25 Şubat 2020 09:46

AKP'li vekil destek bekleyen çiftçiye "Memlekette harp var el insaf" dedi

AKP Aydın Milletvekili Rıza Posacı, mazot ve gübre destek ödemelerinin yapılmamasına tepki gösteren çiftçilere “Memlekette harp var, size el insaf diyorum” dedi.

Fotoğraf: @rizaposaci'nin Twitter hesabından alınmıştır.

Reklam

Doğukan DOĞAN
Aydın

AKP Aydın Milletvekili Rıza Posacı, mazot ve gübre destek ödemelerinin gerçekleşmemesi sebebiyle duruma tepki gösteren ziraat odası başkanlarını ve çiftçileri eleştirdi. Posacı, “Memlekette harp var, ortalık yer yerinden oynuyor. Size el insaf diyorum” dedi.

AKP İncirliova İlçe Teşkilatı, İncirliova Belediye Kültür Merkezi’nde Tarım Çalıştayı gerçekleştirdi. Çalıştaya AKP Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyeliği görevini yürüten Rıza Posacı, AKP Aydın Milletvekili ve aynı zamanda MKYK Üyesi olan Metin Yavuz ve İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya da katıldı.

“ABARTILACAK BİR DURUM YOK, EL İNSAF!”

Çiftçilerin ve muhtarların da bulunduğu çalıştayda konuşan Rıza Posacı yaptığı konuşma ile tepki topladı. Posacı konuşmasında durumun çok abartılmaması gerektiğini söyleyerek, “Bana göre öyle çok abartılacak bir durum yok. Ama oda başkanı arkadaşlarımız biraz heyecanlanmış herhalde. Memlekette harp var, ortalık yer yerinden oynuyor. Size el insaf diyorum. Az sabırlı olun, memleket bizim, çiftçi bizim. Ben de çiftçiyim. 3-5 gün geç kalma ile feveran yapmayın” dedi.

“ÇİFTÇİLER ÜRETİM YAPAMAZ HALE GELDİ “

Posacı’nın sözlerinin Aydın kamuoyunda tepki toplaması üzerine CHP İl Başkanı Ali Çankır bir açıklama yaptı. AKP’nin 18 yıllık tarım politikasını eleştiren Çankır, “Ülkeyi on sekiz seneden beri üretimden kopmuş bir anlayışla yönetmek, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği potansiyelini yok etmek, vatandaşlarımıza ve geleceğimize yönelik en hatalı politika olmuştur. AK Parti’nin ithalat politikaları yüzünden çiftçiler üretim yapamaz hale gelmiştir” dedi.

“HEM MUTFAKTA HEM TARLADA YANGIN VAR”

“AK Partinin yanlış ithalat politikaları yüzünden artık hem mutfakta hem de tarla da yangın var” diyen Çankır, “2 milyona yakın çiftçinin tarım arazileri şuan ipotekli durumda. Çiftçilerimiz üretim yapmak isterken maliyet ve vergilerin yüksekliği ile üretim yapmakta zorlanıyor. Üreticinin üretimden çıkmak istemesi, tarlalarını, traktörlerini satması günümüzde hükümetin uyguladığı tarım politikasının çiftçimiz üzerindeki yansımasının açık bir örneğidir” dedi.

“YANDAŞLARIN BORÇLARI SİLİNİYOR”

Yandaş şirketlerin vergi borçlarını silerken çiftçiye vergi üstüne vergi eklenmesinin çiftçilik yapmayı imkansız hale getirdiğini ifade eden Çankır, “Neredeyse ipoteksiz arazisi kalmayan, ürettiği ürünü değerinde satamayan ve başta mazot, gübre olmak üzere yüksek girdilerle beli bükülen, destekleme ödemeleri yapılmayan, bankalara olan kredi borçları katlanarak artan çiftçilerimiz zorluk içinde tarımsal faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalıyor. Verilen tarımsal destekler bile yüksek oranda mazota uygulanan yaklaşık yüzde 60 vergiyle geri alınıyor. Yandaşın vergi borçları silinirken bu ülkenin en büyük değerlerinden olan çiftçilerimize vergi üstüne vergilerle adeta çiftçilik yapmayı olanaksız hale getiriliyor” dedi.

Reklam