24 Şubat 2020 14:52

Federal Mogul’da sözleşme sonrası işçi kıyımı

Kocaeli'de piston üretimi yapan Federal Mogul fabrikasında daralma gerekçesiyle işten atmalar başladı.

Arşiv | Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Gözde TEKİN
Kocaeli

Metal toplu sözleşmesinin imzalanmasının ardından piston fabrikası Federal Mogul’da daralma gerekçesiyle işten atmalar başladı. Geçtiğimiz hafta fabrikada üretimin durduğunu ve senelik izinlerin kullandırıldığını söyleyen işçiler yaşanan duruma tepkili.

Evrensel'e konuşan bir Federal Mogul işçisi, "Bir haftadır izindeydik, senelik izinler bitmeden de işten atmalar başladı. Tam sayıdan emin değiliz ama altmışa yakın kişinin işten çıkarıldığını tahmin ediyoruz. Performansı düşük olan devamsızlığı olan kişilerin çıkartıldığını söylüyorlar ama biz bu gerekçeleri gerçekçi bulmuyoruz. Emekliliğine iki yıl kalmış arkadaşlarımızı bile attılar. İnsanları izindeyken, işten attılar biraz insaf" diyerek tepki gösterdi.

Bir başka işçi ise "İnsanlar izindeyken işten atıldığını öğrendi. Bizi izne göndermeden önce de işler çok durgundu zaten ama ilk akla gelen işçi çıkarmak oluyor. Bu kadar insan kış ortasında işsiz kaldı. Bize ne patron ne de sendika tek bir açıklama yapmıyor. Her yıl bu dönemlerde işler durgun oluyor zaten sonra mart ayında tekrar siparişler başlıyor" dedi.

Başka bir Federal Mogul işçisi ise, "Fabrikanın daralmaya gittiği söyleniyor, bir haftadır fabrikanın yarısı duruştaydı. Sözleşme öncesi böyle bir hamle yapacakmışlar ama sendika kabul etmemiş. Bize ne sendikadan ne fabrika yönetiminden yapılan bir açıklama yok" diye konuştu.

Konuyla ilgili bilgi almak için telefonla aradığımız Türk Metal Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız'a ulaşamadık.

ÖNCEKİ HABER

Benzine 16 kuruş daha zam yapıldı (24 Şubat 2020)

SONRAKİ HABER

Sait Faik’in hikayeleri izleyicilerle buluşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa