürdü. Diğeri Zafer Çağlayan desek ki Moskova büyükelçisi yanlış yapmış oluruz. Neden saat merakı var. En iyisi İsviçre. Belki unutmuşsunuzdur hatırlatayım. Zafer Çağlayan 28 seferde 52 milyon dolar rüşvet aldı. Muammer Güler 10 seferde 10 milyon dolar rüşvet aldı. Egemen Bağış 3 seferde 1 milyon dolar. Şaban Dişli de belgesiyle ortaya koyduk o da ondan beslendi."

SAMAN İTHALATI

"Geçen hafta Erdoğan Türkiye saman ithal etmedi diye bir açıklama yaptı. Saman ithal ediyor dedim, bu yalandır diyor. Bu gümrük giriş beyannamesi. İzmir Gümrük Müdürlüğü. 19 Şubat 2020. Ticari tanımı saman. 50 bin 320 kg saman ithal etmişiz. Bütün bunların hepsini çıkardım. Şimdi ben Erdoğan'a sormak isterim, kim yalan söylüyor? Bunlar devletin belgesi, millete neden yalan söylüyorsun? Kılıçdaroğlu bunu araştırır bulur diye düşünmedin mi hiç sen? Kılıçdaroğlu belgeye dayanmadan konuşmaz diye hiç düşünmedin mi sen?" Erdoğan'ın söylediği yalanlarla mücadele etmek mümkün değil. Umarım beni bu konuda da mahkemeye verir. Çıkıp bütün yalanlarını anlatacağım."

"Meydanlar açız açık diye bağırıyorsa, yandım Allah diyorsa, Türkiye'yi bu hale kim getirdi bu hükümet getirmedi mi?" diyordu Erdoğan iktidara gelmeden önce. Şimdi her vatandaşımın elini vicdanına koyması lazım. 18 yıl önce söylenenle 18 yıl sonra yaşanan arasında fark var mı?" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te bir hemşire hasta yakınları tarafından dövüldü

SONRAKİ HABER

"Koronavirüse karşı küresel olarak mücadele edecek bir bilince ihtiyaç var"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa