25 Şubat 2020 08:59

Gazetecilerin emniyetteki telefonları kayıp

Özgür Gündem gazetesine yapılan baskında gözaltına alınan gazetecilerin yargılandığı davada emniyetin el koyduğu bazı telefonların kayıp olduğu ortaya çıktı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesine yapılan baskında gözaltına alınan 21'i gazeteci toplamda 22 kişinin“polise mukavemet” iddiasıyla yargılandığı davanın 6. duruşması görüldü.

Emniyete el konulan cihazlara ilişkin yazılan yazının yanıtının geldiği duruşmada bazı gazetecilerin telefonlarının kayıp olduğu anlaşıldı. Avukatlar kaybolan telefonlarda Özgür Gündem gazetesine yapılan baskın sırasında polisin delil niteliğindeki gazetecileri darp görüntülerinin bulunduğunu söyledi.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliye 5. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada yargılanan gazetecilerin avukatları Özcan Kılıç, Sercan Korkmaz, Cemal Polat ve Hazal Pekşen Demirhan hazır bulundu.

Mahkeme başkanı dava kapsamında yargılanan gazeteciler Amine Demirkıran, Günay Aksoy, Bayram Balcı ve Ersin Çaksu hakkında çıkarılan yakalama emirlerinin infaz edilemediği anlaşıldığını söyleyen mahkeme başkanı celse arasında Taksim Haşim Usta Polis Merkezi Amirliğine ait evraklar mahkemeye geldiğini belirtti.

Mahkemeye gelen yanıtta gazetecilere ait bazı cep telefonu, sim kart ve flash belleklerin emniyette kaybolduğu ortaya çıktı.

Mahkeme başkanı bu konuda emniyette bir kişi hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisini verdi.

TELEFONLARIN ARTIK İADE EDİLMESİ LAZIM

Mahkeme başkanının ardından Avukat Sercan Korkmaz söz aldı. Korkmaz gelen yazı cevaplarını inceleyerek beyanda bulunacaklarını söyledi.

Avukat Hazal Pekşen Demirhan baskın sırasında el konulan telefonların içeriğinin alındığını söyleyerek, “Artık bu cihazların verilmemesi için hiçbir gerekçe kalmadı. Bu cihazların iade edilmesini talep ediyoruz” dedi. Avukat Pekşen, “Hakkında yakalanma kararı bulunan sanıkların tevkif hususunda da değerlendirme yapılmasını istiyoruz” dedi.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 2 HAZİRAN'DA

Kararını açıklayan mahkeme, dava kapsamında yargılanan gazeteciler Amine Demirkıran, Günay Aksoy, Bayram Balcı ve Ersin Çaksu hakkında çıkarılan yakalama emirlerinin devamına karar veren mahkeme heyeti avukatların süre talebini kabul etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı memur suçları soruşturma bürosuna yazı yazılarak söz konusu telefonlar hakkında işlem yapılıp yapılmadığının sorulmasını kara veren mahkeme heyeti duruşmayı 2 Haziran 2020’ye erteledi.

DARBEDİLEN GAZETECİLERE DAVA AÇILDI

Özgür Gündem gazetesi, 16 Ağustos 2016 kanun hükmünde kapatıldıktan saatler sonra gazeteye polis baskın yaptı. Baskın sırasında içeride bulunan 19 Özgür Gündem çalışanı ile birlikte o sırada gazeteyi ziyarete gelen bir TTB üyesi ile 2 İMC TV'de çalışan gazeteci darbedilerek  gözaltına alındı. Bu 22 kişiye daha sonra dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede gazetecilerin polise "iş yerinde arama yaptırmamak ve gazetenin sorumlu Yazı İşleri Müdürü ile Genel Yayın Yönetmeni'nin gözaltına alınmasını engellemek amacıyla mukavemet ettikleri" suçlaması yöneltildi. İddianamede ayrıca gazetecilerin polise “hakaret ve tehdit” suçlaması da yöneltildi.

Hakkında iddianame hazırlanan gazetecilerin isimleri şu şekilde: Fırat Yeşilçınar, Doğan Güzel, Sinan Balık, Amine Demirkıran, Davut Uçar, Elif Aydoğmuş, Reyhan Hacıoğlu, Zeki Erden, Özgür Paksoy, Mesut Kaynar, Hüseyin Gündüz, Kemal Bozkurt, Burcu Özkaya, Sevdiye Ergürbüz, Günay Aksoy, Ersin Çaksu, Önder Elaldı, Ender Öndeş, Gülfem Karataş, Gökhan Çetin, Bayram Balcı ve Yılmaz Bozkurt. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

7 yıldır devam eden KCK Basın davasından yine karar çıkmadı

SONRAKİ HABER

Bergama Belediyesi işçilerinin direnişine DİSK’ten destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...