25 Şubat 2020 05:32

Darbedilen tutuklulara "Neden şikayet ediyorsunuz?" denildiği iddia edildi

Sevk edildikleri Afyon Karahisar Cezaevinde darbedilip tekli hücreye konulan tutuklulara, şikayet dilekçesi yazdıkları cezaevi yönetimi tarafından "Neden şikayet ediyorsunuz" denildiği iddia edildi.

Burak Budak | Fotoğraf: MA

Reklam

Sevk edildikleri Afyon Karahisar T Tipi Cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasına karşı çıktıkları için darbedilip tekli hücreye konulan tutukluların, şikayet dilekçesi yazdıkları cezaevi yönetimi tarafından "Neden şikayet ediyorsunuz?" tepkisiyle karşılaştıkları öne sürüldü.

Mezopotamya Ajansında yer alan habere göre, Bandırma 1 ve 2 Nolu T Tipi Cezaevinde kalan 16 tutuklu, 12 Şubat'ta sevk edildikleri Afyon Karahisar T Tipi Cezaevinde, girişte yapılmak istenen çıplak arama uygulamasına karşı çıkınca infaz koruma memurları tarafından darbedildikleri ve bazılarının tekli hücrelere konulduğu iddia edildi. Bu tutuklulardan biri olan Kerem Budak’ın, 19 Şubat’ta yapılan açık görüşte ziyaretine giden ağabeyi Burak Budak, kardeşini gözlerinde kızarıklar ve vücudunda darp izleri içerisinde bulduklarını ifade etti.

2009 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Bölümü 3. Sınıf Öğrenciyken öğrenci etkinliklerine katıldığı için "terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan kardeşinin, iki yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildiğini anlatan ağabey Budak, yeniden okuluna devam eden kardeşinin 2013 yılında tekrar tutuklanıp, 19 yıl hapis cezası verildiğini ve Adana Kürkçüler F Tipi, Kırıkkale F Tipi cezaevlerinin ardından 4 yıldır da Bandırma 1 Nolu T Tipi Cezaevinde tutuklu olduğunu anlattı. Budak, iradeleri dışında ve ailelerine bilgi verilmeden Karahisar Cezaevine sevk edilen kardeşi ve diğer tutukluların sevk sırasında jandarmaların darp ve hakaretine maruz kalmasının yanı sıra cezaevi girişinde çıplak arama dayatması ile karşılaştığını ileri sürdü.

"DARP RAPORLARI VERİLMEMİŞ"

Budak, "19 Şubat’ta kardeşimin görüşüne gittim. Sevk sırasında çıplak aramaya maruz kaldıklarını ve buna itiraz ettikleri için darp ve tehdit edildiklerini söyledi. İşkenceye varacak şekilde darp etmişler. Vücutlarında gözle görülür fiziki hasarlar vardı. Kardeşimin sol güzünde hala kızarıklıklar vardı. Buna yönelik muayene edilmişler ama darp raporları verilmemiş. Yine şikayet dilekçesi yazdıklarında cezaevi yönetimi tarafından çağrılıp, ‘Neden şikayet ediyorsunuz?’ diye psikolojik baskılara maruz bırakıldıklarını söyledi" diye belirtti.

Budak, cezaevine sevk edilen 16 tutukludan 9’unun tek kişilik hücrelerde tutulduğunu söyledi.

Sevk sırasında beraberlerinde getirdikleri eşyalar verilmeyen tutuklulara askeri düzende sayım verme dayatmasında bulunulup, sakallarını kesmeye zorlandıklarını öne süren Budak, tutukluların yine bazı temel ihtiyaç malzemelerini karşılamaktan yoksun bırakıldığını kaydetti.

BAKANLIKTAN DÖNÜŞ OLMADI

Bu yüzden İnsan Hakları Derneğine başvurular yapıp, Adalet Bakanlığına şikayette bulunduklarını dile getiren Burak Budak, Bakanlıktan herhangi bir dönüş yapılmadığını belirtti. Budak, "Aile olarak talebimiz tutukluların insani şartlara kalmalarıdır. Bu onların temel görevidir. Görevlerini yerine getirmesini istiyoruz. Yani insanları tek hücrelere koymak insanlığa, hukuka aykırıdır. Bu dayatmaları kabul etmiyoruz. Koşulların bir an önce daha insani olarak düzeltilmesini istiyoruz" dedi.

Bu anlatımları sormak üzere aradığımız cezaevi yetkilileri, telefonda bilgi veremeyeceklerini söylemekle yetindi. (HABER MERKEZİ)

Reklam